To Top
08:11 Τρίτη
19 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
€17 εκατ. για υποδομές στο Βασιλικό
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • €17 εκατ. για υποδομές στο Βασιλικό
  09 Νοεμβρίου 2019, 5:00 πμ  

Ποσό €11 εκατομμυρίων θα διατεθεί, κατά το έτος 2020, για την κατασκευή των υποδομών της ενεργειακής και βιομηχανικής περιοχής στο Βασιλικό. Το σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας για το νέο έτος. Έπειτα από χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων αρχίζουν, προσεχώς, τα κατασκευαστικά έργα με την επιλογή του εργολάβου, σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από τον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη. 

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ιδρύθηκε η ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή σε καθορισμένο χώρο στην περιοχή Βασιλικού. Ένας από τους σκοπούς ίδρυσης της εν λόγω περιοχής είναι η παραχώρηση γης στις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου για μετακίνησή τους από τη Λάρνακα. Στις 5/8/2015 έγινε η προσφορά για εκμίσθωση των οικοπέδων στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού στις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου που πρέπει να μετακινηθούν από τη Λάρνακα. Μετά από διάφορες συναντήσεις και διευκρινίσεις που δόθηκαν, οι εταιρείες αποδέχθηκαν την προσφορά για εκμίσθωση γης και το Υπουργείο Ενέργειας καθόρισε στις 26/1/2016 το τεμάχιο γης που θα εκμισθωθεί στην κάθε μία εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκατάσταση αεροπορικού καυσίμου στο Βασιλικό

Η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι οι απαραίτητες υποδομές (οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τηλεπικοινωνίες, κτλ.) για τη λειτουργία της ενεργειακής και βιομηχανικής περιοχής Βασιλικού θα κατασκευάζονταν από τις εταιρείες. Ωστόσο, λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν για το οδικό δίκτυο, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών στις 21/1/2016 όπως το κράτος προχωρήσει στην κατασκευή των υποδομών και στη συνέχεια, το κόστος ανακτηθεί από τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή είτε με καταβολή εφάπαξ ποσού είτε μέσω του ενοικίου.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση υπέγραψε στις 19/6/2018  μνημόνιο συναντίληψης με τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου που πρέπει να μετακινηθούν από τη Λάρνακα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης καθώς και αναλυτικός οδικός χάρτης με όλες τις υποχρεώσεις τόσο του κράτους όσο και των εταιρειών για την επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης. Συγκεκριμένα:

1. Υγρά καύσιμα (μεταβατική λύση) - Δεκέμβριος του 2019.
2. Υγρά καύσιμα (μόνιμη λύση) - Δεκέμβριος του 2020. 
3. Υγραέριο - Δεκέμβριος του 2020. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: €5 εκατ. για υποδομές στο Βασιλικό

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, «οι εταιρείες υγρών καυσίμων βρίσκονται σε διαδικασία ανέγερσης/ επέκτασης των εγκαταστάσεών τους και ο στόχος για μετακίνηση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 είναι εν μέρει εφικτός, αφού θα χρειαστούν επιπλέον 1-2 μήνες για σκοπούς διενέργειας των απαραίτητων ελέγχων».     

Για να μπορέσουν να τηρηθούν τα πιο πάνω χρονοδιαγράμματα και από πλευράς κράτους, θα πρέπει η κατασκευή των έργων υποδομής να προχωρήσει έγκαιρα. Ως εκ τούτου, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε όπως κατασκευασθεί το τμήμα που είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου και χαρακτηρίστηκε ως Φάση Α’, το κόστος της οποίας εκτιμήθηκε προκαταρκτικά στα €17.000.000 περίπου. Ο διαγωνισμός για την επιλογή του εργολάβου προκηρύχθηκε στις 16/6/2019 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τις 20/9/2019. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των τεσσάρων προσφορών που έχουν υποβληθεί και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2019. Η κατασκευή των υποδομών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, δηλαδή, μέχρι το 2022. Η αναμενόμενη κατανομή του κόστους είναι η εξής: 2020 - €11 εκατομμύρια, 2021 -€3,5 εκατομμύρια και 2022 - €3,5 εκατομμύρια.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...