Με ξεκάθαρες οδηγίες που αφορούν την προετοιμασία, την προμήθεια και τη διαδικασία σερβιρίσματος φαγητού στα παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, τοποθετείται το Υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία των μαγειρείων και των κουζινών των σχολείων.
 
Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης αναφέρει πως τα δημόσια σχολεία μπορούν να επαναλειτουργήσουν μαγειρεία και κουζίνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών σίτισης των παιδιών, κατόπιν θετικής εισήγησης και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Αναφορικά με τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούν τα σχολεία που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στους μαθητές τους είναι:
 
Προετοιμασία της σίτισης: Το σχολείο οφείλει να ετοιμάσει πρόγραμμα σίτισης, που θα κοινοποιηθεί στους εκπαιδευτικούς που θα την αναλάβουν. Το πρόγραμμα πρέπει να έχει πληροφορίες για τους χώρους σίτισης των ομάδων των παιδιών, τους χώρους συγκέντρωσης, την ακριβή σειρά με την οποία οι ομάδες θα εισέρχονται στην αίθουσα σίτισης. Πριν από την είσοδο των παιδιών, όλες οι επιφάνειες θα πρέπει να απολυμαίνονται/καθαρίζονται. Πριν το φαγητό, θα πρέπει να γίνεται πλύσιμο χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικού. 
 
Προμήθεια/ Σερβίρισμα φαγητού: Το φαγητό μπορεί να παρασκευάζεται είτε στον χώρο του σχολείου είτε να προμηθεύεται από εστιατόρια. Ο παρασκευαστής ή ο διανομέας πρέπει να τηρεί όλους τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να τοποθετεί τις ατομικές μερίδες σε πάγκο ή τραπέζι στην είσοδο της αίθουσας. Όποιος θα βοηθά στη διανομή φαγητού πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια. Είτε το φαγητό παρασκευάζεται στο σχολείο, είτε σε εστιατόριο πρέπει να σερβίρεται σε κάθε παιδί ως ακολούθως:
  • Φαγητό: Σε ατομική κλειστή συσκευασία μίας χρήσης, κατά προτίμηση χάρτινη – Σάντουιτς σε ατομική συσκευασία ή σελοφάν. Γιαούρτι, τόνος, σαλάτα: Σε ατομική συσκευασία ή μέσα στην ατομική κλειστή συσκευασία,σε χωριστές θέσεις για συνοδευτικά. Ψωμί: Τυλιγμένες φέτες σε πλαστική μεμβράνη φαγητού ή σε χωριστή θήκη στην ατομική κλειστή συσκευασία.
  • Μαχαιροπίρουνα: Σε ατομική κλειστή συσκευασία μίας χρήσης.
  • Νερό: Χρήση ατομικής μπουκάλας ή παγουριού από τα παιδιά. Αποφυγή γυάλινων ποτηριών που απαιτούν πλύσιμο.
Απαγορεύεται η κοινή χρήση δίσκων, πιάτων, ποτηριών κ.τ.λ. ενώ αποφεύγεται η προσφορά φρούτου ή άλλου εδέσματος, όπως παλαιότερα. 
 
Διαδικασία σερβιρίσματος: Η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού να είναι πάντα η ίδια και να μην αναμιγνύονται τα παιδιά. Να τηρούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια και στα παιδιά. Υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικού θα παραλαμβάνουν τα παιδιά το φαγητό, τηρώντας το ένα με το άλλο δύο μέτρα απόσταση και θα κάθονται σε καθορισμένη δική τους θέση. Μετά το πέρας της σίτισης γίνεται και πάλι πλύσιμο χεριών.