Με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει αδειοδοτηθεί έργο για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 10 MW από την Περιβαλλοντική Αρχή. Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλεται προς την κατεύθυνση της πράσινης Πανεπιστημιούπολης (Green Campus).

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα υλοποιηθεί σε δυο χρονικές φάσεις: Η πρώτη φάση θα υλοποιηθεί με την εγκατάσταση 5 ΜW και η δεύτερη φάση υλοποίησης του φωτοβολταϊκού πάρκου με την υπολειπόμενη ισχύ των 5 ΜW.

Για το εν λόγω έργο υποβλήθηκε επικαιροποιημένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), στα πλαίσια ανανέωσης της πολεοδομικής άδειας. Οι βασικές διαφορές σε σχέση με το αρχικό έργο, είναι: α) Ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 2.350 MWh. β) Μείωση του αριθμού των φωτοβολταϊκών πλαισίων από 40.200 σε 30.000, με αύξηση της ισχύος ανά πλαίσιο. γ) Αφαίρεση της κτιριακής υποδομής: χώρος παρακολούθησης δεδομένων, αποθήκη, δωμάτιο φύλακα μαζί με τα φωτοβολταϊκα πλαίσια που θα τοποθετούνταν στην οροφή των συγκεκριμένων κτιρίων (συνολική ισχύ 40 kW και συνολικός αριθμός φωτοβολταϊκών πλαισίων 180).

Οι παραπάνω διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική ΜΕΕΠ που υποβλήθηκε δεν θεωρούνται σημαντικές από την Περιβαλλοντική Αρχή αφού η χωροθέτηση του έργου παραμένει η ίδια και οι αλλαγές που αφορούν κυρίως την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων βελτιώνουν το έργο και δεν προκαλούν επιπρόσθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαφοροποίηση παραμένουν οι ίδιες.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγλαντζιάς. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα εγκατασταθεί σε γη η οποία έχει προκύψει από απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης για σκοπούς ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και διατηρήθηκε από το 1996, στα πλαίσια σχεδιασμού και οργάνωσης του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της Πανεπιστημιούπολης, ως χώρος για μελλοντική χρήση. Τα εν λόγω τεμάχια έχουν συνολική έκταση 184.087 τ.μ. και το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 140.000 τ.μ.