Στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης βρίσκεται η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τους χειρισμούς της στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αυτή τη φορά εκτός από τα πυρά του ΑΚΕΛ, ευθεία επίθεση δέχεται και από την Αλληλεγγύη. Αμφότερα και τα δύο κόμματα, κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών για πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης και για εμπαιγμό του λαού, δημιουργώντας προσδοκίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα. Την ανάγκη για πιο διεκδικητική πολιτική υπογραμμίζουν επίσης και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, υποδεικνύοντας ότι η τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με πράξεις και όχι λόγια. 
 
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του χθες επέκρινε για ακόμα μια φορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη για δηλώσεις του σχετικά με την ανάληψη μίας διεθνούς πρωτοβουλίας. Σημείωσε πώς ο υπουργός Εξωτερικών, είχε ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά που πολλοί προσδοκούσαν ότι στο επικείμενο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ -στο οποίο θα συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο- θα εξαγγελλόταν μια πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι θα υπάρξει ένα αυστηρό διατλαντικό μήνυμα προς την Τουρκία. «Τελικά, δεν υπήρξε καμιά απολύτως κοινή δήλωση ΗΠΑ-ΕΕ προς την Τουρκία, αλλά δυστυχώς για μας ούτε ο κ. Πομπέο έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Όπως μας είπε ο κ. Μπορέλ, ο κ. Πομπέο ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την κατάσταση στη Λιβύη και για να μην προσκολληθεί η Τουρκία στη Ρωσία και Κίνα. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ και όχι αυτά τα οποία διατυπώνονται με βαρύγδουπες δηλώσεις από τη δική μας την πλευρά», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος, κάλεσε την κυβέρνηση να μη συνεχίσει αυτού του είδους την εξωτερική πολιτική. «Να μην επιχειρεί με βαρύγδουπες εξαγγελίες να επηρεάζει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό και να μην καλλιεργεί αυταπάτες για το τι επίκειται να γίνει. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε  στο πώς θα καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Η δική μας η άποψη είναι ότι αυτή θα ανατραπεί, θα αναχαιτιστεί μόνο εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία μέσα από έμπρακτες ενέργειες ότι με την επίλυση των προβλημάτων στη γειτονιά μας, με την ύπαρξη σχέσεων ειρηνικών με τις γειτονικές της χώρες θα καταφέρει να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.
 
Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του επεσήμανε ότι τρία είναι τα «κλειδιά» για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο, με κύριο άξονα τη διεκδικητικότητα.
  1. «Τρία είναι τα «κλειδιά» για τη διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας:
  2. Η επιμονή και ενίσχυση των προσπαθειών για επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Άγκυρας για τις πειρατικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένουμε από την κυβέρνηση, να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα που της παρέχονται και να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο πρόκλησης πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία.
  3. Η διεύρυνση και εμβάθυνση των συμμαχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ αλλά και η αναζωογόνηση των πολύ φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία. Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε αποτελεί η αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, μέσω της σύστασης και λειτουργίας ενός Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής.  
  4. Την ίδια ώρα η ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως απαραίτητη», σημείωσε το ΔΗΚΟ. 
Η ΕΔΕΚ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με φραστικές εκκλήσεις. «Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε πως χρειάζεται να ληφθούν διαβαθμισμένα και κλιμακούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προκλητικής και επεκτατικής τουρκικής πολιτικής», ανέφερε. 
 
Η Αλληλεγγύη υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει να ευτελίζεται αν σέβεται τις δικές της αποφάσεις. «Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει να θεωρεί τους «υπηκόους» του αφελείς και αμαθείς και στερούμενους μνήμης.
 
Η θέση του Μπορέλ ότι επιδιώκει την επιστροφή της Τουρκίας σε γνήσια εταιρική σχέση με την Ε.Ε. συνιστά γελοιοποίηση και εμπαιγμό», τόνισε η Αλληλεγγύη.