Την κρισιμότητα του ερχόμενου Συμβουλίου Κορυφής, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία του κορωνοϊού, αναδεικνύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση για τη σύνοδο της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στην επιστολή του ότι “το κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το σχέδιο ανάκαμψης”. Όπως σημειώνει “θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουμε το πακέτο από τη δημοσίευσή του στις 28 Μαΐου. Έχει γίνει πολλή δουλειά στο Συμβούλιο για να βοηθήσει στην προετοιμασία του εδάφους και να επιτρέψει σε όλες τις αντιπροσωπείες να κατανοήσουν σαφώς τα διάφορα μέρη της πρότασης. Είναι πλέον καιρός τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητήσουν σε βάθος τη δέσμη μέτρων”, αναφέρει.

“Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε την πολυπλοκότητα των προτάσεων και τον χρόνο που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους. Η συνάντησή μας την Παρασκευή θα πρέπει να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας σε μια επόμενη φυσική συνάντηση”, διευκρινίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καλεί δε τους 27 να επιβεβαιώσουν την κοινή κατανόησή τους σε ορισμένα σημεία όπου όπως ο ίδιος εκτιμά  προκύπτει συναίνεση:

– η ΕΕ χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση, ανάλογη με το μέγεθος της πρόκλησης
– η απάντηση πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού της Κομισιόν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, για να το επιτρέψουμε, πρέπει να αυξήσουμε το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων

– η προσπάθειά μας θα πρέπει να στοχεύει στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο
– το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ληφθεί υπόψη η κρίση και πρέπει να εξεταστεί μαζί με το Σχέδιο Ανάκαμψης
– το συνολικό πακέτο δεν θα πρέπει απλώς να αντιμετωπίσει την άμεση κρίση, αλλά επίσης να προσφέρει την ευκαιρία να μετασχηματίσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας και να τις βοηθήσουμε να αγκαλιάσουν ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον.

Ταυτόχρονα, καλεί τους 27 σε μια εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση σχετικά με τα στοιχεία που απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση ή όπου πρέπει να συγκλίνουν οι απόψεις, όπως:

– το μέγεθος και τη διάρκεια των διαφόρων στοιχείων του σχεδίου ανάκαμψης
– τον καλύτερο τρόπο κατανομής της βοήθειας και της έκδοσης δανείων και επιχορηγήσεων ·
– ερωτήματα που σχετίζονται με όρους και τη διακυβέρνηση ·
–  το μέγεθος και το περιεχόμενο του ΠΔΠ και της χρηματοδότησής του, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων πόρων και των εκπτώσεων.

“Ο απώτερος στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ακόμη χώρος για να επιτευχθεί συμφωνία, επομένως θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα πετύχουμε εάν αρχίσουμε συνομιλίες με αίσθημα ευθύνης και προθυμία να βγούμε από αυτήν τη μεγάλη πρόκληση ενωμένοι και ισχυροί”, τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή σχέση με την πρακτική διεξαγωγή της συνάντησης, η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σάσολι.

Στη συνέχεια οι 27 θα ξεκινήσουν τη συνάντησή τους με μια σύντομη παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Πλένκοβιτς σχετικά με τα αποτελέσματα της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Μετά από αυτό, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο ίδιος θα αναφέρουν τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μας ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση. Στο τέλος της συνάντησης οι 27  μιλήσουμε εν συντομία για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ