Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι επαγγελματίες του χώρου των εκδηλώσεων μετά τη δημοσιοποίηση του πρωτοκόλλου με τις κατευθυντήριες οδηγίες που ουσιαστικά παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για τέλεση ανοιχτών γάμων και βαφτίσεων για τις 15 Σεπτεμβρίου αντί την 1η Σεπτεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Επαγγελματίες του χώρου, όπως ιδιοκτήτες χώρων δεξιώσεων, φωτογράφοι, ανθοπωλεία, διακοσμητές, οίκοι νυφικών, μακιγιέρ προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα και εξάγγειλαν μάλιστα πως θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου. Την ίδια ώρα προσπαθούν να πείσουν τους αρμοδίους να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών έτσι ώστε να επανέλθει η ομαλότητα, και να τερματιστεί η κρατική στήριξη, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο ανεργιακό. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του νεοσύστατου Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Κωνσταντίνο Μωσαϊκό, 280 γάμοι βρίσκονται στον αέρα το επόμενο δίμηνο με τον τζίρο που θα χαθεί να πλησιάζει τα €50 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι με την απόφαση της κυβέρνησης επιτρέπεται από τις 22 Αυγούστου η τέλεση γάμων και βαφτίσεων με αυξημένο αριθμό ατόμων, ωστόσο οι προϋποθέτεις που τίθενται δεν ικανοποιούν τα μέλη του Συνδέσμου. Στις τάξεις υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με το τι θα ισχύει από το Σεπτέμβρη, καθώς και οι αλλεπάλληλες αναβολές στο άνοιγμα του κλάδου, καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό όποιων εκδηλώσεων έχουν απομείνει για Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο άνοιγμα του κλάδου είχε ανακοινωθεί για τις 14 Ιουλίου κι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεπαν. Ακολούθως η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου και τώρα με τις τελευταίες ανακοινώσεις στις 15 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γλέντι γάμου εν μέσω κορωνοϊού – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα

Περαιτέρω, ο κλάδος θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της αφού θα πρέπει να αποφασίσει είτε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, είτε τη συνέχιση καταβολής επιδομάτων.  Άλλωστε οι τζίροι του κλάδου τρομάζουν και τίποτα δεν μπορεί να επαναφέρει την ομαλότητα μετά τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο κλάδος απαρτίζεται από περίπου 400 επιχειρήσεις και ο ετήσιος τζίρος του ανέρχεται περίπου στα €500.000.000, ποσό που μεταφράζεται στα €120.000.000 φόρων στα κυβερνητικά ταμεία. Επιπρόσθετα, οι 400 επιχειρήσεις εργοδοτούν γύρω στις 10,000 υπαλλήλους, οι οποίοι από την 1η Νοεμβρίου, κινδυνεύουν να απολυθούν ως πλεονάζον προσωπικό. Η ένταξη 10,000 υπαλλήλων στο ανεργιακό συνεπάγεται μηνιαίο κόστος €8.000.000 για τα κυβερνητικά ταμεία. Σήμερα υπάρχουν 31.158 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάμοι στον αέρα, σε απόγνωση επαγγελματίες

Προς το σκοπό αυτό και δεδομένου ότι είναι αβέβαιο πότε θα επαναρχίσουν οι εργασίες ο κλάδος ζητά έμπρακτη οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων υπάρχει εισήγηση να συνεχιστεί η καταβολή επιδόματος μισθοδοσίας, για το προσωπικό, για όσο καιρό υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών, καθώς και η καταβολή επιπλέον εφάπαξ ποσού, ώστε να μπορεί να καλυφθεί μέρος των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων των εταιρειών πέραν των μισθών. Ζητείται ακόμα παράταση για την καταβολή των υποχρεώσεων και απαλλαγή από την πληρωμή τόκων και προστίμων προς Φ.Π.Α., κοινωνικές ασφαλίσεις, ΓΕΣΥ και λοιπές κρατικές φορολογίες μέχρι την πλήρη επαναδραστηριοποίηση, καθώς και παρέμβαση του κράτους προς τις τράπεζες για επέκταση της αναστολής δόσεων. Τέλος, ζητείται η επιχορήγηση του κλάδου για αγορά εξοπλισμού για τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τα μετρά καταπολέμησης εξάπλωσης του Covid-19.