Δεν πρέπει να αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου τα εμβόλια της γρίπης, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αφού χθες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η εταιρεία εισαγωγής ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας ότι λόγω της υπερβολικά αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται φέτος παγκοσμίως, η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει την Κύπρο με εμβόλια πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί δίνουν ασφαλές χρονικό περιθώριο για μικρές καθυστερήσεις. 

Ωστόσο, σε περίπτωση που η έναρξη της διαδικασίας παραλαβής των εμβολίων καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, ενδεχομένως να δημιουργηθούν στη συνέχεια προβλήματα, καθώς ειδικά για τη φετινή χρονιά ο έγκαιρος εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις σχετικές συστάσεις τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Νόσων, το οποίο έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να αποφευχθούν στη συνέχεια δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις αντοχές των συστημάτων υγείας τους εξαιτίας της αναμενόμενης συνύπαρξης της γρίπης με τον κορωνοϊό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσφορία προκαλούν οι μάσκες στα σχολεία

Συνολικά, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έχει προχωρήσει φέτος στην παραγγελία περίπου 180 χιλιάδων εμβολίων κατά της γρίπης μέσω τριών διαφορετικών διαδικασιών. Η πρώτη παρτίδα ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου, (πλέον για τις αρχές Οκτωβρίου), η δεύτερη για τις 30 Οκτωβρίου και η τρίτη και μεγαλύτερη για τις 15 Νοεμβρίου. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να βρίσκεται στην Κύπρο ποσότητα εμβολίων τα οποία έχουν παραγγελθεί μέσω διαφορετικής διαδικασίας, ωστόσο, το σκηνικό γύρω από αυτή την περίπτωση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Ανεξαρτήτως του προγραμματισμού για την παραλαβή των εμβολίων, Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησαν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία κατηγοριοποίησης των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού, ώστε, μόλις παραληφθούν τα εμβόλια οι εμβολιασμοί να γίνουν, από τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους του Γενικού Συστήματος Υγείας, με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η κάθε μια κατηγορία πολιτών. 

Η κατηγοριοποίηση των ασθενών και η σειρά προτεραιότητας με την οποία θα εμβολιαστούν θα γίνεται από τον κάθε γιατρό ξεχωριστά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των δικαιούχων που έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό του. 

Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν: 

1. Ενήλικα άτομα άνω των 65 ετών. 

2. Παιδιά μεγαλύτερα των έξι μηνών και μέχρι 15 ετών και λοιποί ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν ένα ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως: 

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. 

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές (συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία ή/και υπερτασική καρδιακή νόσο, αρρυθμίες).

– Ανοσοκαταστολή. 

– Μεταμόσχευση οργάνων.

– Δρεπανοκυτταρική νόσος και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες.

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα. 

– Νοσογόνος παχυσαρκία. 

– Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια.

3. Νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα. 

4. Έγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχώνες, θηλάζουσες.

5. Παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. 

Επίσης, για προληπτικούς λόγους ο εμβολιασμός προτείνεται για: 

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

– Παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 15 ετών.

– Κλειστούς πληθυσμούς όπως προσωπικό και εσωτερικούς σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τροφίμους και προσωπικό Ιδρυμάτων κ.λπ.

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. 

– Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με τα πουλερικά. 

Χωρίς ηλικιακά όρια ο εμβολιασμός

Οι περιορισμοί που αρχικά είχαν επιβληθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων και αφορούσαν τις ηλικίες εμβολιασμού των παιδιών με τα διάφορα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό εμβολιαστικό σχήμα, δεν θα ισχύσουν για φέτος για τα εμβόλια που περιλαμβάνονταν στον σχετικό κατάλογο πριν αυτός αναθεωρηθεί και εμπλουτιστεί πριν από μερικούς μήνες. Αυτό επειδή, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί την άνοιξη, αρκετά παιδιά δεν κατέστη δυνατό να εμβολιαστούν στη βάση του κανονικού τους προγράμματος και πλέον έχουν ξεπεράσει το καθορισμένο όριο ηλικίας με αποτέλεσμα να παραμένουν ανεμβολίαστα. Από τη νέα αυτή απόφαση του υπουργείου Υγείας εξαιρούνται στην ουσία δύο εμβόλια που αφορούν παθήσεις οι οποίες δεν καλύπτονταν προηγούμενως από το κράτος και ως εκ τούτου η χορήγησή τους θα αφορά τα παιδιά που εμπίπτουν στα καθορισμένα όρια ηλικίας. 

Στο μεταξύ, έλλειψη εξακολουθεί να παρατηρείται σε εμβόλια κατά του κοκκύτη αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» η εταιρεία εισαγωγής δεν είναι ακόμα σε θέση να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τον χρόνο κατά τον οποίο θα είναι δυνατή η εισαγωγή των ποσοτήτων που έχουν παραγγελθεί στην Κύπρο. 

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της ιλαράς, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε χθες ότι έχει παραληφθεί και η διανομή του θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. 

Οι ελλείψεις στα εμβόλια αλλά και οι ηλικιακοί περιορισμοί που είχαν τεθεί προκάλεσαν χθες για άλλη μια φορά την αντίδραση των παιδιάτρων με την παιδιατρική εταιρεία να αποστέλλει επιστολή στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ζητώντας την παρέμβασή του. 

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, «η απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην οποία βασίστηκε ο ΟΑΥ για να μας επιβάλει τα ηλικιακά όρια πρέπει να αρθεί άμεσα», ανέφερε η Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί «πολλά προβλήματα και αχρείαστες προστριβές με τους γονείς για ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να επιλυθεί προ πολλού».