Με το δεξί εισήλθε στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του το Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ωστόσο τώρα μπαίνει στα δύσκολα αφού τα, 50 περίπου, νοσηλευτήρια του θα πρέπει να καλύψουν τις συσσωρεμένες ανάγκες χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι εδώ και καιρό αναμένουν να υποβληθούν στις χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάζονται. 

Παράλληλα, τα διάφορα επί μέρους προβλήματα θεωρούνται δεδομένα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος λόγω της στενότητας του χρόνου που είχε στη διάθεσή του, ασχολήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες με το πρακτικό κυρίως μέρος της εφαρμογής τής δεύτερης φάσης του ζητήματος, μεταφέροντας για το επόμενο διάστημα τις λεπτομέρειες της ένταξης τής ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο Σύστημα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες τόσο σε ό, τι αφορά την ενημέρωση νοσηλευτηρίων και γιατρών όσο και σε ό, τι αφορά τη σωστή πληροφόρηση των Κυπρίων πολιτών/δικαιούχων του ΓεΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 απαντήσεις για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα

Σε ό,τι αφορά τις συσσωρεμένες ανάγκες και σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εκκρεμότητα γύρω στις 8.000 – 10.000 χειρουργικές επεμβάσεις, όλων των ειδών και ιατρικών ειδικοτήτων και σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθούν και οι χειρουργικές επεμβάσεις, που θα προγραμματιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα. 

Το μεγαλύτερο μέρος των επεμβάσεων που εκκρεμούν, αφορούν περιστατικά τα οποία είχαν αναβληθεί κατά τους δύο μήνες εφαρμογής των περιορισμών στα νοσηλευτήρια, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και οι υπόλοιπες είχαν από την αρχή προγραμματιστεί από τους πολίτες για τη μετά την 1η Ιουνίου εποχή, οπόταν και βάσει των σχεδιασμών θα άρχιζε η δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. 
Βεβαίως περισσότερες από τις μισές χειρουργικές επεμβάσεις, ήταν το προηγούμενο διάστημα προγραμματισμένες στα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα. Με δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι όπως συνέβη και στην πρώτη φάση εφαρμογής, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θα μετακινηθεί, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, θεωρείται σίγουρο ότι και τώρα μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας θα μεταφερθεί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aυτά είναι τα νοσηλευτήρια που είπαν «Ναι» στο ΓεΣΥ

Ήδη από χθες, τα τηλεφωνικά κέντρα των μεγάλων κυρίως ιδιωτικών νοσοκομείων, που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ, άρχισαν να δέχονται εκατοντάδες κλήσεις από πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν πληροφορίες τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να προγραμματίσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις τους, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους γιατρούς των νοσηλευτηρίων αυτών. 
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρόεδρου του «Απολλώνειου» νοσοκομείου Χρίστου Πουρή.  «Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετά τηλεφωνήματα, διότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος πλήρως για το τι δικαιούται και ποιες είναι οι διαδικασίες. Οπόταν το τηλεφωνικό μας κέντρο δέχεται πολλά τηλεφωνήματα». Κάποια προβλήματα, είπε ο κ. Πουρής, «προέκυψαν αλλά υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον ΟΑΥ και προσπαθούμε να τα επιλύουμε χωρίς καθυστέρηση». 

Οι συσσωρεμένες ανάγκες των πολιτών ήταν εξάλλου και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο κυβέρνηση και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αποφάσισαν τη μη αναβολή της έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ. ΟΑΥ και κυβέρνηση προειδοποίησαν άλλωστε και χθες τους πολίτες για τα προβλήματα που αναμένεται ότι θα προκύψουν κατά το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της δεύτερης φάσης. 
«Θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους συμπολίτες μας και να στείλω το μήνυμα ότι Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ έχουμε πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ», ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. 

Το τείχος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έπεσε

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο, «είναι ένα κοινωνικό επίτευγμα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεργασίας από όλους. Δουλέψαμε συλλογικά με σύνεση και συναίνεση στον ΟΑΥ και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε όλα αυτά εάν δεν είχαμε την πολιτική τόλμη που έδειξε ο υπουργός υγείας προσωπικά». 

«Εκείνο που εμείς ονομάζουμε Σινικό Τείχος μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, από σήμερα δεν υφίσταται», είπε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι «ακριβώς το μεγάλο πλεονέκτημα του ΓεΣΥ είναι ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Και αυτή η ελεύθερη επιλογή δημιουργεί και μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των συμβαλλόμενων, ούτως ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να προσελκύουν ακόμα περισσότερους ασθενείς, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι χθες για τα στεγανά που υπήρχαν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». 

Άρχισε η καταχώρηση των νοσηλευτηρίων στο λογισμικό

Όπως είχε από την αρχή προγραμματιστεί, η διαδικασία καταχώρησης των νοσηλευτηρίων που εντάσσονται στο ΓεΣΥ θα γίνεται σταδιακά και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι χθες το απόγευμα στο λογισμικό του ΓεΣΥ είχαν καταχωρηθεί συνολικά 27 νοσηλευτήρια και ιδιωτικές κλινικές, μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, τα οποία είχαν ανακοινώσει την ένταξή τους στο Σύστημα από τις προηγούμενες ημέρες.

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Γενικού Συστήματος Υγείας και οι γιατροί των νοσηλευτηρίων αυτών οι οποίοι εξαιτίας της ειδικότητάς τους δεν είχε κριθεί σκόπιμο να εγγραφούν στο σύστημα από την πρώτη φάση της εφαρμογής του πριν από ένα χρόνο. Για αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας πριν προσπαθήσουν να εντοπίσουν κάποιο γιατρό στους παρόχους υπηρεσιών του ΓεΣΥ.  Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των νοσηλευτηρίων, κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, τόνισαν την επιτυχία του ΓεΣΥ να «κερδίσει» το 80% των διαθέσιμων κλινών της Κύπρο αλλά και την πλειοψηφία των νοσηλευτηρίων του τόπου.

Βασικές πληροφορίες για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη

1 Τα  νοσηλευτήρια που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΟΑΥ για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας θα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Ο εν λόγω κατάλογος θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
2 Βασική αρχή του ΓεΣΥ είναι το δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει ελεύθερα τον παροχέα της επιλογής του. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι για να παρέχεται η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη εντός ΓεΣΥ, θα πρέπει το νοσηλευτήριο καθώς και ο θεράπων ιατρός να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Γι’ αυτό ο δικαιούχος προτού λάβει την υπηρεσία θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις (συμμετοχή στο ΓεΣΥ θεράπων ιατρού και νοσηλευτηρίου), ικανοποιούνται.
3 Η παραπομπή για ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας γίνεται από προσωπικούς ιατρούς και ειδικούς ιατρούς. Παραπομπή σε νοσηλευτήριο θα μπορεί να γίνεται και από ένα νοσηλευτήριο σε άλλο.  
4 Το ΓεΣΥ κατά κανόνα καλύπτει όλες τις ιατρικές αναγκαίες υπηρεσίες που χρήζουν ενδονοσοκομειακής περίθαλψης εξαιρουμένων των επεμβάσεων της κοσμητικής ιατρικής.  
5 Δεν υπάρχει συμπληρωμή στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Το νοσηλευτήριο μπορεί να χρεώσει τον ασθενή μόνο για διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο. 
6 Οι θεράποντες ιατροί και τα νοσηλευτήρια θα δίδουν προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά. 
7 Ο δικαιούχος για να λάβει ενδονοσοκομειακή φροντίδα θα πρέπει να διαθέτει παραπεμπτικό, το οποίο θα εκδώσει ο θεράπων ιατρός, ο οποίος θα τον ενημερώσει και για τη διαθεσιμότητα του νοσηλευτηρίου.
8 Θα εκδίδονται τα απαραίτητα παραπεμπτικά για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και συνταγές για φάρμακα.
9 Στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ καταχωρούνται οι διαγνώσεις, οι δραστηριότητες, το DRG και τα αναλώσιμα που αφορούν στο ενδονοσοκομειακό περιστατικό του δικαιούχου. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο Ιατρικό Ιστορικό του δικαιούχου, που είναι προσβάσιμος μέσω της Πύλης Δικαιούχων.
10 Τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα/αναλώσιμα της 2ης φάσης θα εξακολουθήσουν να αποζημιώνονται και να παρέχονται όπως γίνεται μέχρι τώρα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία του δημοσίου.