Η κυπριακή Κυβέρνηση, παρά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, ανακοίνωσε χθες ότι από αύριο Κυριακή θα επιτρέπεται η διέλευση μέσω των οκτώ από τα εννέα οδοφράγματα. Όσοι θα διέρχονται των οδοφραγμάτων θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως (εντός του τελευταίου 72ώρου) πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για Covid-19 με αρνητική ένδειξη. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ενημερώθηκε το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί. Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης με τους επιδημιολόγους ο ΠτΔ, αναφέρουν πληροφορίες μας, είπε ότι με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι σύμφωνοι για άνοιγμα των οδοφραγμάτων από αυτή την Κυριακή. Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το πρόβλημα έγκειται στις αποφάσεις που θα λάβει η «κυβέρνηση» Τατάρ. 
 
Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, θα ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα πλην αυτό της οδού Λήδρας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό. Δικαίωμα διέλευσης θα έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από τις Αρχές της Δημοκρατίας. 
 
 
Κατ’ αυτό τον τρόπο εκφράζεται η ελπίδα ότι θα υπάρξει ελεγχόμενη διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων και κυρίως θα αποτραπεί η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές ατόμων που θα έχουν ταξιδέψει μέσω Τουρκίας και υπό άλλες συνθήκες μπορούσαν να εισέλθουν στη Δημοκρατία. 
 
Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που εκφράστηκε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό με τη συμμετοχή και των μελών της επιστημονικής ομάδας ήταν το θέμα της εισόδου στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Το γεγονός ότι στην Τουρκία παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων και σε συνάρτηση με τα ερωτηματικά που είχαν εγερθεί σ’ ό,τι αφορά τους ελέγχους στα κατεχόμενα, είναι κάτι που προβληματίζει την Κυβέρνηση. 
 
Σημειώνεται πως παρόλο ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχει αυστηρός έλεγχος όσων θα διέρχονται από τα οδοφράγματα, εντούτοις τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί σ’ ό,τι αφορά τις επαφές που θα γίνονται όσους θα περνούν στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα εάν οι αφίξεις από την Τουρκία δεν τύχουν επαρκούς ελέγχου. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί προκύπτουν και από το γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα της Κύπρου δεν φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε το κατοχικό καθεστώς. 
 
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ανέφερε πως «η απόφαση δύναται να διαφοροποιηθεί αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Τουρκοκύπριοι – μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ενημέρωσαν πως θα επιτρέπονται πτήσεις στα κατεχόμενα από και προς την Τουρκία, την οποία έχουν κατατάξει στην Κατηγορία Α, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις χώρες υψηλού κινδύνου».
 
Σημειώνεται επίσης πως «ομόφωνη ήταν η θέση της επιστημονικής ομάδας πως τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία που παρέθεσαν προφορικώς και όχι γραπτώς οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 δεν δίνουν σαφή εικόνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα, αλλά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, στις περιοχές εις τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο».
 
 
Κλειστή παραμένει η Λήδρας
Το σημείο διέλευσης στην οδό Λήδρας θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, ο βασικός λόγος που οδηγήθηκε η Κυβέρνηση στο να το διατηρήσει κλειστό είναι η κοσμοσυρροή που παρατηρείται τόσο προς όσο και από τα κατεχόμενα, αλλά και τις ελεύθερες περιοχές. 
 
Ο Π. Σεντώντας ανέφερε ότι δεδομένου του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής και του πλήθους κόσμου που συρρέει ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, αλλά και την ύπαρξη οδοφράγματος σε κοντινό σημείο, αποφασίστηκε όπως παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.
 
Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Σεντώνας, αποφεύγεται ο κίνδυνος να προκληθεί συνωστισμός και η διέλευση μπορεί να γίνει μέσω του οδοφράγματος Λήδρα Πάλας στο οποίο θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και κανονισμοί για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Τεστ για όλους, δήλωσε ο Καραγιάννης

Ο Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, εξήγησε (στη διάρκεια δηλώσεών του στον Άλφα) ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι μια πολιτική απόφαση. Ο καθηγητής Καραγιάννης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει άνοιγμα των οδοφραγμάτων τις επόμενες μέρες λόγω της απροθυμίας των Τουρκοκυπρίων.

Πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, είπε ο κ. Καραγιάννης, σχετικά με τα μέτρα που θα παρθούν με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Όπως επεσήμανε, θα υπάρχει προϋπόθεση για τεστ σε όλους όσοι διέρχονται, ενώ δεν θα χρειαστεί κάποιος που επιστρέφει από τα κατεχόμενα να ξανακάνει, αλλά να υπάρχει προσοχή στην εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Δεν έχουμε συζητήσει αν θα ανοίξουν όλα ή σταδιακά», είπε. «Είχαμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντάξει κανείς την Τουρκία στις κατηγορίες των χωρών. «Η Τουρκία με το έτσι θέλω, θέλει να ανοίξει τα σύνορά της με πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον τουρισμό».