To Top
10:34 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σχεδιάζουν την ψηφιακή Κύπρο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Σχεδιάζουν την ψηφιακή Κύπρο
  23 Οκτωβρίου 2019, 5:12 πμ  
Στον ελεγκτικό οίκο PricewaterhouseCoopers Ltd κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός εκπόνησης μελέτης με στόχο την επικαιροποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου, η οποία υπόσχεται ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών τα επόμενα χρόνια. Ο διαγωνισμός δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15/3/2019 και υποβλήθηκαν στις 23/5/2019 συνολικά επτά προσφορές. Η συμφωνία με τον επιτυχόντα προσφοροδότη υπογράφτηκε στις 7/10/2019. Η μελέτη των Pricewaterhouse Coopers Ltd θα καθορίσει συγκεκριμένους στόχους, μέτρα, δράσεις και τον απαιτούμενο οδικό χάρτη προκειμένου η Κύπρος να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια με γοργούς ρυθμούς τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Προσφέροντας, έτσι, νέες προοπτικές ανέλιξης και προόδου τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις γενικότερα, καθώς η χρήση τους μπορεί να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε τομείς όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των επενδύσεων. Παράλληλα, θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα που σήμερα χωρίζει τη χώρα μας από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 
 
Παρόλο που επίκειται η σύσταση υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, εντούτοις, το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αποφάσισε να προχωρήσει με την ανάθεση της εν λόγω μελέτης, έτσι ώστε με τη σύσταση του υφυπουργείου να του παραδοθεί η μελέτη και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής, εξοικονομώντας, έτσι, αρκετό πολύτιμο χρόνο. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι οκτώ μήνες, δηλαδή η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020. Επί τούτου, έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου στην οποία προεδρεύει η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, και μετέχουν ως μέλη ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο επικεφαλής επιστήμονας για την Έρευνα και Καινοτομία και ο διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
   
Αξίζει να αναφερθεί ότι βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής το σχέδιο δράσης της ψηφιακής στρατηγικής για τα έτη 2018 – 2020 στο πλαίσιο του οποίου, όπως δήλωσε χθες στον «Φ» η αρμόδια υπουργός Βασιλική Αναστασιάδου, προωθήθηκαν και προωθούνται έργα ύψους πέραν των €200 εκατ. Οι στρατηγικοί στόχοι της τριετίας προσεγγίζονται από έξι τομείς παρέμβασης ως ακολούθως: 
  1. Σύνδεση της Κύπρου: Μέχρι το 2020 όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Κύπρου να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps και ποσοστό 50% ή τα περισσότερα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να έχουν συνδέσεις στο διαδίκτυο με ταχύτητες πάνω από 100 Mbps.
  2. Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών να εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη και τις επιχειρήσεις και να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και αυξάνοντας, παράλληλα, την παραγωγικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.
  3. Συμμετοχή όλων των πολιτών συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων στην ψηφιακή Κύπρο. 
  4. Ψηφιακή εκπαίδευση και μάθηση.
  5. Ψηφιακή επιχειρηματικότητα.
  6. Προαγωγή οικολογικών τεχνολογιών. 
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...