Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα τουρκική πρόκληση: NAVTEX για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Άγκυρα προκάλεσε ακόμη μια φορά εκδίδοντας νέα Navtex για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis».

Σύμφωνα με τη NAVTEX είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν σεισμογραφικές έρευνες από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. 

Η περιοχή της προκλητικής Νavtex είναι ακόμη πιο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιο βορειοδυτικά δηλαδή, σε σύγκριση με την περιοχή όπου είχε κινηθεί το «Οruc Reis» τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ