To Top
15:09 Τρίτη
12 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Αλλάζουν πρόσωπο τα Κέντρα Υγείας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Αλλάζουν πρόσωπο τα Κέντρα Υγείας
  19 Οκτωβρίου 2019, 9:40 πμ  
Ανακαινίζονται, εξοπλίζονται, εκσυγχρονίζονται και επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους τα κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Παρά το γεγονός ότι το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα προβλήματα κυρίως που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της υγείας, οι διαδικασίες για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη και οι αλλαγές άρχισαν ήδη να γίνονται στη Λευκωσία και σταδιακά θα επεκταθούν, βάσει προγράμματος, σε όλες τις πόλεις. 
 
Η αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών αρχίζει με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας του δημοσίου. 
 
Η αρχή έγινε με την έναρξη της διαδικασίας καταχώρησης ραντεβού για τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου από τις 2 Σεπτεμβρίου. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ο προγραμματισμός των ραντεβού έχει διευκολύνει τόσο τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ που υπηρετούν στον ΟΚΥπΥ όσο και τους ίδιους τους επαγγελματίες Υγείας αφού πλέον στα Κέντρα Υγείας δεν παρατηρείται ο συνηθισμένος μέχρι σήμερα, συνωστισμός. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε και στο κέντρο εξυπηρέτησης για το ΓεΣΥ, τον τελευταίο ένα μήνα τα παράπονα πολιτών για τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, έχουν μειωθεί σημαντικά. 
   
Για την περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών ο ΟΚΥπΥ προωθεί εξάλλου και την αναβάθμιση του ρόλου του υποστηρικτικού προσωπικού ενώ με τις τελευταίες προσλήψεις υπολογίζεται ότι όλοι οι προσωπικοί γιατροί, ανάλογα με τον αριθμό δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στους καταλόγους τους, θα έχουν στη διάθεση τους και τον απαραίτητο αριθμό γραμματέων. Αυτό, αναμένεται να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνται αφού δεν μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα με τον γιατρό τους. 
 
Περαιτέρω προωθείται η αναβάθμιση του τηλεφωνικού συστήματος των Κέντρων Υγείας, σε συνεργασία με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ενώ τροχοδρομείται, δημιουργία διαδικασίας καταγραφής και επίλυσης παραπόνων ασθενών τα οποία καταγράφονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, αλλά και δημιουργία διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων τα οποία καταγράφονται από τον ίδιο τον ΟΚΥπΥ και αφορούν τα Κέντρα Υγείας και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. 
 
Την καταχώρηση ραντεβού για προσωπικό γιατρό, ακολουθεί η επέκταση του ωραρίου κατά το οποίο θα γίνονται οι αιμοληψίες στα Κέντρα Υγείας. Μέχρι σήμερα η διαδικασία της αιμοληψία (για σκοπούς εργαστηριακών εξετάσεων κ.λπ.) γινόταν για δύο μόνο ώρες την ημέρα. Σε δύο εβδομάδες το σκηνικό αλλάζει. Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τα Κέντρα αιμοληψίας καθόλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους.
 
Στις περιπτώσεις μάλιστα κατά τις οποίες τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στην ομάδα των Κέντρων που λειτουργούν και κατά τις απογευματινές ώρες τα κέντρα αιμοληψίας θα παραμένουν επίσης ανοικτά. Η επέκταση του ωραρίου αιμοληψίας θα αρχίσει από την Επαρχία Λευκωσίας, θα επεκταθεί στη συνέχεια στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και μετά στη Λεμεσό και την Πάφο. 
 
Εκπαίδευση για το προσωπικό
 
Παράλληλα, ο ΟΚΥπΥ δρομολογεί εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν τους προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν καλύτερα στη χρήση του λογισμικού του ΓεΣΥ, στη διαδικασία καταχώρησης των ραντεβού κ.λπ. Επίσης, από εκπαίδευση θα περάσει και το υποστηρικτικό προσωπικό (γραμματείς) των Κέντρων Υγείας με στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασθενών. Τέλος, εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό θα παρακολουθήσουν οι νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας. Οι νοσηλευτές, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» μεταβούν σε κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας άλλων Συστημάτων Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και να προσαρμοστούν έτσι και οι ίδιοι στα νέα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί με την έναρξη του ΓεΣΥ. 
 
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού των Κέντρων Υγείας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα είναι σε θέση να προχωρήσει και στην ένταξη των υπηρεσιών του στο πρόγραμμα εφημεριών του Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Βεβαίως, κάποια από τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ λειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες και κατά τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε ο ΟΚΥπΥ, προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή αφού για να το πράξει θα πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από διαδικασίες που αφορούν τόσο την κτηριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας όσο και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, ενώ θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες που τους εκπροσωπούν. 
 
 
Ανακαινίζονται και αλλάζουν όψη

Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχουν τα Κέντρα Υγείας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προωθεί παράλληλα διαδικασίες για την ανακαίνιση των κέντρων, την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων εξοπλισμών και τη δημιουργία πιο προσιτού περιβάλλοντος στους χώρους αναμονής. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση, έχει προωθηθεί η διαδικασία αγοράς ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Τα καθίσματα στους χώρους αναμονής θα αντικατασταθούν ενώ θα αντικατασταθούν και οι εξοπλισμοί στα ιατρεία. Επίσης, στις αίθουσες αναμονής θα τοποθετηθούν τηλεοράσεις για την απασχόληση των πολιτών που αναμένουν να εξυπηρετηθούν από το γιατρό τους. 

Τα κτήρια και εκεί και όπου χρειάζεται θα βελτιωθούν και θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις ενώ θα γίνει και περιποίηση των εξωτερικών χώρων των Κέντρων Υγείας. 

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ο ΟΚΥπΥ ετοιμάζει επαγγελματικές κάρτες για τους προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι θα έχουν στην διάθεση τους και τις προσωπικές τους σφραγίδες. Ταυτόχρονα τροχοδρομείται η ετοιμασία στολών για το υποστηρικτικό προσωπικό ενώ όλοι θα φέρουν «καρτέλα αναγνώρισης», ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν με ποιον λειτουργό επικοινωνούν. 

Τέλος, σε όλα τα Κέντρα Υγείας θα ενισχυθεί το σύστημα ασύρματου διαδικτύου ενώ τρέχει και διαδικασία για αντικατάσταση όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί ώστε να βελτιωθεί και η ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...