Η Κομισιόν προτείνει σήμερα την τροποποίηση των κανόνων της ΕΕ για τα χρηματοοικονομικά κριτήρια αναφοράς, με στόχο να διασφαλίσει ότι όταν καταργηθεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς – όπως τώρα ο δείκτης Libor – δεν θα προκαλεί διαταραχές στην οικονομία και δεν θα βλάπτει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τέτοιοι δείκτες αναφοράς χρησιμοποιούνται «για την τιμολόγηση χρηματοοικονομικών μέσων και συμβολαίων (συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων των νοικοκυριών) ή για τη μέτρηση της απόδοσης ενός επενδυτικού ταμείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομισιόν: Προτείνει μέτρα στήριξης ανάκαμψης των κεφαλαιαγορών

Καθώς η εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου του Λονδίνο ανακοίνωσε την κατάργηση του δείκτη Libor στα τέλη του 2021 και ο οποίος χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για χιλιάδες συμβόλαια με κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα, η Κομισιόν προτείνει τροποποιήσεις στον κανονισμό για τη συγκριτική αξιολόγηση που θα της επιτρέψουν να ορίσει «ένα σημείο αναφοράς αντικατάστασης», για την αποφυγή διαταραχών των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Όπως σημειώνεται, η Κομισιόν θα μπορούσε να αντικαταστήσει οποιαδήποτε αναφορά στο Libor με αναφορά σε κατάλληλο ποσοστό αντικατάστασης. Κατά την επιλογή αυτού του ποσοστού αντικατάστασης, η Kομισιόν θα λάβει υπόψη τις συστάσεις των σχετικών ομάδων εργασίας του κλάδου, όπως η Επιτροπή Εναλλακτικών Τιμών Αναφοράς των ΗΠΑ για το Libor.

Το νόμιμο ποσοστό αντικατάστασης θα είναι διαθέσιμο μόνο για χρηματοοικονομικές συμβάσεις που αναφέρονται, για παράδειγμα Libor τη στιγμή που αυτό το σημείο αναφοράς παύσει να δημοσιεύεται. Δεδομένου ότι η νομική αντικατάσταση θα είναι ζήτημα νόμου, θα αποφεύγονται οι συμβατικές συγκρούσεις σε αυτό το ζήτημα. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στην αγορά ενθαρρύνονται να συμφωνήσουν σε ένα μόνιμο ποσοστό αντικατάστασης για όλα τα νέα συμβόλαια όποτε είναι εφικτό.

Η Koμισιόν, τέλος προτείνει μια προσαρμογή στον κανονισμό συγκριτικής αξιολόγησης που θα επιτρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται δείκτες αναφοράς νομισμάτων που παρέχονται εκτός της ΕΕ, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες της ΕΕ να καλύπτουν τον κίνδυνο διακυμάνσεων σε ξένο νόμισμα στις εξαγωγικές και ξένες επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Philenews/ΚΥΠΕ