Έχει αναδειχθεί μέσα από προηγούμενες τοποθετήσεις και αρθρογραφία πως, η κρίση δημιουργεί προβλήματα, άλλοθι αλλά και ευκαιρίες για μεταρρυθμίσεις και βελτιωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επαναφορά στην πραγματική ροή και κανονικότητα της οικονομίας, στη βάση της πλήρους εφαρμογής των προνοιών των συμβάσεων, στην προώθηση της ζώσας εργασίας και όχι των επιδοτήσεων και στην αποτροπή των απολύσεων που δεν σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, αλλά με την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, εις βάρος της δημιουργίας προοπτικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.

Παράλληλα, δημιουργούνται και θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προϋποθέσεις για προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την καλύτερη ανάπτυξη του κράτους και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως είναι μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση. 

Επιπρόσθετα, χρήζουν στοχευμένης μεταρρυθμιστικής πολιτικής και σειρά από άλλους τομείς που αφορούν τη δυνατότητα ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας, όπως είναι για παράδειγμα η γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, στη βάση και της ενίσχυσης των δημοσίων οικονομικών και της πάταξης της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να προωθηθεί η απευθείας καταβολή του ΦΠΑ προς το κράτος, αξιοποιώντας τα νέα ψηφιοποιημένα τεχνολογικά δεδομένα.

Η ΣΕΚ, εκφράζοντας την αγωνία της για την ανάγκη ενίσχυσης της εισπραξιμότητας του κράτους, έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση για απευθείας καταβολή του ΦΠΑ στο κράτος, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. 

Η πρακτική της κατακράτησης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις είναι παράνομη και ως εκ τούτου, το Τμήμα Φορολογίας, στο πλαίσιο και της λογικής της δημόσιας διαπόμπευσης (name and shame), θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων που κατακρατούν συσσωρευμένο ΦΠΑ. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο και να αποτελέσει κουλτούρα και σημείο αναφοράς πως, ο ΦΠΑ δεν αποτελεί και δεν μπορεί να λειτουργεί σαν περιουσιακό στοιχείο ή άτοκο δάνειο ή ακόμα σαν τρόπος αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αυτό απαιτεί και η αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της χρηστής διοίκησης.

Υπενθυμητικά και προς αποφυγή της καταγραφής επιχειρημάτων έκφρασης αδυναμίας του συστήματος, σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και της πάταξης της φοροδιαφυγής, προωθείται το μέτρο της υποχρεωτικής υποβολής φορολογικής δήλωσης, όπως και αυτό της υποχρεωτικής αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως επίσης και το θέμα της ποινικοποίησης της μη καταβολής του φόρου εισοδήματος (όλα τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί από τον τέως υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020).

Ας αδράξουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας, προστατεύοντας την ίδια ώρα την επιχειρηματικότητα μέσα από την αποτροπή της συσσώρευσης ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν σε κάποια άλλη χρονική στιγμή, κατοχυρώνοντας έτσι και τους ίδιους τους εργαζόμενους και ενισχύοντας τα δημόσια οικονομικά και τα ταμεία του κράτους. 

   * Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ