Την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται στην Κύπρο, με ναυλωμένη πτήση, η τρίτη παρτίδα με τη δωρεά της Κίνας, λέει η Πρεσβεία της χώρας, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται σε 24ωρη βάση η συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών ενάντια στον κορωνοϊό.  Η Κίνα είναι έτοιμη να ανταποδώσει στην Κύπρο την καλοσύνη που έδειξε, ως αληθινός φίλος και αξιόπιστος εταίρος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο.
 
Προστίθεται ότι αύριο, Δευτέρα, 13 Απριλίου, ο Πρέσβης της Κίνας Huang Xingyuan και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστούν στην τελετή παράδοσης της δωρεάς της Κίνας στην Κύπρο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 11ης Απριλίου έφτασε στη Λάρνακα η δεύτερη παρτίδα με τη δωρεά ιατρικών προμηθειών από την Κίνα, μέσω ναυλωμένης πτήσης, μαζί με άλλα αγαθά που είχε αγοράσει η Κύπρος. Αυτή η παρτίδα ιατρικών προμηθειών περιλαμβάνει 20.600 μάσκες FFP2, 110.000 ιατρικές μάσκες μίας χρήσης, 30.000 μη ιατρικές μάσκες και 500 μη ιατρικές προστατευτικές στολές, δωρεά της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο, κινεζικών εταιρειών και αδελφοποιημένων πόλεων, προστίθεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όσον αφορά την τρίτη παρτίδα, θα περιλαμβάνει 5.000 προστατευτικές στολές, 417 δοκιμαστικά κιτ για 10.008 άτομα και 10.000 μάσκες N95, ως μέρος της επίσημης βοήθεια της κινεζικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και 50.000 ιατρικές μάσκες, δωρεά των αδελφοποιημένων πόλεων.
 
Αναφέρεται ακόμη ότι στις 2 Απριλίου, η Κίνα είχε παραδώσει την πρώτη παρτίδα ιατρικών προμηθειών στην Κύπρο, στην οποία περιλαμβάνονταν 1.320 προστατευτικές στολές, 5.000 μάσκες KN95 και 5.000 ιατρικές μάσκες μίας χρήσης που δώρισαν η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο και κινεζικές εταιρείες. 
 
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο έχει διαθέσει ή θα διαθέσει δωρεάν πέρα των14.000 ιατρικών και μη ιατρικών μασκών μίας χρήσης στον Δήμο Πάφου, σε τοπικά νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά τμήματα, συνδράμοντας έτσι εν μέσω έλλειψης ιατρικών προμηθειών.
 
«Από τη στιγμή που ξέσπασε ο COVID-19 στην Ευρώπη, η Κίνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο. Η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου σε 24ωρη βάση, ως μέρος των κοινών προσπαθειών για πρόληψη και έλεγχο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Προστίθεται ότι μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί, η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο συντόνισε τις ενέργειές της με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις κοινές προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, του Υπουργείου Εμπορίου, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κίνας, των κινεζικών τελωνείων και των κατασκευαστών, ώστε να διεκπεραιωθεί γρήγορα η παραγωγή, η δήλωση στο τελωνείο και η μεταφορά των ιατρικών προμηθειών που προορίζονται για την Κύπρο εν μέσω ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού για υλικά και πρωτόγνωρων προκλήσεων στις μεταφορές.
 
«Σε αυτή την επείγουσα αποστολή βοήθειας προς την Κύπρο, συμμετέχει τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας. Οι κινεζικές τοπικές Κυβερνήσεις όπως ο Δήμος Τζινχουά της επαρχίας Τσετσιάνγκ, οι κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και οι πόλεις Ναντσίνγκ και Κουανγκτσόου, αδελφοποιημένες πόλεις της Λεμεσού και της Αγίας Νάπας, έκαναν ό,τι τους αναλογούσε δίνοντας ένα χέρι βοήθειας με διάφορους τρόπους» συμπληρώνεται.
 
Η ανακοίνωση της Πρεσβείας λέει εξάλλου ότι η κινεζική κοινότητα της Κύπρου και οι Κύπριοι γείτονες και φίλοι τους βοηθούν εθελοντικά ο ένας τον άλλο σε αυτή τη δύσκολη εποχή. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από την επίδειξη του αληθινού πνεύματος της ισχύος εν τη ενώσει» αναφέρεται.
 
«Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε όμως και η αγάπη. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και υποστήριξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί η πανδημία. Τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος έχουν δείξει εντυπωσιακή αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα κατά την καταπολέμηση του COVID-19. Έχοντας ως γνώμονα την ισχυρή δέσμευση για προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών και του κόσμου, η Κίνα και η Κύπρος εφάρμοσαν έγκαιρα ολοκληρωμένα και αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και έκαναν τα πάντα για να θεραπεύσουν τους ασθενείς» αναφέρεται.
 
Εξάλλου, η Πρεσβεία της Κίνας σημειώνει ότι τη στιγμή που η Κίνα αγωνιζόταν κατά μέτωπο ενάντια στην επιδημία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλουρής και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλαν επιστολές, εκφράζοντας τη συμπάθεια και την υποστήριξή τους στην κινεζική ηγεσία, ενώ ενήργησαν για τη διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της κινεζικής διασποράς στην Κύπρο. 
 
«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από αυτήν την ανεκτίμητη φιλία της Κύπρου και θα την κρατήσουμε στην καρδιά μας. Καθώς η κατάσταση στην Κύπρο γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, η Κίνα είναι έτοιμη να ανταποδώσει την καλοσύνη και να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη προς την Κύπρο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, ως αληθινός φίλος και αξιόπιστος εταίρος» αναφέρεται.
 
Επιπλέον, προστίθεται ότι η Κίνα μοιράστηκε την εμπειρία της στην καταπολέμηση του COVID-19 με ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, μέσω τηλεδιασκέψεων. Η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο παρέχει διευκολύνσεις για παρόμοια τηλεδιάσκεψη μεταξύ κορυφαίων Κινέζων γιατρών και εμπειρογνωμόνων και των Κύπριων συναδέλφων τους, ώστε να μοιραστούν εμπειρίες και πρακτικές για την πρόληψη, τον έλεγχο, καθώς και τη θεραπεία του COVID-19, συμπληρώνεται.

«Πιστεύουμε ότι μέσω των κοινών προσπαθειών τόσο της Κίνας, όσο και της Κύπρου, η Κύπρος θα μπορέσει σύντομα να κερδίσει τον αγώνα κατά του COVID-19. Η φιλία και η εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Κύπρου θα βγουν από την πανδημία, όντας ακόμα πιο στενές και έτοιμες να αναπτυχθούν περαιτέρω» καταλήγει η ανακοίνωση.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ