Άναυδη έμεινε η κοινωνία από την πρωτοφανή υπόθεση απόπειρας φόνου με δράστες ανήλικους μαθητές, θύμα έναν 13χρονο και με κίνητρο μια αντιπαράθεση γύρω από διαδικτυακά παιχνίδια. Η υπόθεση των ανηλίκων παιδιών που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε ιδιωτικό σχολείο της Λεμεσού προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, συζητήσεων και ερωτηματικών για την επιρροή του εικονικού κόσμου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά και στους εφήβους. Αρκετοί γονείς θορυβήθηκαν με το συμβάν, αφού και τα δικά τους τέκνα είναι χρήστες των συγκεκριμένων videogames.

Ο «Φ» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις μέσω ειδικών για το πώς επηρεάζονται οι ανήλικοι από αυτά τα παιχνίδια, τους λόγους που τους οδηγούν προς μίμηση κάποιων συμπεριφορών όπως ακραίες πράξεις βίας ακόμη και σε μιας ενδεχομένης δολοφονίας ή αυτοχειρία.

Η συμβουλευτική ψυχολόγος, Μαρία Γκλιάου σημείωσε πως αναπτυξιολογικά ένας ανήλικος δεν έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί ένα υλικό και να το επεξεργαστεί. Μπορεί να τον επηρεάσει με τρόπο που να του δημιουργηθεί μια συναισθηματική αλλοίωση, αλλά και να τον επηρεάσει στην ψυχολογική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Ο λόγος είναι πως όταν δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη ταυτότητα ή αντίληψη, τότε ένα παιδί όταν θα έρθει σε έκθεση με βία μέσω παιχνιδιού το οποίο περιέχει πληροφορίες που είναι εκτός της ηλικίας του, θα μιμηθεί συμπεριφορές κι αυτό επειδή δεν δύναται να αξιολογήσει σωστά την πληροφόρηση και το υλικό που λαμβάνει. 

Η κ. Γκλιάου σημείωσε πως ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος που αφιερώνουν οι ανήλικοι χρήστες σε αυτά τα παιχνίδια, εξηγώντας πως πρέπει να υπάρχουν όρια. «Ακόμη και ο χρόνος που θα περάσουν σε ένα παιχνίδι διαδραματίζει σημαντικό ρολό. Το να βλέπουν κάποιον να είναι βίαιος έστω και εικονικά μέσα από το παιχνίδι είναι μια συμπεριφορά». 

Έφερε για παράδειγμα ένα παιδί που παίζει συνεχόμενες 4 ώρες σε ένα βίαιο παιχνίδι, όπως είπε, αυτό εμπερίεχε μεγάλο ρίσκο να μιμηθεί αυτή την συμπεριφορά. Εξήγησε πως όταν ένα άτομο που επαναλαμβανόμενα για πολλές ώρες εκτίθεται σε τέτοιο υλικό, έχει πολλές πιθανότητες λόγω της διαδικασίας που περνά για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, να μιμηθεί την συγκεκριμένη συμπεριφορά και όταν θα έρθει η στιγμή που θα θέλει να εκφράσει ένα συναίσθημα, να επιλέξει την συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Από την πλευρά της, η εγκληματολόγος – κοινωνιολόγος, Δήμητρα Τσίτση, αναφέρει στον «Φ», πως «όλοι έχουμε μέσα μας έναν εγκληματία, το ζήτημα είναι πώς το εξελίσσουμε». 

«Όταν παιδιά από μια μικρή ηλικία έχουν ερεθίσματα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι το οποίο περιέχει βία, σκέφτονται πως “αφού στο παιχνίδι θα είμαι ο νικητής, πρέπει να σκοτώσω για να μπορώ να προχωρήσω βαθμίδα ή επίπεδο”, τότε θεωρούν πως και αυτή η διαδικασία γίνεται και στην πραγματική ζωή». 

Εξήγησε ακόμη και τα παιδιά τα οποία είναι άνω των 10 ετών και τα οποία αντιλαμβάνονται πλήρως τι είναι ζωή και τι σημαίνει θάνατος, μέσα στο μυαλό τους, το ασύνειδο και το συνειδητό τους, δεν τους επιτρέπει να σκεφτούν καλά και ώριμα αφού στο μυαλό τους του καλλιεργείται η βία.

Όπως είπε η κ. Τσίτση, υπάρχουν παιδιά από την ηλικία του Δημοτικό μέχρι την Β’ Γυμνασίου τα οποία είναι προσκολλημένα με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι το οποίο είχε να κάνει καθαρά με θανάτους. «Εάν ο εγκέφαλος ενός παιδιού τρέφεται επί καθημερινής βάσεως με ερεθίσματα τα οποία του προκαλούν τη μάχη ή ακόμη για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζωή πιστεύει πως θα πρέπει να δράσει με αυτό τον τρόπο όπως να κλέψει, να σκοτώσει για να επιβιώσει, όλα αυτά αναμφισβήτητα μπορεί να το οδηγήσουν ακόμη και σε διάπραξη εγκληματικής πράξης», εξηγεί. 

Κληθείς να απαντήσει κατά ποσό αυτά τα παιχνίδια επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανήλικων σε βαθμό που μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν, η κ. Τσίτση απάντησε πως «μπορεί να φτάσουν ακόμη και στον φόνο γιατί το θεωρούν φυσιολογικό. Αυτό κάνουν και με αυτά πορεύονται. Με αυτά τα παιχνίδια παίζουν», τονίζοντας φυσικά ότι έχει σχέση και ο τρόπος που μεγαλώνει ένα παιδί. «Όλα είναι μια αλυσίδα, από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, τους φίλους που επέλεξε, ακόμη και τα έργα και τις ταινίες που παρακολουθεί».

Η τεχνολογία πλέον διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο ειδικότερα στη νέα γενιά και τα παιδιά. Όπως εξήγησε η κ. Τσίτση ένα παιδί από την ηλικία των 6 ετών γνωρίζει να διαχειρίζεται κινητό, τάμπλετ, μπορεί και σερφάρει σε ιστότοπο και να παρακολουθεί διάφορα στο διαδίκτυο.

Οι ανήλικοι μπαίνοντας στο διαδίκτυο ή παίζοντας διάφορα παιχνίδια, λαμβάνουν ιδέες για τα πάντα. Όπως εξήγησε κ. Τσίτση, σκοπός τους είναι να νιώθουν ισχυροί στο σχολείο. Το κάθε παιδί αυτό που επιδιώκει να είναι ο «μάγκας» με αποτέλεσμα να σερφάρει σε ιστότοπους, λαμβάνοντας ότι πληροφορία θέλει «και την επόμενη ημέρα να πηγαίνει στο σχολείο και να αισθάνεται ότι αυτός παρακινεί και αυτός είναι ο πρωταγωνιστής».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τον ρόλο των γονέων, σημείωσε πως η οικογένεια πρέπει να θέτει όρια σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα παιχνίδια αλλά και πειρασμούς σε διάφορους ιστότοπους. Παράλληλα, σημείωσε πως ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που οδηγεί τα παιδιά στο διαδίκτυο και την τεχνολογία είναι εάν αυτά βιώνουν ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι τους. 

 

«Όχι» στην υποχρεωτική νοσηλεία του 13χρονου

Σε ότι αφορά το θέμα των ερευνών αλλά και την περίπτωση του 13χρονου φερόμενου δράστη της απόπειρα φόνου, το δικαστήριο χθες απέρριψε το αίτημα για υποχρεωτική ψυχιατρική νοσηλεία του.

Η πολύωρη διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην παρουσία ανακριτών του ΤΑΕ, κοινωνικών λειτουργών, παιδοψυχολόγων και των γονιών του 13χρονου. Ακολούθως ο ανήλικος οδηγήθηκε στο σπίτι του όπου θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και Ψυχικής Υγείας. Αντιθέτως, το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα για υποχρεωτική νοσηλεία του 15χρονου στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων στο Μακάρειο Νοσοκομείο αφού κρίθηκε πως δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ συνεχίζουν τις εξετάσεις της απόπειρας φόνου ενώ με την ολοκλήρωση της υπόθεσης, ο φάκελος αναμένεται να οδηγηθεί στην Νομική Υπηρεσία για οδηγίες καθώς ο 13χρονος δεν έχει ποινική ευθύνη λόγω της ηλικίας του. 

Να σημειωθεί πως το 13χρονο θύμα, συνεχίζει να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Μακάρειο ενώ φέρει κάταγμα κρανίου.