Καταδικασμένη σε αργό θάνατο με βάση τα σημερινά δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, είναι η  βιομηχανία των κέντρων αναψυχής και εάν  η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί έγκαιρα και αποφασιστικά για αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, τότε οι συνέπειες για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία θα είναι τεράστιες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΙΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της Sunnyseeker το Elias Beach Hotel

Στην ανακοίνωση εκφράζει την αποφασιστικότητα να πράξει ό,τι χρειαστεί, ώστε να μην επιτρέψει την κατάρρευση της βιομηχανίας κέντρων αναψυχής, προσθέτοντας πως σχετικό υπόμνημα επί τούτου απέστειλε σε βουλευτές με κοινοποίηση σε Γενικό Εισαγγελέα, Αστυνομία, Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης και Υφυπουργό Τουρισμού.

Το μήνυμα αποστέλλει, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο  Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, σε Υπουργούς, βουλευτές, Αστυνομία και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο δράσεων και συναντήσεων κατά το τριήμερο 15, 16 & 17 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθως ο κ. Λεβέντης στην ανακοίνωση του αναφέρεται ότι στη συνάντηση που πραγματοποίησε με δική του πρωτοβουλία και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της συντεχνίας, στην οποία προσκλήθηκαν να παραστούν και παρέστησαν ο  Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Νομικών, οι Κυριάκος Χατζηγιάννης και Άριστος Δαμιανού, καθώς και ο  τέως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, προστίθεται στην ανακοίνωση, αναπτύχθηκε μία υψηλού επιπέδου συζήτηση για το μέλλον και το πλαίσιο που θα διέπει το καθεστώς των κέντρων αναψυχής. 

Ακόμη, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ανάλογου επιμελητηρίου, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ρόλος του επιμελητηρίου για τη βιομηχανία των κέντρων αναψυχής, χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικός και θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες προς τους άμεσα εμπλεκόμενους, όπως αναφέρεται.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στάλθηκε σχετικό υπόμνημα σε ομάδα βουλευτών και κοινοποιήθηκε προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, τον Υφυπουργό Τουρισμού και τον Αρχηγό Αστυνομίας. 

Επισημαίνεται ακόμη, πως το τετρασέλιδο υπόμνημα αναδεικνύει τα προβλήματα που απειλούν το μέλλον της βιομηχανίας, ενώ παράλληλα προτείνονται συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης της επικίνδυνης αυτής κατάστασης. 

Ανάμεσα σε άλλα, τίθενται επιτακτικά τα ζητήματα των ενοικίων, της αστυνόμευσης και των δυσβάσταχτων προστίμων, καθώς και των περιοριστικών μέτρων που γίνονται ακόμη πιο επώδυνα για τα κέντρα αναψυχής ενόψει χειμερινής περιόδου.

Συναντήσεις ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α.στην Πάφο

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως την Τετάρτη και  χθες Πέμπτη, η Επαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. στην Πάφο, υπό τον Γενικό Γραμματέα της συντεχνίας, είχε σημαντικές συναντήσεις με βουλευτές και τον Αστυνομικό Διευθυντή. Οι εν λόγω συναντήσεις ήταν απαίτηση, σημειώνεται,  δεκάδων μελών της συντεχνίας στην Πάφο, μέσω των τοπικών επιτροπών που έχουν συσταθεί πρόσφατα.

Η αντιπροσωπεία είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Κώστα Κωνσταντίνου, τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας, Αντρέα Φακοντή και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη.

Επί τάπητος τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιομηχανία, καθώς και ζητήματα νομοθεσιών που αναμένεται να απασχολήσουν σύντομα τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ακόμη, εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή, Νίκο Πενταρά, στην παρουσία του βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Νίκου Τσαπή και μελών της Δύναμης. Συζητήθηκαν ακόμη,  διεξοδικά τα ζητήματα που προέκυψαν με την αστυνόμευση στην Πάφο και τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό καταγγελιών που έγιναν σε βάρος των ιδιοκτητών για τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και όχι μόνο. Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε όπως γίνουν περαιτέρω προσπάθειες συνεργασίας και πιο συχνής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο  ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. τονίζει πως οι συναντήσεις  θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, αφού η κατάσταση σε σχέση με τη βιωσιμότητα εκατοντάδων κέντρων αναψυχής που παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες, αλλά και όσων σήμερα ουσιαστικά υπολειτουργούν, αναμένεται να επιδεινωθεί επικίνδυνα στο άμεσο μέλλον. 

Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. θα εξετάσει μέτρα αντίδρασης, αν διαπιστωθεί ότι η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί αποφασιστικά στις δραματικές εκκλήσεις των ιδιοκτητών για ουσιαστική στήριξη και άμεση επίλυση των προβλημάτων που απειλούν το μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Philenews/ΚΥΠΕ