To Top
17:20 Σάββατο
19 Οκτωβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Αξιοποίηση δημοτικών κατοικιών για στεγαστικό πρόβλημα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Αξιοποίηση δημοτικών κατοικιών για στεγαστικό πρόβλημα
  31 Αυγούστου 2019, 5:00 πμ  

Το ανθρώπινο πρόσωπο που μπορεί και πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την απόφαση του Δήμου Λεμεσού για ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών, των τελευταίων δειγμάτων της στεγαστικής κοινωνικής πρόνοιας που εφαρμόστηκε τον καιρό της μεγάλης φτώχειας και σε εποχή οικονομικής ύφεσης.

Όταν κατασκευάστηκαν, στη διάρκεια των πρώτων χρόνων, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσαν το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της φιλολαϊκής και φιλοεργατικής πολιτικής των τότε Δημοτικών Αρχών υπό τον Πλουτή Σέρβα και τον Κώστα Παρτασίδη. Και ξεχώριζαν στην τότε αραιοκατοικημένη πόλη, τόσο από την αρχιτεκτονική τους - πετρόκτιστα κτήρια όσο και από την κοινωνική προέλευση των ενοίκων τους.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε η Λεμεσός, στο φως των πρόσφατων εξελίξεων στην πόλη και την αλλαγή στο κοινωνικοοικονομικό μωσαϊκό, σε συνδυασμό και με την, ομολογουμένως, γήρανση που υπέστησαν αυτά τα κτήρια, ο ιδιοκτήτης Δήμος Λεμεσού προσανατολίστηκε στη σταδιακή κατεδάφισή τους και την άλλως πως αξιοποίηση αυτής της δημοτικής κτημοσύνης. Η αρχή έγινε πριν από αρκετά χρόνια με το γκρέμισμα των Δημοτικών Κατοικιών στον Εναέριο (πρόκειται για τον σημερινό μεγάλο χώρο στάθμευσης) ενώ το 2008, μετά από συμφωνία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, κατεδαφίστηκαν τέσσερα από τα επτά συνολικά κτηριακά συμπλέγματα Δημοτικών Κατοικιών που βρίσκονται στην περιοχή του Άη Γιάννη. Στη θέση τους κατασκευάστηκαν τρεις σύγχρονες πενταώροφες πολυκατοικίες, τα διαμερίσματα των οποίων δόθηκαν για τις ανάγκες τόσο των παλιών ενοίκων όσο και άλλων δημοτών με χαμηλά εισοδήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών στη Λεμεσό

Πρόσφατα ο δήμος αποφάσισε την ανάπλαση και των δημοτικών κατοικιών που βρίσκονται στην καρδιά των δυτικών συνοικιών της πόλης, που εφάπτονται της κεντρικής οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου. Αναγνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο παλιό κτηριακό συγκρότημα με τις κατοικίες που εγκαταλείφθηκαν πριν μερικά χρόνια και με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσής τους, που αποτελούν όμως τοπόσημο για την περιοχή, ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και αξιοποίησή τους για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας της Λεμεσού αποτελούν αναμφίβολα οι τελευταίες Δημοτικές Κατοικίες που βρίσκονται στις συνοικίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη, οι οποίες, σε μικρό ποσοστό, κάποιες ακόμα κατοικούνται μέχρι σήμερα από φτωχές οικογένειες έναντι συμβολικού ενοικίου. 

Ο Δήμος Λεμεσού λαμβάνοντας υπόψη το οξύτατο πρόβλημα στέγασης των χαμηλά αμειβομένων, το οποίο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προωθούν διάφορες εναλλακτικές μεθόδους για αξιοποίηση της δημοτικής κτημοσύνης και συγκεκριμένα των δημοτικών ή εργατικών κατοικιών στις  συνοικίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη.  

Ο δήμος στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν να κάνουν με την κοινωνική του πολιτική και κυρίως θέλοντας να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους ενοικίασης ή απόκτησης στέγης κατέθεσε σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για κατεδάφιση των συγκεκριμένων κατοικιών και την άλλως πως αξιοποίηση αυτής της δημοτικής κτημοσύνης με την ανέγερση οικιστικών μονάδων για κοινωνική στέγη και προσιτή κατοικία.

Η πρόταση του δήμου προνοεί την ανάπτυξη τριών τεμαχίων δημοτικής ιδιοκτησίας (δυο που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και ένα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη), για ανέγερση οικιστικών μονάδων, οι οποίες να διατεθούν ως κοινωνική στέγη και προσιτή κατοικία σε χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά τάξεις.

Στα συγκεκριμένα τρία τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., ήταν κτισμένες από τη δεκαετία του 1940 οι γνωστές εργατικές πολυκατοικίες, στις οποίες διέμεναν δεκάδες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια κρίθηκαν κατεδαφιστέες λόγω στατικών και άλλων προβλημάτων, εντούτοις 120 οικογένειες εξακολουθούν να ζουν ακόμα εκεί.  

Με βάση το καθαρό συνολικό εμβαδό των τριών τεμαχίων που ανέρχεται στα 41,725 τ.μ. είναι δυνατόν να ανεγερθούν αριθμός οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών. Σύμφωνα με την πρόταση του δήμου τα διαμερίσματα αυτά θα μπορούσαν να κτιστούν και να διατεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια, φτωχές οικογένειες και φοιτητές, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων με τρόπο που να διασφαλίζει την ισορροπημένη σύνθεση των ενοίκων της κάθε πολυκατοικίας και να αποφεύγεται η γκετοποίηση των άπορων οικογενειών.

Ν. Νικολαϊδης: Ο Δήμος ξαναμπαίνει ενεργά σε θέματα κοινωνικής στέγης

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τα ψηλά ενοίκια στη Λεμεσό, που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στις χαμηλοεισοδηματικές ομάδες, στα νέα ζευγάρια, στους φοιτητές, ανέφερε χαρακτηριστικά στον Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης. 

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί θα μεγαλώνει συνέχεια. Γι’ αυτό είναι απόλυτη ανάγκη η πολιτεία να ασχοληθεί με σοβαρό και συντεταγμένο τρόπο με το θέμα της προσιτής κατοικίας και της κοινωνικής στέγης», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. Προς τον σκοπό αυτό σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, ο Δήμος Λεμεσού, μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης της κοινωνικής του πολιτικής, 60 χρόνια μετά την ανέγερση των πρώτων δημοτικών εργατικών κατοικιών, ξαναμπαίνει ενεργά σε θέματα κοινωνικής στέγης για τις πιο ευάλωτες ομάδες των δημοτών.

Ανάθεση με προσφορές από τον ιδιωτικό τομέα

Η πρόθεση του Δήμου Λεμεσού είναι να προχωρήσει σε μια ανάπτυξη των τριών τεμαχίων, σταδιακά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του συστήματος Β.Ο.Τ. (Build Operate and Transfer). 

Η ανάθεση θα γίνει με προσφορές στις οποίες θα ενσωματωθούν τεχνικές και άλλες προδιαγραφές και πρότυπα. Ο επιχειρηματίας επενδυτής που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου θα είναι υπόχρεος όπως με δική του δαπάνη ετοιμάσει τις τεχνικές μελέτες, όλες τις κατασκευές και οποιεσδήποτε άλλες σχετικές δαπάνες, σύμφωνα πάντα με προδιαγραφές που θα του δοθούν, η εφαρμογή των οποίων θα ελέγχεται από τον Δήμο Λεμεσού. 

Μεταξύ άλλων, κατά την περίοδο που οι κατοικίες που θα κτιστούν θα είναι στη διαχείριση και εκμετάλλευση του επιχειρηματία επενδυτή, στον τελευταίο θα τεθούν όροι ότι οι κατοικίες θα διατίθενται για ενοικίαση με εισοδηματικά κριτήρια και ότι το μηνιαίο ενοίκιο θα είναι 25% χαμηλότερο της αγοράς για συγκρίσιμες κατοικίες. Επίσης, κατά την πιο πάνω περίοδο η συντήρηση των κατοικιών θα βαρύνει τον επιχειρηματία επενδυτή και θα ελέγχεται από τον δήμο, ο οποίος και θα εισπράττει ένα ετήσιο ποσοστό επί της αξίας της δημοτικής κτημοσύνης. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των οικιστικών μονάδων προσιτής κατοικίας, ο Δήμος Λεμεσού έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών την έγκριση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε μια ανάπτυξη με επιπρόσθετο συντελεστή και για τα τρία τεμάχια της τάξεως του 45% και να είναι εφικτό για το σύνολο των μονάδων που θα ανεγερθούν, να παραμείνουν σε καθεστώς ενοικίασης προσιτής κατοικίας. Η βιωσιμότητα της πρότασης εξετάστηκε από ειδικούς συμβούλους του δήμου. 

Με βάση την κατ’ αρχήν μελέτη βιωσιμότητας του έργου, προκύπτει ότι με τα νέα πολεοδομικά κίνητρα μπορούν να κτιστούν πέραν των 700 οικιστικών μονάδων και φοιτητικών εστιών, διαμερισμάτων του ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα από τα ενοίκια που να καθιστούν το όλο έργο βιώσιμο. Να σημειωθεί ότι σε μια περίοδο 30 περίπου χρόνων, η όλη ανάπτυξη επιστρέφεται από τον επιχειρηματία επενδυτή στον δήμο για δική του διαχείριση και εκμετάλλευση.

Ο Δήμος Λεμεσού αναμένει την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, οπότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε τελικές αποφάσεις, μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των τεχνοοικονομικών δεδομένων και όλων των πιθανών σεναρίων. Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών αντικρίζει θετικά την πρόταση του δήμου για αξιοποίηση της δημοτικής κτημοσύνης, ώστε να δρομολογηθούν τοπικά προγράμματα για προώθηση της πολιτικής της προσιτής στέγης.

  Ιάσονας Ιάσονος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...