Ένα αυξανόμενο κύμα νέων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς την Τρίτη καταγράφηκε το ρεκόρ των 60.000 νέων κρουσμάτων. Οι νέο περιορισμοί που συνοδεύουν την επανεμφάνιση του ιού έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη μέχρι το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάμπλουτοι ζήτησαν δάνειο από πρόγραμμα μικρών επιχειρήσεων

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των γυμναστηρίων, αλλά και τα μέτρα της τήρησης αποστάσεων έχουν ήδη αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα όπως ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα. 

Οι πολιτείες με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού όπως το Τέξας, η Αριζόνα και η Καλιφόρνια είδαν πτώση στη δραστηριότητα τον Ιούνιο. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν η βιομηχανία και οι κατασκευές που εξαρτώνται λιγότερο από τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Η νέα κατάσταση ώθησε τους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο κατά 8%, από το 33% στο 25% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Ωστόσο οι αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ξαναβρεί τον ρυθμό της τον Σεπτέμβριο με βάση και τις επιδόσεις άλλων μεγάλων οικονομιών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. 

Πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιβολή καραντίνας σε πολλές πολιτείες θα είναι η τελευταία λύση στο πρόβλημα του κορονοϊού. “Το κλείσιμο του Τέξας για άλλη μια φορά θα είναι η τελευταία επιλογή” δήλωσε ο κυβερνήτης Greg Abbott τον περασμένο μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin κινείται στα ίδια μήκη κύματος “Δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά την οικονομία” είπε στο CNBC τον περασμένο μήνα. “Γνωρίζουμε πως εάν αυτό συμβεί θα δημιουργήσουμε περισσότερες ζημιές”. 

Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ αυξάνονται και η χωρητικότητα στα νοσοκομεία μειώνεται, τα σχέδια επανέναρξης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ανατρέπονται. Τα μπαρ και οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει σε 19 κομητείες της Κολιφόρνια για παράδειγμα και επίσης τα μπαρ είναι κλειστά σε Φλόριντα και Τέξας όπου ο κυβερνήτης Greg Abbott έχει επίσης επιβάλλει τη χρήση μάσκας. 

Της Sarah Hansen

ΠΗΓΗ: FORBES