Ο φωτογραφικός φακός του καλλιτέχνη Σέργη Χατζηαδάμου έχει απαθανατίσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά δρώμενα των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού (γιορτή του Αγίου Πνεύματος) στην Κύπρο: Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το αγώνισμα του «ολισθηρού ιστού», που συνηθίζεται την ημέρα αυτή στα παραθαλάσσια μέρη του τόπου, αποτελούν το αντικείμενο της διαδικτυακής έκθεσης του καλλιτέχνη, η οποία άρχισε να προβάλλεται στην ιστοσελίδα του και στον λογαριασμό του στο facebook από σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουνίου, εφόσον φέτος, ελέω κορωνοϊού, δεν επιτρέπονται οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Για τη δουλειά του καλλιτέχνη, γράφει ο Μίμης Α. Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού:  Το δρώμενο αυτό είχε στο παρελθόν παγκύπρια αναγνώριση, ιδιαίτερα στην Κερύνεια, όπου οι Κερυνειώτες το είχαν αναδείξει σε θαλασσινό αγώνισμα, το οποίο έγινε βασικό λαογραφικό και αθλητικό γεγονός. Σήμερα αποτελεί μέρος της ατομικής και συλλογικής μνήμης κάθε Κερυνειώτη που το έζησε εκεί στο λιμανάκι της Κερύνειας, ή το ζει νοερώς μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων.
Ο Σέργης Χατζηαδάμος απαθανάτισε εντυπωσιακές πόζες από τη μοναδική στιγμή της πτώσης ή της νίκης του αθλητή, την ώρα που οι χορευτικές του κινήσεις φανερώνουν τη σιγμιαία του βεβαιότητα –ή τον προδίδουν– ότι εκείνος θα είναι ο νικητής, ότι θα τα καταφέρει να φτάσει στην άκρη του ολισθηρού ιστού και να πιάσει τη σημαία που οι διοργανωτές στερέωσαν στην άκρη του. Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Σέργη Χατζηαδάμου χρονολογούνται από το 2010, κατά τις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού στην Πάφο, όπου δεκάδες νέοι φαίνονται να πιστεύουν στο δικό τους όνειρο: Ότι θα καταφέρουν να περπατήσουν στον αλειμμένο με γράσο πάσσαλο για να πιάσουν το τρόπαιο, τη σημαία στο τέλος των δέκα γλιστερών μέτρων.
 
Η εντυπωσιακή -και οδυνηρή  πολλές φορές- πτώση, είναι αναπόφευκτη: Πέφτοντας με εντυπωσιακό τρόπο, είτε πριν, αλλά και φτάνοντας στο τέρμα, μαζί με τη σημαία, αφού δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής, με ένα «κλικ» μένουν στην αιωνιότητα. Δεκάδες οι πτώσεις, άλλα τόσα τα «κλικ». Και δεκάδες οι μνήμες όσων έζησαν ένα τέτοιο γεγονός σε μια από τις παραθαλάσσιες πόλεις μας. Με τον περίφημο Χάμπο Παρασκευά στο λιμανάκι της Πάφου να γίνεται ο ήρωας του «ολισθηρού ιστού» επί εφτά συνεχή χρόνια, αλλά και στην Κερύνεια, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στην Αμμόχωστο, η κάθε μια με τους δικούς της ήρωες του «ολισθηρού ιστού».
* Η παρουσίαση αναρτήθηκε ως μια εικονική τρισδιάστατη γκαλερί στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη, και στη σελίδα του στο facebook, Sergis Adamos. Επικοινωνία: τηλ. 96 590887 και [email protected]