Ξεκάθαρη είναι η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το δικαίωμά της να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, επανέλαβε και χθες η Αμερικανίδα πρέσβειρα Τζούντιθ Γκάρμπερ. Σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή επανέλαβε τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από αμερικανικής πλευράς. Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως προκλητικές και μη βοηθητικές και «η θέση μας συνεχίζει να είναι αυτή». 
 
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα είχε χθες συνάντηση με δημοσιογράφους με την ευκαιρία των εορτασμών της 4ης Ιουλίου και της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις δηλώσεις της η Τζούντιθ Γκάρμπερ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην Κύπρο είδε να ενδυναμώνει η συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΚΔ. «Στον τομέα της ασφάλειας έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τη συνεργασία. Τώρα έχουμε έναν επιτετραμμένο (της Κύπρου) για θέματα άμυνας στην Ουάσινγκτον, είχαμε έναν αριθμό ασκήσεων για αντιμετώπιση κρίσεων», είπε, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών, στις επισκέψεις πλοίων του Ναυτικού και στις επισκέψεις Αμερικανών στρατιωτικών για συναντήσεις με ομολόγους τους στην Κύπρο.
 
Σε ό,τι αφορά τα θέματα οικονομίας αναφέρθηκε στη συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου για ενίσχυση της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, σημειώνοντας πως υπήρξε πραγματικά καλή πρόοδος σε αυτό το μέτωπο και προσβλέπουν να συνεχίσουν αυτή τη συνεργασία. Είπε πως θα συνεχίσουν να εργάζονται επί της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν εκεί.
 
Ερωτηθείσα για το τι συγκεκριμένα κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κα Γκράμπερ υπογράμμισε πως η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και πως η χώρα του προσεγγίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως έναν συνεκτικό στρατηγικό χώρο.
 
«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι περίπλοκη. Θεωρώ ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλές χώρες είναι περίπλοκες. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εμπλέκουμε την Τουρκία κατά έναν τρόπο που να τη διατηρεί προσδεμένη στη Δύση», σημείωσε. Είπε πως στόχος των ΗΠΑ είναι να συμβάλουν ώστε να μην υφίστανται περιοχές όπου υπάρχουν τριβές, εκεί όπου μπορούν, αλλά να το κάνουν κατά έναν τρόπο «που να είναι σύμφωνος με τις αρχές επί των οποίων όλοι εργαζόμαστε». Έτσι, «καταδεικνύουμε τις ενέργειες της Τουρκίας όταν θεωρούμε ότι χρειάζεται να το κάνουμε αυτό όπως για το θέμα που αφορά τους πόρους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά υπάρχουν και τομείς στους οποίους εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Τουρκία», ανέφερε.
 
Γερμανικό μήνυμα στις τουρκικές γεωτρήσεις
 
Σοβαρός διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχουν τα θέματα με τις γεωτρήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτό ήταν το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προ τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους, οι οποίες και ακολούθησαν της συνάντησής τους στο Βερολίνο.
 
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και θέματα που μπλοκάρουν τον διάλογο. Όσο το θέμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο και πιθανώς και στην Κρήτη μάς απασχολούν, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν μικρή θέληση να εμβαθύνουμε το διάλογο με την Τουρκία. Μιλήσαμε και για αυτό το θέμα. Θέλουμε να εργασθούμε και για το ζήτημα αυτό, ώστε να υπάρξει σοβαρός διάλογος».
 
Λίγο πριν ο Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για διάθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε διάλογο για τα θέματα αυτά, αναφέροντας «Υπήρξαν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Και η Γερμανία διαμεσολάβησε και ο Πρόεδρος μάς μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης και η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε αυτόν τον διάλογο. Θέλουμε όλα τα μέρη να ενταχθούν με σεβασμό και να προχωρήσουμε».
 
 
Καμιά αλλαγή στην Αγια-Σοφιά 
 
Σε σχέση με το θέμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία για μετατροπή της Αγια -Σοφιάς σε τζαμί, η κα Γκάρμπερ αναφέρθηκε στη δήλωση που έκανε για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει έκκληση όπως η Αγια-Σοφιά συνεχίσει να είναι μουσείο και όπως συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση σε αυτήν σε όλους.  «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική Κυβέρνηση.
Ερωτηθείσα για το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης οπλισμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κύπρου, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε εδώ και δυο με τρεις μήνες όπως γίνουν οι σχετικές πιστοποιήσεις για αυτά τα θέματα και γίνεται διαχείριση αυτών των ζητημάτων.