Σε περιορισμό τίθεται η επαρχία της Λάρνακας. Από σήμερα και για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, στην πόλη και επαρχία ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά συνάθροιση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 άτομα και δεξιώσεις σε γάμους και βαφτίσεις απαγορεύονται. Όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους, ενώ περιορισμοί επιβάλλονται σε εκκλησίες και άλλους χώρους θρησκευτικής λατρείας, χώρους εστίασης, θέατρα και κινηματογράφους.

Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων δέκα ημερών έχουν θέσει εκ νέου τις αρμόδιες Αρχές σε συναγερμό αφού πέραν από την επαρχία Λάρνακας και την ευρύτερη ανατολική περιοχή του νησιού ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει και το ποδόσφαιρο. Μετά τη Νέα Σαλαμίνα, διψήφιος αριθμός κρουσμάτων ανακοινώθηκε χθες και στην ομάδα του Εθνικού Άχνας και παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτές ομάδες σχετίζονται με τη Λάρνακα και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, επικρατεί ανησυχία γενικά καθώς ήδη έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος πρώτης Κατηγορίας. Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα συσκεφθεί με την ηγεσία της ΚΟΠ προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση και εάν κριθεί απαραίτητο να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν μέτρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 36 νέα κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα 23 σχετίζονται με την πόλη και επαρχία της Λάρνακας, όπου εντοπίστηκε μια ακόμα αλυσίδα μετάδοσης, ενώ νέα αλυσίδα μετάδοσης του ιού εντοπίστηκε και στη Λεμεσό και αριθμεί ήδη 5 άτομα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν προκαλεί ανησυχία αφού τα 4 από τα 5 άτομα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό. 

Ο αυξημένος άλλωστε αριθμός κρουσμάτων στη Λάρνακα τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν και η αιτία για την έκδοση του νέου Διατάγματος από το υπουργείο Υγείας, αφού η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική. 

Με βάση λοιπόν το Διάταγμα του υπουργού Υγείας, το οποίο έχει ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί, στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας:

  • Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
  • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις της Επαρχίας Λάρνακας, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
  • Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στην Επαρχία Λάρνακας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης στην επαρχία Λάρνακας διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ενώ ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, και ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατευθυντήριων γραμμών και των πρωτοκόλλων.
  • Απαγορεύονται οι δεξιώσεις και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός καλεσμένων που μπορούν να παρευρεθούν (φυσική παρουσία) σε γεύμα ή δείπνο είναι 350 άτομα.

Παράλληλα και όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, «αρχίζει άμεσα ο δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε 3.000 άτομα στην επαρχία Λάρνακας και σχετικές πληροφορίες αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες». 

Ανησυχεί η αύξηση των εισαγωγών

Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι επιστήμονες αφού χθες ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία ανέβηκε στους 12, με τον ένα εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η ανησυχία των επιστημόνων γίνεται ακόμα πιο έντονη λόγω της ηλικίας των ατόμων που εισήχθησαν για περίθαλψη αφού όπως φαίνεται η αρχική διαπίστωση ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα δεδομένα του καλοκαιριού άρχισαν να αλλάζουν, επιβεβαιώνεται. Σαφές είναι το μήνυμα των επιστημόνων οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, αφού η αύξηση του αριθμού των ατόμων που προσβάλλονται από κορωνοϊό και χρήζουν νοσηλείας προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο», τόνισε σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Ζωή Δωροθέα Πανά, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων ώστε να προστατευθούν τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς. Από πλευράς του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης μιλώντας στον «Φ» τόνισε ότι «πρέπει να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επαφές μας με τα ηλικιωμένα άτομα ή άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Και οι δύο τόνισαν ταυτόχρονα ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίζονται κάθε μέρα ώστε να προλάβουμε τις εποχικές λοιμώξεις οι οποίες βρίσκονται προ των πυλών. «Θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση εάν τη στιγμή που θα αρχίσουν να αυξάνονται τα περιστατικά γρίπης, τα κρούσματα κορωνοϊού είναι μειωμένα και θα ήταν καλό να προλάβουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου έγκαιρα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πανά. 

36 νέα κρούσματα, 12 άνθρωποι στο νοσοκομείο 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας, τα 18 από τα 36 κρούσματα αφορούν ποδοσφαιριστές και παράγοντες του Εθνικού Άχνας, ενώ τρία ακόμα κρούσματα σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα αφού πρόκειται για άτομα που προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον μέλους της. 

Περαιτέρω, εντοπίστηκε χθες νέα αλυσίδα μετάδοσης στη Λάρνακα. Η αλυσίδα προέκυψε ύστερα από εξέταση στην οποία υπεβλήθη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Λάρνακας που εξετάστηκε όταν καταδείχθηκε θετικό στον κορωνοϊό άτομο από το οικογενειακό της περιβάλλον. Στην ίδια αλυσίδα περιλαμβάνονται άλλα 2 άτομα, σύνολο 4. 

Πέντε κρούσματα, προέκυψαν μετά από τον εργαστηριακό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν εργαζόμενοι σε εταιρεία στη Λεμεσό. Οι 4 είναι Τσέχοι που ήρθαν στην Κύπρο για εκπαίδευση από τις 15/9. Δύο εξ αυτών παρουσίασαν συμπτώματα και η εταιρεία υπέβαλε όλο το προσωπικό της σε εξέταση. 

Ένα άτομο, Βρετανίδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων, ενώ δεύτερο άτομο εξετάστηκε αφού θα ταξίδευε στον Λίβανο. 

Θετικό στον ιό καταδείχθηκε άτομο το οποίο εξετάστηκε λόγω συμπτωμάτων καθώς και μαθήτρια ειδικού σχολείου, η οποία θα υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση και εξετάστηκε προληπτικά βάσει των κανονισμών. 

Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, προέκυψαν τέσσερα νέα κρούσματα εκ των οποίων τα τρία σχετίζονται με την αλυσίδα της Νέας Σαλαμίνας αφού πρόκειται για στενές επαφές ποδοσφαιριστή. Η αλυσίδα έφθασε χθες τα 24 άτομα. Το τέταρτο άτομο προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για άλλη μια αλυσίδα τεσσάρων ατόμων. 

Τέλος, ένα κρούσμα προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργούνται στα αεροδρόμια.