Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να επιτύχουν αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και επαφές καταβάλλεται προσπάθεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκμεταλλευθούν το περιθώριο της μιας εβδομάδας μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως είχε «μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό».

Επίσης ανέφερε ότι καλωσόρισε την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα «που είναι σημαντικές για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».

Ευθύς μετά την συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πρόεδρος της Κομισιόν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

«Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν».

«Η κα Φον ντερ Λάιεν», προσθέτει ο κ. Σεντώνας, «ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι  διαμήνυσε στον κ. Ερντογάν πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού Εκπροσώπου. 

Παράλληλα με την επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν – Αναστασιάδη, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τα επόμενα βήματα για αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε συνέχιση των συζητήσεων που έγιναν στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαμορφώνονται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Χριστοδουλίδης και Μπορέλ συζήτησαν επίσης τα επόμενα βήματα και πώς συγκεκριμένα δύναται να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης με τον τερματισμό των παράνομων τουρκικών ενεργειών.