Ο ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑΣ Ερντογάν προχώρησε, όπως το είχε εξαγγείλει, σε ένα ακόμη ιστορικό ατόπημα. Την περασμένη Παρασκευή, κινήθηκε και υλοποίησε την τελευταία πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ένας ιστορικός ναός, πολιτιστικό και θρησκευτικό παγκόσμιο σύμβολο, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο, μετατράπηκε σε τζαμί. Έγινε δε την περασμένη Παρασκευή η πρώτη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, που ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και έντονες, ώστε να αποτρέψουν τον Ερντογάν στο να προχωρήσει, τελικά η βέβηλη αυτή πράξη έγινε. Η κακόγουστη φιέστα του ηγέτη της Τουρκίας, που ενίσχυσε τον φανατισμό και εργαλειοποίησε τη θρησκεία, μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, ωστόσο αυτό που μένει είναι το νέο τετελεσμένο. 

ΔΕΝ μπορεί να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη προσευχή προσέλκυσε, παρά τα αυξημένα μέτρα, πολλούς ανθρώπους, που παρέμειναν για ώρες έξω από τον ναό της Αγίας Σοφίας, την ώρα, που όπως επισημάνθηκε το γειτονικό Μπλε Τζαμί ήταν άδειο κι έρημο. Επέλεξαν μέσα στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία τους, έναν ξένο προς τη θρησκειολογική τους παράδοση, ναό και μνημείο. Ο ίδιος ο Ερντογάν, όπως περιγράφεται από τα ΜΜΕ, εισήλθε στο χώρο της Αγίας Σοφίας με το γνωστό αλαζονικό του ύφος, ύφος σουλτάνου και πήρε τη θέση του, μπροστά – μπροστά. Με βάση τα ισχύοντα στη μουσουλμανική θρησκεία, γονάτισε πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ κινείται με συμβολισμούς, στέλνοντας μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες. Για παράδειγμα η επιλογή της 24ης Απριλίου για την πρώτη προσευχή δεν έγινε τυχαία.  Η 24η Ιουλίου είναι η μέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβεί σε πολλές δηλώσεις στο παρελθόν που παραπέμπουν στη αναθεώρηση της Συνθήκης. Ο Τούρκος Πρόεδρος όχι μόνο διαφωνεί με το περιεχόμενό της αλλά έχει αναφέρει πως συνιστά ήττα για την Τουρκία η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι της Ελλάδος και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ενόψει της επίσκεψής του τότε στην Αθήνα (Δεκέμβριος του 2017), είχε πει πως η Συνθήκη της Λωζάννης χρήζει επικαιροποίησης στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Είχε αναφέρει πως με βάση «τα πρόσφατα γεγονότα, η Συνθήκη χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται…» Το μήνυμα έπρεπε να ληφθεί και αξιολογηθεί από τότε. 

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία προχωρεί με εργαλείο την ένταση να προβαίνει σε μικρά και μεγάλα βήματα με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών επιβολής των επεκτατικών της σχεδιασμών. Είναι προφανές πως έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και παρουσιάζεται αποφασισμένος να κερδίσει. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψουμε. Θα πρέπει να μας βρίσκει παντού μπροστά του. Να δημιουργούμε κόστος στον ταραξία της περιοχής. Γιατί διαφορετικά θα προελάσει και θα επιβάλει τον σχεδιασμό του για έλεγχο της περιοχής. Αυτό δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε γιατί θα βρεθούμε μπροστά σε οδυνηρά δεδομένα.