Ανοίγει παράθυρο η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για νέο μορατόριουμ δόσεων, αλλά μόνο για όσους δεν επωφελήθηκαν από το πρώτο μορατόριουμ, το οποίο στην Κύπρο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επωφελήθηκαν ήδη, θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν δόσεις από τον Ιανουάριο και όσοι δεν έκαναν χρήση του μέτρου μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επιλέξουν αναστολή.

Χθες, η ΕΤΑ (European Banking Authority) ανακοίνωσε ότι «μετά από προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων της πανδημίας COVID-19 και, ιδίως, του αντικτύπου του δεύτερου κύματος COVID-19 και των σχετικών κυβερνητικών περιορισμών που λαμβάνονται σε πολλές χώρες της ΕΕ, αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για νομοθετική και μη νομοθετική αναστολή των δόσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες ηλικίες έκαναν αναστολή δόσεων

Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι δάνεια, τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν επωφεληθεί από την αναστολή των πληρωμών, να μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ, οι οποίες θα ισχύσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021, περιλαμβάνουν πρόσθετες διασφαλίσεις έναντι του κινδύνου αδικαιολόγητης αύξησης των μη αναγνωρισμένων ζημιών στον ισολογισμό των τραπεζών.

Στην πρώτη αναστολή δόσεων στην Κύπρο έχουν αιτηθεί να επωφεληθούν 50.586 πελάτες τραπεζών, για δάνεια συνολικής αξίας €11,7 δισ., που το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά τις επιχειρήσεις (€7,1 δισ. ή 6158 δανειολήπτες). Στα νοικοκυριά, η αναστολή δόσεων ανέρχεται σε €4,7 δισ. και αφορά 44.428 δανειολήπτες. Το σχέδιο που εφαρμόσθηκε στην Κύπρο ήταν από τα πιο γενναιόδωρα της ευρωζώνης, καθώς δεν υπήρχαν διακρίσεις (κριτήρια) για το ποιοι μπορούν να το κάνουν χρήση και αν πραγματικά τα εισοδήματά τους είχαν μειωθεί. Είναι επίσης από τα σχέδια με τη μεγαλύτερη διάρκεια και η αναστολή δόσεων είναι νομοθετημένη. 

Με τη χθεσινή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δίνει την ευκαιρία σ’ όσους δεν επωφελήθηκαν από το πρώτο μορατόριουμ να κάνουν χρήση ενός δεύτερου. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών, για να αξιολογήσουν με ποιο τρόπο μπορούν να επωφεληθούν όσοι δεν πήραν μέρος στην πρώτη αναστολή και βλέπουν τα εισοδήματά τους να επηρεάζονται από το δεύτερο κύμα COVID και την παράταση των μέτρων. Αυτό που τονίζεται από τραπεζικής πλευράς,  είναι ότι η χρήση της αναστολής στη δεύτερη φάση πρέπει να είναι λελογισμένης ευελιξίας και να στοχεύει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν όντως πληγεί από το δεύτερο κύμα πανδημίας. Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων σε κατοίκους εσωτερικού είναι περίπου €25 δισ., εκ των οποίων τα €11,7 δισ. είναι σε αναστολή μέχρι τέλος του χρόνου. Στην απόφαση που θα ληφθεί μεταξύ Κεντρικής και υπουργείου θα ξεκαθαρίσει αν στο νέο μορατόριουμ θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρώτο, αν θα είναι μέγιστης διάρκειας 9 μηνών, αν θα είναι νομοθετημένο ή ιδιωτικό. Αν θα είναι θέμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τότε η απόφαση θα ληφθεί μεταξύ των τραπεζών, σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών.