Νομοσχέδιο με το οποίο επαναφέρεται το παλιό σύστημα αποφυλακίσεων που ίσχυε πριν το 2018, ετοιμάζει η υπουργός Δικαιοσύνης, αφού φαίνεται να διαφωνεί κάθετα με πρόωρες αποφυλακίσεις καταδικασθέντων που εκμεταλλεύονται τον νόμο.

Η Έμιλυ Γιολίτη κάνει λόγο για πρόωρες αφυπηρετήσεις εγκληματιών πριν αναμορφωθούν, χωρίς να είναι έτοιμοι για επανένταξη. Όπως δήλωσε χθες, ως θέμα αρχής είναι υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας σε όλους και υπέρ της αναμόρφωσης. Γι΄ αυτό και στηρίζει ένθερμα τις ποινές μη-στερητικές της προσωπικής ελευθερίας, τη θεραπεία απεξάρτησης, τις εναλλακτικές ποινές και την αποφυλάκιση επ’ αδεία.

«Όλα αυτά όμως τηρουμένων των ισορροπιών που οφείλουμε ως Πολιτεία να διασφαλίσουμε, έχοντας ως γνώμονα και πυξίδα την προστασία των ευνομούμενων πολιτών. Και για να εξηγηθώ», τονίζει, «δεν νοείται μέσω διάφορων ελαφρυντικών στους υπολογισμούς της εκτιθείσας ποινής που ισχύουν σήμερα, να βλέπουμε εγκληματίες που καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση να αποφυλακίζονται επ’ αδεία και να κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά από φυλάκιση που δεν αναλογεί ούτε στο ένα τρίτο της ποινής τους. Δεν πρόλαβε το σύστημα να τους αναμορφώσει, πιθανότατα δεν είναι έτοιμοι για επανένταξη, και δεν θα ήθελα να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά μου ή με τα παιδιά οποιουδήποτε άλλου συμπολίτη μου». 

Σημειώνεται ότι σήμερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κατάδικοι που εξέτισαν το μισό της ποινής τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία για αποφυλάκιση. Η έκτιση του μισού της ποινής, όμως, δεν υπολογίζεται αριθμητικά με βάση την ποινή που επεβλήθη από το δικαστήριο, αλλά σωρευτικά, δηλαδή συνυπολογίζοντας τη μείωση της ποινής που έχει ήδη εξασφαλίσει ο κατάδικος μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης και που αναμένεται να εξασφαλίσει επί του συνόλου της ποινής που επιβλήθηκε από το δικαστήριο λόγω επίδειξης καλής αγωγής ή εργατικότητας. Η κ. Γιολίτη διερωτάται, πώς γνωρίζουμε πως θα επιδείξει καλή διαγωγή και για το υπόλοιπο της μη εκτιθείσας ακόμα ποινής του;

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε η έκπτωση ημερών λόγω καλής αγωγής να υπολογίζεται μόνο στην εκτιθείσα και όχι σε ολόκληρη την προβλεπόμενη ποινή.

Ενδεικτικό της νέας νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή το ’18 είναι και οι εξής δύο περιπτώσεις φυλακισμένων. 

Άτομο που καταδικάστηκε το 2016 σε φυλάκιση 14 χρόνια και δύο μήνες για υπόθεση ναρκωτικών θα έπρεπε να αποφυλακιστεί το 2030. Με τη μείωση της ποινής του θα αποφυλακιζόταν τον Μάιο του 2023. Τελικά αποφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2020 κάνοντας φυλακή μόλις 4 χρόνια. Σε άλλη περίπτωση, ένα πρόσωπο καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση επίσης για ναρκωτικά. Τελικά βγήκε από τη φυλακή μετά που εξέτισε 4 χρόνια και εφτά μήνες λόγω μείωσης ποινής και προεδρικής χάρης.