Νέες δυσκολίες χρηματοδότησης εμφανίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και όπως αναφέρει έκθεση της ΕΚΤ, το ξέσπασμα της πανδημίας προκάλεσε νέες, πιο σοβαρές και άμεσες προκλήσεις για τις ΜμΕ.
 
Η έρευνα για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έγινε για να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και να τεκμηριώσει τις τάσεις που αφορούν την ανάγκη και τη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης. Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη στήριξη των τραπεζικών πιστώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις ΜΜΕ.
 
Η έρευνα έδειξε ότι οι επιχειρήσεις που αναζητούσαν ενεργά εξωτερική χρηματοδότηση περιορίστηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οι εταιρείες θεωρούνται οικονομικά περιορισμένες εάν ισχύει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις: υπέβαλαν αίτηση για τραπεζικό δάνειο και είχαν απορρίψει την αίτησή τους. Έλαβαν προσφορά δανείου, αλλά είτε το κόστος ήταν πολύ υψηλό είτε η προσφερόμενη ποσότητα ήταν πολύ χαμηλή  ή δεν υπέβαλαν αίτηση για δάνειο επειδή φοβούνταν απόρριψη. Κατά την περίοδο 2009-12, περίπου το 15% των ΜμΕ της ζώνης του ευρώ που θεώρησαν ότι τα τραπεζικά δάνεια σχετίζονται με τη χρηματοδότησή τους, περιορίστηκαν στη λήψη τραπεζικού δανείου.
 
Στη δεύτερη φάση (έως περίπου τον Μάρτιο του 2016), το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε περίπου 12% και σταθεροποιήθηκε σε περίπου 8% τα τελευταία χρόνια. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι μόνο ο βαθμός οικονομικού περιορισμού που είναι λιγότερο σοβαρός σε σύγκριση με τις ΜμΕ, αλλά και η μορφή του περιορισμού. Οι μεγάλες εταιρείες ανέφεραν συχνότερα ότι περιορίζονται στην ποσότητα (δηλαδή τράπεζες που προσφέρουν περιορισμένο ποσό της ζητούμενης πίστωσης) από τις ΜμΕ, ενώ οι απορρίψεις ήταν πολύ μικρότερες για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις ΜμΕ. Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι οικονομικά ευάλωτες εταιρείες τείνουν να λαμβάνουν χρήματα πιο συχνά από την οικογένεια και τους φίλους.
 
Οι εταιρείες που επενδύουν σε πάγια περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιούν διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τραπεζικά προϊόντα. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν και λανσάρουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες τείνουν να χρησιμοποιούν μια ποικιλία προϊόντων χρηματοδότησης.