Νέο Σύνδεσμο απόκτησαν οι αστυνομικοί, μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν με τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου σε σχέση με τους χειρισμούς του θέματος της αναβάθμισης κλιμάκων αστυνομικών, πυροσβεστών και ειδικών αστυνομικών. 

Όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος τους Νίκος Λοϊζίδης, μέσα από τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ) «ο αστυνομικός δεν θα είναι πια ουραγός στον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αυτόνομος διεκδικητής των παραμελημένων αιτημάτων του ως ο εργαζόμενος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ελάχιστα δικαιώματα και τις περισσότερες υποχρεώσεις». Ο κλάδος απαιτεί να σταματήσουν οι εξοντωτικές πειθαρχικές υποθέσεις και ποινές για τους αστυνομικούς χωρίς νομική βάση, καθώς και να σταματήσουν οι αστυνομικοί να γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα και να διώκονται ποινικά προς ικανοποίηση της κοινής γνώμης (υπόθεση Μεταξά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαίνει φρένο σε αστυνομικούς δύο ταχυτήτων

Επίσης ζητούν να σταματήσει η απλήρωτη εργασία και να γίνει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αφού ο αστυνομικός είναι ο μοναδικός δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται επιπρόσθετες ώρες και ημέρες, χωρίς να πληρώνεται ούτε λεπτό. Οι μισθολογικές κλίμακες, η ανέλιξη και τα αναδρομικά να δοθούν εδώ και τώρα. Ο νέος Σύνδεσμος καταφέρεται και κατά της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας η οποία όπως αναφέρει, εκτράπηκε από τον θεσμικό της ρόλο κατευθύνοντας τις ενέργειες και δράση συναδέλφων στους οποίους ασκείται κατάφωρη πίεση. Καμία άλλη δημόσια υπηρεσία δεν υφίσταται διπλό έλεγχο από δύο εσωτερικές υπηρεσίες.

Ζητείται επίσης μείωση του φόρτου εργασίας, αφού καθημερινά ο αστυνομικός της πρώτης γραμμής διερευνά τουλάχιστον 10 διαφορετικές υποθέσεις και εξουθενώνεται λόγω κούρασης και έλλειψης ψυχικής διαύγειας ή όταν πράττει το καθήκον του υπάρχει κίνδυνος να μείνει χωρίς δουλειά. Μεταξύ άλλων όπως αναφέρουν, διεκδικούν παροχή επιδόματος επικινδυνότητας σε όλα τα μέλη της δύναμης που είναι στην πρώτη γραμμή, λόγω της φύσης της εργασίας τους. Εν κατακλείδι αναφέρουν ότι τέλος του 2020 θα ανακηρυχθεί προεδρείο του νέου Συνδέσμου.