Η Hellenic Copper Mines εξετάζει το ενδεχόμενο να καταχωρήσει αγωγή λιβέλου κατά της «Ομάδας Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Μαθιάτη», η οποία αντιδρά στην επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη.

Η αγωγή αφορά καταγγελία την οποία υπέβαλε η ομάδα για ύπαρξη πολλαπλάσιου ποσοστού κυανίου από το επιτρεπόμενο, σε υλικό το οποίο μετέφερε η εταιρεία για επιχωμάτωση γηπέδου της κοινότητας. Με αφορμή επιστολή την οποία απέστειλε η Ομάδα Πρωτοβουλίας στον διευθυντή της Πολεοδομίας Κυριάκο Κούνδουρο αλλά και στη Βουλή, ο διευθυντής της Hellenic Copper Mines Γιώργος Καλογερόπουλος, ενώπιον του οποίου θέσαμε καταγγελίες που άπτονται της δραστηριότητας της εταιρείας στην περιοχή του παλαιού μεταλλείου «Στρογγυλού» της κοινότητας Μαθιάτη, τις απέρριψε, υποστηρίζοντας πως η Ομάδα προσπαθεί να φρενάρει κάθε ανάπτυξη στην περιοχή. Αυτό έκανε, κατά τον κ. Καλογερόπολο η Ομάδα όταν υποστήριξε πως η επίστρωση του γηπέδου περιείχε  77ppm κυάνιο αλλά τελικά απεδείχθη από αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήρι του εξωτερικού, πως η περιεκτικότητα κυανίου ήταν «μηδέν».

Ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε ότι έγιναν τρεις δειγματοληψίες εκ των οποίων η μία στην παρουσία εκπροσώπων της Ομάδας και τα δείγματα εστάλησαν στο εξωτερικό από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, ενώ δείγματα δόθηκαν και σε όλους τους εμπλεκόμενους.  Υποστήριξε ακόμη πως η Hellenic Copper Mines πληρώνει τα σφάλματα προηγούμενων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν εδώ και δεκαετίες και άφησαν παντού κατάλοιπα, κρατήρες και άλλες πληγές στο περιβάλλον. Με το χρυσό δουλεύουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια και έχουμε εκμεταλλευθεί γύρω στις 250.000 τόνους μεταλλεύματος κυρίως μπάζων από τη Σκουριώτισσα, από το Μιτσερό άλλες 30.000 και περίπου 20.000 τόνους από τον Μαθιάτη. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως το καθαρό χρυσάφι που εξορύχθηκε ήταν περίπου 80 κιλά.

Όσον αφορά τον χαλκό, από το 1996 έως και το 2019 που σταμάτησαν οι εργασίες, εξορύχθηκαν 50.000 τόνοι καθαρού μεταλλεύματος. 

Ο κ. Καλογερόπουλος υποδεικνύει, πως η εταιρεία έχει μεταλλευτική μίσθωση για το μεταλλείο του Στρογγυλού στον Μαθιάτη και πληροί όλους τους όρους που ετέθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εντός Αυγούστου ολοκληρώνουμε τις εργασίες, πρόσθεσε.

Σχετικά με την καταγγελία της ομάδας για εκσκαφές και τοπικές γεωτρήσεις ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε ότι αυτό δεν ευσταθεί, αν και πρόσθεσε, πως η εταιρεία έχει άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις και εργασίες επισκόπησης. Απέρριψε ακόμη τον ισχυρισμό ότι εκριζώθηκαν δέντρα, ότι έγινε κάθετη εκσκαφή, ότι κατολίσθησαν δέντρα και ότι κινδυνεύουν με πτώση άλλα δέντρα. 

Εξάλλου υποστήριξε πως όλα υλοποιούνται με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε από την εταιρεία και εγκρίθηκε από τους αρμοδίους και πως δεν διενεργήθηκαν εκσκαφές σε μεγαλύτερο βάθος από τα μπάζα αφού κάτω από αυτά υπάρχουν αποθέσεις προηγούμενων εταιρειών από το 1940. 

Περαιτέρω ανέφερε, πως μέχρι σήμερα η εταιρεία συνεισέφερε στον ΑΕΠ της Κύπρου €0,5 δισ.

Διερωτήθηκε γιατί στην Ευρώπη γενικότερα υπάρχει κλίμα κατά της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης.

Σχετικά με τα ερωτήματα τής Ομάδας Πρωτοβουλίας ως προς το κατά πόσον καταβάλλονται τα προβλεπόμενα τέλη στην κοινότητα και στο Δημόσιο, ανέφερε πως όλα καταβάλλονται κανονικά.