Με συνολικά 2.250 νοσοκομειακές κλίνες, που αποτελούν το 75% των διαθέσιμων κλινών στην Κύπρο (3.000) και λειτουργούν σε 50 νοσηλευτήρια εκ των οποίων τα 42 ιδιωτικά και τα 8 δημόσια, εισέρχεται στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του τη Δευτέρα το Γενικό Σύστημα Υγείας. Οι δε Κύπριοι πολίτες, δικαιούχοι του ΓεΣΥ, θα μπορούν να επιλέγουν για την εξυπηρέτηση τους οποιοδήποτε από τα νοσηλευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά που θα είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, χωρίς να καταβάλλουν την οποιαδήποτε συμπληρωμή για υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης (που περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία) εκτός βεβαίως και εάν επιλέξουν υπηρεσίες «πολυτελείας» (π.χ. μονόκλινο δωμάτιο) για τις οποίες θα πληρώνουν από την τσέπη τους. 

Τα 50 αυτά νοσηλευτήρια θα κληθούν μάλιστα από βδομάδας να καλύψουν όλες τις συσσωρευμένες ανάγκες των πολιτών οι οποίοι είτε πήραν αναβολή στις χειρουργικές επεμβάσεις τις οποίες είχαν προγραμματισμένες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είτε είχαν διεθευτήσει να χειρουργηθούν μετά την 1η Ιουνίου για να εξυπηρετηθούν μέσω του ΓεΣΥ. Μάλιστα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συσωρευμένων χειρουργικών επεμβάσεων κυμαίνεται μεταξύ 8.000 -10.000 αφού στο μεταξύ τόσο στις λίστες του δημοσίου όσο και στις λίστες των ιδιωτικών νοσοκομείων έχουν προστεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και άλλοι ασθενείς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερδίζει τη μάχη το ΓεΣΥ – «Ναι» από Αρεταίειο, Απολλώνειο

Η πλάστιγγα είχε αρχίσει να γέρνει προς την πλευρά του ΓεΣΥ από τις προηγούμενες ημέρες όταν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο ανακοίνωναν το ένα μετά το άλλο την ένταξή τους στο Σύστημα. Ωστόσο η αγωνία παρέμενε μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης για τη Λευκωσία μέχρι τη στιγμή που ανακοίνωσε την ένταξή του το «Αρεταίειο» νοσοκομείο, «υποχρεώνοντας» έτσι ουσιαστικά και το «Απολλώνειο» να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας λίγο πριν τα μεσάνυκτα. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΥ και άλλων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών συνεχίστηκε και χθες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κάποια νοσηλευτήρια θα επιδιώξουν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς η οικονομική πρόταση του Οργανισμού έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυκτα της Κυριακής. 

Ασαφές περέμενε χθες το τοπίο σε σχέση με το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο το οποίο αν και στη γενική συνέλευση της Πέμπτης είχε αποφασίσει τη μετάθεση της ένταξης του σε μεταγενέστερο στάδιο, χθες όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» εξακολουθούσε να έχει κάποιες επαφές με τον ΟΑΥ με δεδομένη τη λήξη του χρονοδιαγράμματος τα μεσάνυκτα της 31ης Μαΐου. 

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία του τόπου, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν ανακοινώσει την ένταξη τους το «Αρεταίειο» (με περίπου 70 κλίνες), το «Απολλώνειο» (με 86 κλίνες) και το Ιατρικό Κέντρο «Μητέρα και παιδί» στη Λευκωσία ενώ σε συμφωνία είχαν καταλήξει με τον Οργανισμό και άλλες ιδιωτικές κλινικές της πρωτεύουσας οι οποίες αναμένεται ότι θα προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επόμενων δύο ημερών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: OAY για ΓεΣΥ: Το στοίχημα για τη Λευκωσία έχει κερδηθεί

Στη Λεμεσό, ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξη του νοσοκομείου “Mediterranean” (με 60 κλίνες) ενώ έχουν συνάψει συμφωνίες με τον ΟΑΥ μικρές και μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα στη Λεμεσό φαίνεται ότι το σκηνικό στον τομέα της Υγείας θα αλλάξει σημαντικά το επόμενο διάστημα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις υφιστάμενες κλινικές έχουν προχωρήσει σε επέκταση των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων τους με στόχο ακριβώς την εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις εντός του Σαββατοκύριακου.

Στην Πάφο, την ένταξη τους στο ΓεΣΥ ανακοίνωσαν τρία μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια «Κυανούς Σταυρός & Άγιος Γεώργιος» και «Ευαγγελισμός» ενώ πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το νοσηλευτήριο «Ίασις». 

Στη Λάρνακα χθες, το ιδιωτικό νοσηλευτήριο «Τίμιος Σταυρός» επίσης προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση ενώ το απόγευμα ακολούθησε και το νοσηλευτήριο «Λητώ» που εδρεύει στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το νοσοκομείο “Άγιος Ραφαήλ”. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις επαρχίες οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα έχουν στη διάθεση τους και τα 8 συνολικά νοσηλευτήρια του δημοσίου. 

Στη Λευκωσία το γενικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας το οποίο αποτελεί το νοσοκομείο «αναφοράς» για ολόκληρη την Κύπρο αφού διαθέτει τις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες και εξειδικευμένες υπηρεσίες αλλά και το Μακάρειο Νοσοκομείο. Στην επαρχία της Λεμεσού το γενικό νοσοκομείο της πόλης και το νοσοκομείο Τροόδους (Κυπερούντας), στη Λάρνακα το νοσοκομείο της πόλης, στην ελεύθερη Αμμόχωστο το γενικό νοσοκομείο Παραλιμνίου και στην Πάφο το γενικό νοσοκομείο Πάφου και το νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς. 

Με αυτά τα δεδομένα το ΓεΣΥ έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό της δυναμικότητας του τομέα της υγείας στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Βεβαίως τα δεδομένα ενδεχομένως να αλλάξουν σημαντικά τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα αφού οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. 

OAY: «Με 75% των κλινών καλύπτουμε όλες τις ανάγκες»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ παρουσιάζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με τον διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου να εκφράζει την αισιοδοξία ότι «με το 75% των κλινών που έχουμε εξσφαλίσει θεωρούμε ότι καλύπτουμε σε πρώτη φάση όλες τις ανάγκες των δικαιούχων του ΓεΣΥ». 

Για τον ΟΑΥ, πρόσθεσε, «αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για διαπραγμάτευση 45 νοσηλευτήρια και εμείς αρχίζουμε τώρα με 42 ιδιωτικά νοσοκομεία και βεβαίως πρέπει να προσθέσουμε και τα νοσοκομεία του δημοσίου και να πούμε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο». «Κάνουμε μια πολύ καλή αρχή και τώρα θα επικεντρωθούμε και σε άλλα θέματα, θέματα ποιότητας και ελέγχου. Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε διάφορα θέματα και σύντομα θα δείτε σημαντικές αλλαγές». 

Το πρώτο διάστημα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα αλλά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τα ξεπεράσουμε». Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες των αναισθησιολόγων για την μη ενημέρωσή τους ο διευθυντής του ΟΑΥ εξήγησε ότι «οι αναισθησιολόγοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και σεβασμό που αντιμετωπίζονται όλοι οι γιατροί του ΓεΣΥ» και απαντώντας στο βασικό ερώτημα της αναισθησιολογικής εταιρείας που αφορά τον διαχωρισμό της αμοιβής του γιατρού από την αμοιβή του νοσηλευτηρίου υποστήριξε ότι «αυτό περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και του ΠΑΣΙΝ και παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρξαν κάποιοι προβληματισμοί αφού το λογισμικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο, τα προβλήματα έχουν λυθεί και τον Ιούλιο όταν θα πάρουν τις αμοιβές τους οι γιατροί θα είναι όλα έτοιμα». 

Τι ισχύει από την 1η Ιουνίου

Από τη Δευτέρα το ΓεΣΥ θα καλύπτει μόνο: 
⦁    Χειρουργικές επεμβάσεις
⦁    Νοσηλεία σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσηλευτήρια

Δεν θα καλύπτει: 
Οι υπηρεσίες αυτές, όπως έχει αποφασιστεί θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και θα προσφέρονται μέσω του Συστήματος το ερχόμενο Φθινόπωρο. 
⦁    Υπηρεσίες Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Για τις υπηρεσίες των ΤΑΕΠ οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια καταβάλλοντας το απαραίτητο τέλος ή εάν επιλέξουν θα έχουν το δικαίωμα να εξυπηρετούνται από τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πληρώνοντας από την τσέπη τους το κόστος. 
⦁    Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας
⦁    Υπηρεσίες αποκατάστασης
⦁    Υπηρεσίες επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, νοσηλευτική κ.λπ.)
⦁    Οδοντιατρικές υπηρεσίες 

Σε ό,τι αφορά τις ογκολογικές Υπηρεσίες, αυτές θα συνεχίσουν να προσφέρονται στους καρκινοπαθείς, δωρεάν από το υπουργείο Υγείας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από τον Σεπτέμβριο και έπειτα τα ογκολογικά νοσηλευτήρια θα ενταχθούν κανονικά στο ΓεΣΥ και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους μέσω του Συστήματος. 

Επίσης: Το ΓεΣΥ δεν θα καλύπτει υπηρεσίες τις οποίες θα προσφέρουν γιατροί οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι στο Σύστημα αλλά εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας δικαιούχος του ΓεΣΥ αποταθεί σε γιατρό που δεν ανήκει στο σύστημα και χειρουργηθεί από αυτό τον γιατρό σε νοσοκομείο του ΓεΣΥ, τότε το Σύστημα δεν θα καταβάλει καμία αποζημίωση και ο ασθενής θα πληρώσει από την τσέπη του. 

Ανακατατάξεις…

Η έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ φέρνει μαζί της σημαντικές ανακατατάξεις γενικά στον τομέα της Υγείας. Εκτός από τις επεκτάσεις κλινικών και υπηρεσιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λεμεσό, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι και στη Λευκωσία το σκηνικό είναι παρόμοιο, αφού μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια φέρονται να ετοιμάζονται να εξαγοράσουν μικρότερα νοσοκομεία με στόχο επίσης να επεκτείνουν τη δυναμικότητά τους. Μέχρι χθες σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν έντονα στον ιατρικό κόσμο, έφεραν δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτηρία να βρίσκονται σε διαβούλευση με δύο μικρότερα νοσοκομεία με στόχο την επίτευξη μεταξύ τους συμφωνίας. Επίσημα, βεβαίως, ουδείς επιβεβαίωνε την ορθότητα των όσων κυκλοφορούσαν μεταξύ των γιατρών.