To Top
20:38 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Βρήκαν λύση για τον 13χρονο μαθητή μετά από τον σάλο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Βρήκαν λύση για τον 13χρονο μαθητή μετά από τον σάλο
  10 Οκτωβρίου 2019, 8:40 πμ  

Στην επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την απόφαση τους να αποκόψουν ώρες από συνοδό παιδιού που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ανάγκασε το υπουργείο Παιδείας το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ». Οι σοβαρές καταγγελίες του πατέρα του παιδιού θορύβησαν λόγω της δημοσιοποίησης που έλαβαν, καθώς χθες το σχολείο ενημερώθηκε προφορικά από αρμόδιο του υπουργείου ότι οι δύο συνοδοί θα παραμείνουν με τα δύο παιδιά που μέχρι τώρα συνόδευαν.

Όσον αφορά σε τρίτο παιδάκι, με το οποίο θα μοιράζονταν τους συνοδούς τους, δεν αποκλείεται να γίνουν άλλες ρυθμίσεις. Η έκταση που έλαβε το ζήτημα μετά τη δημοσίευση του χθεσινού ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, υποχρέωσε το αρμόδιο υπουργείο να τοποθετηθεί εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρεται μεν η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα του 13χρονου παιδιού, αλλά κυρίως οι διαδικασίες που ακολουθούνται.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο εξέφρασε τη θέση «ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα αποσκοπούν στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που μπορεί να προκύψουν σε κάθε σχολική μονάδα», σημειώνοντας παράλληλα πως «οι γονείς του παιδιού αντί να εξαντλήσουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει η νομοθεσία, επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την ένστασή τους για την απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ) στα ΜΜΕ». Επιπρόσθετα, αναφέρει πως σεβόμενο τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και το ιατρικό απόρρητο, δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά το συγκεκριμένο παιδί. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μείωσαν τις ώρες συνοδού 13χρονου: Πώς απαντά το Υπ. Παιδείας

Αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «η περίπτωση κάθε παιδιού με ειδικές ανάγκες μελετάται από την οικεία ΕΕΕΑΕ, που είναι αποκλειστικά το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα να λαμβάνει αποφάσεις κι έχει ενώπιόν της ξεκάθαρη εικόνα για κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες, λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και με βάση το καλώς νοούμενο συμφέρον του, αποφασίζει για τον τρόπο και τον βαθμό στήριξης του. Σε περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν με την απόφαση έχουν δικαίωμα υποβολής γραπτών παραστάσεων. Η ένστασή τους εξετάζεται εκ νέου από την Επιτροπή και σε περίπτωση που η απόφαση δεν τους βρίσκει σύμφωνους, έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Κεντρική Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης».   

Για την περίπτωση του 13χρονου, το υπουργείο αναφέρει ότι μόλις περιήλθε στην αντίληψη του το θέμα, αρμόδιοι λειτουργοί επισκέφθηκαν το σχολείο, με στόχο την εξέταση και αντιμετώπισή του, ενώ σημείωσε ότι δεν φείδεται χρημάτων για θέματα που αφορούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. 

«Αντιφατική η ανακοίνωση του Υπουργείου»

Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του υπουργείου Παιδείας ο πατέρας του παιδιού, Θεοφάνης Ανδρέου, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είναι δικηγόρος κι έχει κατοχυρώσει γραπτώς τις θέσεις του με την αλληλογραφία που υπήρξε, ανέφερε ότι «πρόκειται για ψευδή και αντιφατική ανακοίνωση». Όπως εξήγησε, είναι αντιφατική διότι από τη μια αφήνει να νοηθεί ότι οι γονείς δεν εξάντλησαν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος και δεν υπέβαλαν ένσταση σε απόφαση της ΕΕΕΑΕ, ενώ από την άλλη μιλούν ότι επισκέφθηκαν το σχολείο για εξέταση και αντιμετώπιση. «Διερωτόμαστε, αφού δεν είχαν ένσταση ή αίτημα από τους γονείς γιατί επισκέφθηκαν το σχολείο;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κινδυνεύει 13χρονος μαθητής - Απέκοψαν ώρες του συνοδού του

Επίσης στην ανακοίνωση ρητά αναφέρουν ότι οι γονείς δημοσίευσαν την ένσταση τους, ενώ από την άλλη ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ένσταση;», διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι είναι και ψευδή διότι καταρρίπτεται από αδιάσειστα στοιχεία και επιστολές που αποστάλθηκαν σε ανύποπτο χρόνο στο Υπουργείο τόσο από τον ίδιο, όσο και από τη διευθύντρια του δημοτικού σχολείου όπου φοιτά το παιδί. Ο πατέρας αναφέρει ότι δεν υπήρχε ποτέ απόφαση για μη αποκλειστικό συνοδό του παιδιού του και ουδέποτε του κοινοποιήθηκε αιτιολογημένη απόφαση περί αυτού, γεγονός με το οποίο συμφωνεί και η διευθύντρια του σχολείου. 
 

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...