Ο «Φιλελεύθερος» κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή ειδική έκδοση-αφιέρωμα στην επέτειο των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια έκδοση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των δικών του 65χρονων (την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, η επέτειος της εφημερίδας μας 1955-2020). 

Η ειδική αυτή έκδοση του «Φιλελεύθερου», αποτελεί ένα συλλογικό έργο. Άνθρωποι που έχουν βιώσει τις εξελίξεις από διαφορετικές θέσεις, αλλά και ερευνητές, οι οποίοι έχουν ενδιατρίψει σε διάφορες πτυχές αυτής της ιστορικής πορείας, παρεμβαίνουν σε αυτό το συλλογικό αφιέρωμα με κείμενά τους μοναδικής ιστορικής αξίας.

Ο «Φιλελεύθερος» με την πολύχρονη του εμπειρία, μέρος αυτής της ιστορικής διαδρομής, συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και καταθέτει στην Ιστορία. Πρόκειται εν πολλοίς, για ένα αφιέρωμα συμβολή και στην ιστορία με ταυτόχρονη παρέμβαση στο μέλλον. 

Στην ειδική έκδοση περιλαμβάνονται, μια ιστορική αναφορά των όσων προηγήθηκαν της ανεξαρτησίας και καταγράφεται, σε διάφορες φάσεις και πτυχές η πορεία των 60 χρόνων, περιλαμβανομένων και πρωτογενών στοιχείων. Η πορεία του Κυπριακού, η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση και με το εθνικό θέμα, οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ντοκουμέντα για το 1974 (πραξικόπημα- εισβολή), η ιστορική αναδρομή στην τέχνη, η οικονομία, συναποτελούν ένα ολοκληρωμένο παζλ των 60χρονων. Η παρουσίαση των σημαντικότερων γεγονότων ξυπνά τη μνήμη, αλλά και φωτίζει ορόσημα, χρήσιμα για τις μελλοντικές γενιές.

Στην ειδική έκδοση, που θα έχουν την ευκαιρία οι αναγνώστες του «Φ» να προμηθευτούν δωρεάν με την εφημερίδα αύριο Κυριακή, γράφουν: Ο καθηγητής Ιστορίας Πέτρος Παπαπολυβίου, ο διπλωμάτης Τάσος Τζιωνής, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης και Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, ο καθηγητής Ιστορίας Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο καθηγητής Θεωρίας της Τέχνης Γιάννης Τουμαζής, ο διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Χάρης Αλεξάνδρου, ο τουρκολόγος – δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Ιάκωβος Τσαγγάρης, οι δημοσιογράφοι, Ιωσήφ Ιωσήφ, Γιάννης Αντωνίου και Κώστας Βενιζέλος. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι χάρη στη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου γι΄ αυτή την ειδική έκδοση, μπορούμε να την προσφέρουμε αύριο στις χιλιάδες αναγνώστες μας εντελώς δωρεάν χωρίς να χρειαστεί επιπρόσθετη χρέωση στην τιμή της εφημερίδας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος