Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 8,5 δισ. ευρώ με την τρίτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς πέντε κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Με τις σημερινές πράξεις, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 200 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 3 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 3 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 300 εκατ. ευρώ.

Η στήριξη αυτή, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που ανέλαβαν προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους.

Με τη σημερινή εκταμίευση, 15 κράτη μέλη έλαβαν περίπου 40 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ μεταξύ τέλους Οκτωβρίου και τέλους Νοεμβρίου. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις από το SURE, το Βέλγιο θα έχει λάβει 7,8 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 504 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 5,9 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 4,1 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ.

Επισκόπηση των ποσών που έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής και των σχετικών ληκτοτήτων των ομολόγων είναι διαθέσιμη εδώ.

Η σημερινή εκταμίευση ακολουθεί την τρίτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ, η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων τιμολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν περισσότερα κεφάλαια υπό τη μορφή δανείων απ’ ό,τι θα πρέπει να αποπληρώσουν.

Το μέσο SURE μπορεί να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει να διατεθούν 90,3 δισ. ευρώ για χρηματοδοτική στήριξη σε 18 κράτη μέλη. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά:

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων, καθώς και τα μέσα βιοπορισμού τους. Η ΕΕ κινητοποιεί 100 δισ. ευρώ σε δάνεια προς χώρες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας. Τα κονδύλια αυτά θα στηρίξουν τις εταιρείες μας και θα βοηθήσουν να μην χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους. Σήμερα, άλλα πέντε κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του SURE – ενώ 15 κράτη μέλη έχουν ήδη επωφεληθεί μέχρι στιγμής. Ακόμη περισσότερα κράτη μέλη θα μπορέσουν να επωφεληθούν σύντομα.»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, δήλωσε: «Με την τρίτη επιτυχή έκδοση του SURE εφέτος, παρείχαμε σε 15 κράτη μέλη περίπου 40 δισ. ευρώ για να τα στηρίξουμε ώστε να αμβλύνουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19. Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το πρόγραμμα SURE αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της ΕΕ να παράσχει γρήγορα στα κράτη μέλη τα επειγόντως αναγκαία χρηματοδοτικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Η σήμανση «κοινωνικά ομόλογα» εγγυάται στους επενδυτές ότι τα χρήματα θα επενδυθούν σε κοινωνικά και βιώσιμα έργα, συνδυάζοντας έτσι τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με τις πολιτικές μας προτεραιότητες».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε τα εξής: «Μετά την τρίτη εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση κοινωνικών ομολόγων στο πλαίσιο του SURE την περασμένη εβδομάδα, διανέμουμε σήμερα άλλα 8,5 δισ. ευρώ για να συνδράμουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις σε πέντε κράτη μέλη. Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης της COVID-19 θα ήταν πολύ χειρότερος χωρίς τα ισχυρά δίκτυα ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι, μέσω του SURE, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ενεργά τα συστήματα αυτά, καθώς και παρόμοια μέτρα για τους αυτοαπασχολουμένους — βοηθώντας εκατομμύρια πολίτες μας να τα βγάλουν πέρα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.»

Ιστορικό

Στις 24 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην έκδοση του τρίτου κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ, συνολικής αξίας 8,5 δισ. ευρώ. Η έκδοση συνίστατο σε μία μόνο δόση, η οποία πρέπει να αποπληρωθεί τον Ιούλιο του 2035.

Η ανταπόκριση των κεφαλαιαγορών στην έκδοση των ομολόγων υπήρξε ενθουσιώδης. Προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής βιβλίο εντολών για κάθε έκδοση αναφοράς μίας δόσης και μετατράπηκε στη μεγαλύτερη 15ετή συμφωνία από υπερεθνικό εκδότη μέχρι σήμερα. Οι ευνοϊκοί όροι τιμολόγησης που απορρέουν από το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών μετακυλίονται απευθείας στα κράτη μέλη τα οποία λαμβάνουν τα δάνεια.

Τα ομόλογα που εκδίδει η ΕΕ στο πλαίσιο του SURE λαμβάνουν σήμανση κοινωνικών ομολόγων. Το γεγονός αυτό παρέχει στους επενδυτές των εν λόγω ομολόγων την ασφάλεια ότι τα αντλούμενα κεφάλαια θα εξυπηρετήσουν έναν πραγματικά κοινωνικό στόχο.

Πηγή: philenews