To Top
10:29 Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Με 24ωρη παρακολούθηση ο 14χρονος αδελφοκτόνος
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Με 24ωρη παρακολούθηση ο 14χρονος αδελφοκτόνος
  09 Νοεμβρίου 2019, 9:58 πμ  
Άρον-άρον συνήλθαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί, με σκοπό να αποφασίσουν το πώς θα χειριστούν την περίπτωση του 14χρονου που αφαίρεσε τη ζωή της 9χρονης αδελφής του τον περασμένο Οκτώβριο στη Λάρνακα. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου που δύναται κάποιος να νοσηλεύεται υποχρεωτικά στο ψυχιατρείο αλλά και την απόφαση του Δικαστηρίου να μην παραταθεί για ακόμη τρεις μήνες ο εγκλεισμός του παιδιού, οι κρατικοί φορείς κατέληξαν μόλις σε λίγες ώρες σε σχέδιο 24ωρης παρακολούθησης εντός του σπιτιού από ειδικούς λειτουργούς. Το παιδί, το οποίο επέστρεψε στο σπίτι του το μεσημέρι της Πέμπτης, θα βρίσκεται από σήμερα υπό την εποπτεία των υπηρεσιών και θα αξιολογείται τακτικά έτσι ώστε να αποφασιστεί μέχρι πότε θα παρακολουθείται.  
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την απόρριψη του Δικαστηρίου στο αίτημα ανανέωσης της υποχρεωτικής νοσηλείας του 14χρονου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν πλάνο δράσης στήριξης του ανήλικου. 
   
Σε χθεσινή συζήτηση της πολυθεματικής ομάδας, καθορίστηκε πρωτόκολλο με συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα προσφερθούν στο παιδί και τους οικείους του. 
 
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι από σήμερα «θα τοποθετηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι ψυχιατρικοί νοσηλευτές επί 24ώρου βάσεως και φροντιστές. Τον ανήλικο θα επισκέπτονται σε τακτική βάση παιδοψυχολόγος, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Παράλληλα, με τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών, θα παρέχεται στον ανήλικο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θεραπείας, υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχο-εκπαίδευσης και μηνιαία παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο. Συμφωνήθηκε επίσης ότι το πλάνο θα επαναξιολογείται από την πολυθεματική ομάδα σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται στα πραγματικά δεδομένα, εξυπηρετώντας καλύτερα τις ανάγκες του ανήλικου».
 
Όπως σημείωσε στον «Φ» ο δικηγόρος Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση εκ μέρους της οικογένειας, «μετά την πολυθεματική συνάντηση, ακολούθησε ενημέρωση και ο πατέρας υπέγραψε το πρωτόκολλο». Ο 14χρονος, εξήγησε, θα τηρεί υπό 24ωρη παρακολούθηση, ενώ σε εβδομαδιαία ή και μηνιαία βάση θα τον παρακολουθούν και άλλες ειδικότητες. Σημείωσε ακόμη ότι προς το παρόν αναμένουν και τη θέση του υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζοντας ότι η Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. «Τα όσα έχουν γίνει μέσα σε 24 ώρες, δεν έγιναν στη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Μπορούσαν να έχουν συνέλθει και να λάβουν αυτές τις αποφάσεις εδώ και 12 μήνες, πριν καταλήξει το παιδί για ένα χρόνο στο ψυχιατρείο», είπε και πρόσθεσε ότι προχώρησαν στο σχέδιο και στη λήψη απόφασης, τώρα που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή καθώς το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους για παράταση του εγκλεισμού στο ψυχιατρείο.
   
Πάντως, αναφέρει πως πρόκειται για ένα σχέδιο ενίσχυσης, τόσο του παιδιού όσο και του πατέρα. «Το μη χείρον, βέλτιστον», σχολίασε ο Ανδρέας Χρίστου σχετικά με τις πρόνοιες που αποφάσισε να λάβει το κράτος για τον χειρισμό της περίπτωσης του 14χρονου. «Θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα για αναμόρφωση. Είμαστε ευχαριστημένοι διότι θα υπάρξει στήριξη. Από εκεί και πέρα, η σοβαρή έλλειψη ως προς τις δομές και ως προς το νομοθετικό πλαίσιο, συνεχίζει να υπάρχει. Άλλωστε δεν πρόκειται ούτε για το πρώτο αλλά ούτε και για το τελευταίο περιστατικό», κατέληξε.
  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...