Αντίστροφα μετρά για την αποχώρησή του από το Υπουργείο Ενέργειας ο Γιώργος Λακκοτρύπης, που συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει λίγο πριν τα μέσα Ιουλίου, αφού συμπλήρωσε 7 χρόνια και 4 μήνες στην εξαιρετικά κρίσιμη θέση.
 
Ήδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει στα χέρια τη «μικρή λίστα» των τεσσάρων βασικών υποψηφίων, συν ένα (μέχρι στιγμής αουτσάιντερ). Οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι είναι, η Έμιλυ Γιολίτου, η Νατάσα Πηλείδου, ο Συμεών Κασσιανίδης και ο Ανδρέας Πουλλικάς, ενώ στις ίδιες σημειώσεις βρίσκεται και ο Ανδρέας Μαραγκός
 
 
Ο υπουργός Ενέργειας έχει εκφράσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόθεσή του να αποχωρήσει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Υπήρξε συνεννόηση να παραμείνει στη θέση του ώστε να διευθετήσει την έναρξη της νέας σειράς μέχρι και έξι γεωτρήσεων, αφού υπήρξε στενή συνεργασία για σχεδιασμό των λεπτομερειών ως «δίδυμο» με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. 
 
Μετά την αναβολή των γεωτρήσεων για ένα χρόνο, το θέμα τέθηκε προ δεκαημέρου εκ νέου στο τραπέζι από τον υπουργό Ενέργειας και λήφθηκε οριστική απόφαση.
 
Κύρια αιτία, όχι η διασφάλιση άλλης εργασίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, αλλά η θέση του Γιώργου Λακκοτρύπη ότι ένας υπουργός δεν έχει πολλά περιθώρια να προσφέρει δυναμικά όταν είναι ήδη επτά χρόνια στη θέση αυτή. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», συμφώνησε με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, όπως η αποχώρηση γίνει αφού ολοκληρωθούν δύο σημαντικά θέματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου: 
  • Το πρώτο, είναι η συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους υπουργούς στην επίσκεψή του στο Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Το δεύτερο, είναι η έναρξη των εργασιών αμέσως μετά την κατάθεση θεμέλιου λίθου στο τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, που θεωρείται πρωταρχικής σημασίας υποδομή για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου.
Στο ενδιάμεσο, συμφωνήθηκε όπως ο υπουργός Ενέργειας δώσει διάσκεψη Τύπου κατά την οποία να παρουσιάσει το έργο του από το 2013 μέχρι σήμερα, με στόχο να δοθεί έμφαση και στο έργο άλλων τομέων του Υπουργείου, πέραν αυτών των υδρογονανθράκων.
 
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς από τον «Φ» να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, εξήγησε χωρίς περιστροφές: «Μετά από 7,5 χρόνια θητείας, ολοκληρώθηκε, θεωρώ, ο κύκλος μου στο Υπουργείο, έχοντας καταφέρει, μαζί με τους συνεργάτες μου, να υλοποιήσουμε τους στόχους που θέσαμε ως κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά».
 
«Επειδή, λοιπόν, εξίσου σημαντικό είναι και να υπάρξει και μια ομαλή διαδοχή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ψάχναμε για το καταλληλότερο χρονικό πλαίσιο, το οποίο, είχαμε καταλήξει, θα ήταν η έναρξη του νέου κύκλου γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Δυστυχώς, ο προγραμματισμός των γεωτρήσεων άλλαξε λόγω της πανδημίας, με την αναβολή όμως αυτή να προσφέρει τελικά μια καλή ευκαιρία να παραδώσω το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου στον ή στη διάδοχό μου, χωρίς να υπάρχουν άμεσα σοβαρές εκκρεμότητες».
 
Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι διευθετήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προβλέπουν τελετή για κατάθεση θεμέλιου λίθου του τερματικού LNG στο Βασιλικό στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας Ιουλίου (στις 9 ή 10 Ιουλίου).
 
Αυτό σημαίνει ότι η αποχώρηση του Γιώργου Λακκοτρύπη πρέπει να αναμένεται στις αρχές της αμέσως επόμενης εβδομάδας. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είναι ο 24ος υπουργός Ενέργειας που έχει την πιο μακρά θητεία στο Υπουργείο, ακολουθούμενος από τους Νίκο Ρολάνδη και Τάκη Νέμιτσα, με πενταετή θητεία.
 
Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό, σχολιάζοντας αναφορές σε προτάσεις που έγιναν από κυπριακούς ομίλους για εργοδότηση του Γιώργου Λακκοτρύπη, αναφέρουν ότι υπήρξαν τέτοιες προτάσεις αλλά απορρίφθηκαν.
 
Ο χορός της διαδοχής
 
Σε σχέση με το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της διαδοχής του, οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει η «μικρή» λίστα υποψηφίων για τη θέση που περιλαμβάνει τέσσερα πρόσωπα: 
– Την πρώην πρόεδρο του δ.σ. της ΑΗΚ Έμιλη Γιολίτου, το όνομα της οποίας αναφερόταν έντονα για υπουργοποίηση στον τελευταίο ανασχηματισμό.
– Τον Πρόεδρο της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου δρ Συμεών Κασσιανίδη, που πέραν της επιτυχούς προώθησης για πρώτη φορά μετά από πολλές προσπάθειες την προηγούμενη δεκαετία, του τερματικού φυσικού αερίου διαθέτει και εμπειρία στη διεθνή αγορά. 
– Τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής της Κύπρου δρ Ανδρέα Πουλλικκά.
– Την υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, που κρίνεται ιδιαίτερα θετικά στην μέχρι τώρα θητεία της στο νέο υφυπουργείο. 
Ως «αουτσάιντερ», σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη μικρή λίστα μπορεί να προστεθεί και το όνομα του πρώην προέδρου του δ.σ. της ΑΗΚ Αντρέα Μαραγκού.
Σε σχέση με την υφυπουργό Ναυτιλίας και τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ, υφίσταται κάποιος προβληματισμός, λόγω των πιθανών επιπτώσεων που θα έχει ενδεχόμενη αντικατάστασή τους σε αυτό το στάδιο στις θέσεις που βρίσκονται.