Στο επόμενο βήμα προχωρά η ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου Ντ’ Αβίλα στη Λευκωσία, όπου μεταξύ άλλων θα γίνει και μετακίνηση του μνημείου Δώρου Λοϊζου πιο κοντά στο πραγματικό σημείο που δολοφονήθηκε.

Τα έργα, για τα οποία ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες επιλογής εργολάβου, περιλαμβάνουν μέρος του βορείου πεζοδρομίου της οδού Στασίνου, από τη ράμπα καθόδου προς τον χώρο στάθμευσης Ντ’ Αβίλα μέχρι τη γέφυρα Δώρου Λοΐζου, σε επίπεδο δρόμου και επίπεδο Τάφρου. 

Συνοπτικά η αρχιτεκτονική πρόταση του έργου περιλαμβάνει νέα διαμόρφωση του υφιστάμενου χώρου πρασίνου, κατεδάφιση των υφιστάμενων και κατασκευή νέων δημοτικών χώρων υγιεινής και κέντρου πληροφόρησης, τοπιοτέχνηση του υφιστάμενου πρανούς με νέα φύτευση, διαμόρφωση τοίχων αντιστήριξης, καλυμμένο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων, σύνδεση ποδηλατοδιαδρομής εντός της τάφρου και αποκατάσταση του υφιστάμενου ανοιχτού λίθινου οχετού και σήραγγας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν στην ανάπλαση τμήματος του πεζοδρομίου της λεωφόρου Στασίνου και τοπιοτέχνηση του κήπου που βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου και επεκτείνεται μέχρι το επίπεδο της Τάφρου και περιλαμβάνουν κατεδάφιση υφιστάμενων κατασκευών (τοιχαράκια πλακόστρωτα) και διαμόρφωση του πεζοδρομίου και του κήπου με νέα πλακόστρωτα, τοιχαράκια και καθιστικά.

Επίσης, προβλέπεται μετακίνηση μνημείου Δώρου Λοΐζου σε νέο χώρο όπου ανεγείρεται νέα βάση με σιντριβάνι. 

Το υφιστάμενο κτήριο χώρων υγιεινής στο επίπεδο της Τάφρου θα κατεδαφιστεί και θα ανεγερθεί νέο κτήριο με χώρο πληροφόρησης και χώρους υγιεινής. Θα ανακαινιστεί και η αποθήκη στο δυτικό άκρο του έργου, ενώ προβλέπεται και ανέγερση υπόστεγου με ποδηλατοστάσιο.

Επίσης, θα καλυφθεί το ανοικτό πέτρινο κανάλι και θα διαμορφωθεί πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος εντός της Τάφρου, ενώ θα γίνει και αποκατάσταση της υφιστάμενης πέτρινης σήραγγας και οχετού κάτω από τη γέφυρα Δώρου Λοΐζου (οδό Κάνιγγος).

Καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου, προβλέπεται ότι θα γίνουν ρυθμίσεις για απρόσκοπτη κυκλοφοριακή λειτουργία του οδικού δικτύου της πόλης καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβαση και λειτουργία του χώρου στάθμευσης.

Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων και μέχρι την αποπεράτωση του νέου χώρου για τουαλέτες, θα υπάρχουν κινητές προκατασκευασμένες μονάδες (τύπου container) με αποχωρητήρια για το κοινό με ξεχωριστές τουαλέτες αντρών και γυναικών, όπως και για ΑμεΑ.

Ο χώρος στάθμευσης εντός της τάφρου Ντ’ Αβίλα θα λειτουργεί κανονικά και η πρόσβαση των πεζών τόσο από τη ράμπα οχημάτων στο δυτικό άκρο όσο και το κλιμακοστάσιο στο ανατολικό άκρο θα παραμείνουν προσβάσιμα. 

Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα €1,2 εκατ. και υπάρχει ενδεχόμενο να συγχρηματοδοτηθεί και από Ευρωπαϊκά Ταμεία.