ΤΑ μηδίζοντα –ακούεται πιο… ελαφρύ από το τουρκοφρονούντα– Σημιτάκια του λεκανοπεδίου της Αττικής ξανάπιασαν τον χαβά του 2004.

— Οι αππωμένοι χαζοκούμπαροι που νομίζουν ότι μπορούν να πουν “Όχι”.

Βολική θεωρία: Αφενός… παραμερίζει τις σκέψεις των Αθηνών για το τουρκοφόρο πραξικόπημα της Χούντας, και αφετέρου δεν νιώθουν δεσμευσμένες οι –εκάστοτε– κυβερνήσεις της Ελλάδας στις –εθνικές, νομικές και ηθικές– υποχρεώσεις τους έναντι της Κύπρου.

Τα Σημιτάκια, όμως, της κοίτης του Πεδιαίου ποιο δικαιολογητικό μπορούν να προτάξουν; Η επίκληση του συνετο-ρεαλισμού τους έχει ξεφτίσει στις δεκαετίες του τουρκικού εμπαιγμού, που περιφρονεί –και– οποιαδήποτε διαπιστευτήρια της ξετσίπωτης υποταγής τους. Γιατί συνεχίζουν –εργολαβικά, κιόλας– την προκλητική συμπεριφορά τους, πίσω από συνθήματα ψευδο-προοδευτισμού και διατεταγμένης “κουλτούρας”; Μόνιμοι περιφρονητές και της Ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η “καλή συμπεριφορά τους” θα… εξαργυρωθεί, ως η –κατά καιρούς– φήμη των κατακτητών και σφετεριστών:

— Συνταξιούχοι τινές που έχουν… αποδεικτικά στοιχεία ότι θα είναι πειθαρχημένοι πολίτες του τουρκοκυπριακού προτεκτοράτου της Άγκυρας, μπορεί να επιστρέψουν σε δυο-τρεις οδούς της Αμμοχώστου και σε μαρωνίτικα χωριά.

Και οι υπόλοιποι;

Ως –χαιρέκακα– έχει εξηγήσει επίλεκτος Ανανιστής:

¤ Θα πληρώσουν το τίμημα της… αδιαλλαξίας τους: Θα βρεθούν στο stop list του “συνοριακού” ελέγχου! (Ενώ οι –ήδη– μηδίζοντες θα τύχουν θερμής υποδοχής –και αποδοχής. Μια ματιά στις ανάλογες συμπεριφορές της Οθωμανικής… αβρότητας –στην Πόλη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο, στην Καρπασία– θα ήταν εξόχως διδακτική).

Και:

Ως –τραυματικά– έμαθε –και δίδαξε– ο Δάσκαλος Ν. Σαρρής, τρεις είναι οι “επιλογές” των ραγιάδων που βρίσκονται υπό ισλαμική διοίκηση:

α) Να γίνουν μουσουλμάνοι.

β) Να διατηρήσουν την πίστη τους (αν είναι Χριστιανοί ή Εβραίοι) αλλά να πληρώνουν κεφαλικό φόρο, να υπάρχουν αλλά να μη… φαίνονται, και να εξυπηρετούν κάθε μουσουλμάνο.

γ) Να χάσουν το κεφάλι τους.

Ξανά: Εργολάβους ωραιοποίησης της τουρκικής κατοχής… διαθέτουμε. Μελετητές της έξαρσης του Ισλάμ επί Ερντογάν έχουμε;

Υ.Γ.

Στα 60στά της γενέθλια η Κυπριακή Δημοκρατία –από 16ετίας και Ευρωπαία– ακούει από τους συν-Ευρωπαίους της τα τουρκικά… Μαθηματικά της λεόντειας εταιρείας.