Η πολύκροτη υπόθεση προσηλυτισμού στο μοναχισμό του Γιώργου Θεοδούλου, ο οποίος έμεινε για περίοδο περίπου δώδεκα χρόνων στη μονή Μαχαιρά και του οποίου η περίπτωση απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την κοινή γνώμη (αφού ένας από τους κατηγορούμενους ήταν και ο Μητροπολίτης Λεμεσού) πήρε αναπάντεχη τροπή, όταν ο μοναχός ανακοίνωσε στους γονείς του ότι εγκαταλείπει την μονή και εντάσσεται στην Μητρόπολη Λεμεσού, αν και εξακολουθεί να διατηρεί το σχήμα του.

Η εξέλιξη αυτή ήταν η λύση που είχε προτείνει η οικογένεια του Γιώργου Θεοδούλου (νυν μοναχού Ιουστίνου), αλλά είχε απορριφθεί με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε τον Μητροπολίτη Λεμεσού και τους άλλους κατηγορούμενους.

Η οικογένειά του φέρεται να είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη, αν και οι γονείς θα προτιμούσαν να έπαυε να ήταν μοναχός. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Γιώργος Θεοδούλου επεσκέφθη το σπίτι του την περασμένη Κυριακή και γευμάτισε με τους γονείς του. Μετά το φαγητό, τους ενημέρωσε πως έφυγε από τη Μονή Μαχαιρά αλλά παραμένει μοναχός. Τους ενημέρωσε επίσης πως διορίστηκε στη Μητρόπολη ως έμμισθος για οικονομικής φύσεως καθήκοντα. Ο Ιουστίνος, ο οποίος για σκοπούς οικονομικού ελέγχου θα εκτελεί και επισκέψεις και σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς εκτός Μητρόπολης, αναμένεται να  αποκτήσει και αυτοκίνητο καθώς και κινητό τηλέφωνο, κάτι αδιανόητο για έναν μοναχό εντός μοναστηριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιουστίνος: Δική μου η απόφαση να γίνω μοναχός

Η εξέλιξη αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία (ύστερα από τον εγκλεισμό στο μοναστήρι) τόσο για τους συγγενείς όσον και για τον ίδιο τον μοναχό. Οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε από το μοναστήρι ο μοναχός Ιουστίνος δεν έγιναν γνωστοί και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι γονείς του δεν έχουν πρόθεση να ζητήσουν ενημέρωση για κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν θα επιθυμεί να μιλήσει. Τους ικανοποιεί το ότι από μόνος του αποφάσισε να επανέλθει, έστω και έμμεσα, στον κόσμο και θεωρούν πως και από το νέο του πόστο μπορεί να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Βεβαίως θεωρούν αυτονόητο πως η πόρτα του σπιτιού είναι πάντοτε ανοικτή όποτε το παιδί τους βρεθεί στη Λευκωσία για σκοπούς της αποστολής του ή για διανυκτέρευση κλπ.

Να σημειωθεί πως η δίκη ολοκληρώθηκε στις 11 περασμένου Μαΐου και οι γονείς απογοητεύθηκαν με την αθώωση των κατηγορουμένων για προσηλυτισμό. Στην δίκη είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ των γονέων και μοναχός ο οποίος εγκατέλειψε οριστικά την Μονή Μαχαιρά.

Το Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει πως ο Γιώργος Θεοδούλου έκανε μεν μεταστροφή στη ζωή του με αποτέλεσμα από κοσμικό άτομο να καταλήξει μοναχός. Ταυτοχρονα, όμως κατέληξε και στο συμπέρασμα πως εισήλθε στη μονή Μαχαιρά ως αποτέλεσμα της δικής του ελεύθερης βούλησης και κρίσης.

Υπενθυμίζεται, πως στην πρώτη δίκη για προσηλυτισμό που αφορούσε άλλο μοναχό και εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2019 είχαν αθωωθεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Και στις δύο υποθέσεις οι δικαστές κατέληξαν πως η προσχώρηση στον μοναχισμό δεν ήταν αποτέλεσμα πίεσης από οποιονδήποτε, όπως ισχυρίζονταν οι γονείς.