Διπλωματικός πυρετός σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας επικρατεί τις τελευταίες ώρες, με την Αθήνα να προετοιμάζει το έδαφος για ισχυρή απάντηση προς την Άγκυρα.

Ήδη έχει συγκληθεί για αύριο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, με το θέμα των τουρκικών προκλήσεων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Παράλληλα έχει «κλειδώσει» για αύριο συνάντηση στη Βιέννη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο. Η ανταπόκριση της Ουάσινγκτον ήταν άμεση στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι το οποίο δείχνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει επίσης σήμερα στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενώ οι πληροφορίες από την Ελλάδα αναφέρουν ότι θα δει και τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπένζαμιν Νετανιάχου. Χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τα βήματά τους ενόψει της διπλωματικής μάχης που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται μέσα και από τα μηνύματα που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, είναι ότι η ελληνική πλευρά, έχοντας και τη συνδρομή της Κύπρου, θα επιδιώξει τη λήψη αυστηρών μέτρων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε χθες και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τηλεφωνική επικοινωνία έγινε και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. 

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε για το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του ο Ζ. Μπορέλ γνωστοποιεί ότι θα συζητηθούν επείγοντα θέματα και θα εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και η κατάσταση στον Λίβανο.

Η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, διά της επιστολής της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στην συγκεκριμένη επιστολή, όπως αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα, καταγγέλλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.

Ανάλογη επιστολή, αναφέρεται ότι απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχει μία συνεχής επαφή Αθήνας-Λευκωσίας και πλήρης συντονισμός την τελευταία περίοδο που βλέπουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική να εξελίσσεται επικίνδυνα», δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία για την αντιμετώπιση της πειρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε ο κ. Κούσιος, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προχθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη. 

«Η Κύπρος θα είναι δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο. Χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες ώρες ομοψυχία και περισυλλογή, συνολική ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη»

Αυστηρά μηνύματα προς την τουρκική Κυβέρνηση πώς καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη έστειλε μέσω διαγγέλματος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. «Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες».

Με αυτή την πολιτική αρχών, όπως είπε, η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών της με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι, όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης, μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές». σημείωσε, λέγοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

«Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, «δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι με τη στάση της αυτή, η Τουρκία αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν.

«Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε, σημειώνοντας πως η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. 

«Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ. Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε με αποφασιστικότητα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όπως είπε, η Ελλάδα ενεργοποίησε τη διπλωματία της, ενημερώνοντας φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη και κινητοποιώντας συμμάχους και εταίρους.

Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη και πως ήταν άμεση η ανταπόκριση της ΕΕ στο αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως συνεχίζοντας την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτόν των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της, προειδοποιώντας μάλιστα πώς την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεών μας.

Εξέφρασε την ελπίδα επίσης να επικρατήσει η λογική για να μπορέσει να ξεκινήσει ένας διάλογος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άφησε μάλιστα να νοηθεί ως τουρκική προπαγάνδα τα περί σεισμικών ερευνών και προειδοποίησε και κίνδυνο ατυχήματος με την ευθύνη να βαραίνει αυτόν που προκαλεί τις συνθήκες.