Αντίστροφα άρχισαν να μετρούν στο υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση προκειμένου να αρχίσει ο επαναπατρισμός των Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε για λόγους σπουδών είτε για επαγγελματικούς λόγους. Ο επαναπατρισμός των Κυπρίων αποτελεί ίσως το δεύτερο σημαντικό στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στη μάχη που δίνει για αντιμετώπιση των παρενεργειών της εξάπλωσης της πανδημίας. Με πρώτο στοίχημα να παραμένει η υπερπήδηση των προβλημάτων στο εσωτερικό (νοσηλεία, εξάπλωση, οικονομία κ.λπ.).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε αναμονή για τις αποφάσεις των ειδικών και ιδιαίτερα του ιατροσυμβουλίου που άρχισε να εξετάσει αιτήσεις. Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, μόλις οι ειδικοί δώσουν το τελικό «Οκ» τότε το υπουργείο θα προχωρήσει στην υλοποίηση των ενεργειών του που είναι η αερομεταφορά των πρώτων Κυπρίων πίσω στην πατρίδα. 
 
 
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται η πρώτη άφιξη των Κυπρίων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους έχει δοθεί προτεραιότητα. Όσοι θα έρθουν, πέραν από το ότι θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστεί έγκριση από το ιατροσυμβούλιο, με την άφιξή τους στο νησί θα μεταφερθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους καραντίνας. Υπολογίζεται ότι οι χώροι καραντίνας θα μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετές εκατοντάδες άτομα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η μεταφορά τους στο νησί θα γίνεται κατά διαστήματα και δεν τίθεται θέμα να μεταφερθούν όλοι σε μια-δυο μέρες. 
 
Από κυβερνητικής πλευράς σημειώνεται πως είναι κατανοητές οι αντιδράσεις των πολιτών, αλλά έπρεπε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αρχίσει ο ελεγχόμενος και συστηματικός επαναπατρισμός φοιτητών και άλλων Κυπρίων από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία ή καθυστέρηση συγκρίνοντας τα δεδομένα της Κύπρου και κάποιες άλλες χώρες της περιοχής. Υπογραμμίζεται επίσης πως σε όλες σχεδόν τις χώρες που είχαν μεγάλους αριθμούς υπηκόων τους σε άλλα κράτη η μεταφορά έγινε σταδιακά και ελεγχόμενα. 
 
Στην πλατφόρμα connect2cy έχουν ήδη εγγραφεί πέραν των 10 χιλιάδων Κυπρίων (φοιτητές και άλλοι) που διαμένουν σε 94 διαφορετικές χώρες της υφηλίου. Η πλειοψηφία εξ αυτών προέρχεται από τρεις χώρες, Βρετανία, Ελλάδα και Γερμανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν δύο στους τρεις που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών διαμένουν στη Βρετανία, κάπου έξι χιλιάδες άτομα. Οι εγγραφές από την Ελλάδα ήταν γύρω στις 1.500 και από την. Γερμανία κάπου 250. 
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες (Σίγμα) πως το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων του ιατροσυμβουλίου και παράλληλα γίνεται επεξεργασία διαφόρων σκέψεων για το επόμενο βήμα σ’ ό,τι αφορά τους Κύπριους φοιτητές στο εξωτερικό. «Η ετοιμότητα η δική μας είναι συνυφασμένη με τα δεδομένα της Κύπρου», ανέφερε ο ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως μόλις δοθεί το «Οκ» από τους ειδικούς «τότε θα πάμε στο επόμενο βήμα». 
 
Ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως δεν παραγνωρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό χωρών όπου βρίσκονται Κύπριοι φοιτητές. Υπέδειξε πως δεν ήταν τυχαίο που λήφθηκε η απόφαση για τις ευάλωτες ομάδες των φοιτητών και άλλων Κυπρίων που είναι στο εξωτερικό. Είπε πως λήφθηκε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη η επικρατούσα κατάσταση στις διάφορες χώρες. 
 
Οι υποψήφιες συμμορφώνονται με αποφάσεις κατά Τουρκίας
 
Οι υποψήφιες για ένταξη χώρες καθώς και άλλα κράτη δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας. Χθες, έγινε γνωστό (δημοσίευμα του πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ) για ανακοίνωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε σχέση με τη θέση υποψήφιων κρατών για τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν υπήρξε πρόσφατα ανακοίνωση από πλευράς Ζοζέπ Μπορέλ για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, σημειώνεται πως κατά τακτά χρονικά διαστήματα υποψήφια κράτη αλλά και άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει ειδική σχέση καλούνται να τοποθετούνται επί αποφάσεων που λαμβάνει η Ένωση. 
 
Αξιοσημείωτη η τοποθέτηση της Αλβανίας, η οποία δήλωσε πως θα συμμορφωθεί για εκτέλεση των διαταγμάτων που αποφάσισε η ΕΕ. Η Αλβανία έλαβε πριν από μια εβδομάδα την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Αλβανία είναι μια από τις χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει πολύ καλές σχέσεις. 
 
Οι πέντε χώρες σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ είναι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία και η Αρμενία. Οι τρεις πρώτες είναι υπό ένταξη χώρες και η Ισλανδία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. 
 
Ενημέρωσαν οι Γερμανοί 
 
Η Λευκωσία είχε ενημερωθεί από το Βερολίνο για την πραγματοποίηση πτήσης από τα κατεχόμενα προς τη Γερμανία για τη μεταφορά Γερμανών καθώς και πολιτών άλλων χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Γερμανία ενημέρωσε την κυπριακή πλευρά ότι η συγκεκριμένη πτήση έκτακτης ανάγκης θα είναι μέσω Τουρκίας, δηλαδή δεν θα είναι απευθείας από τα κατεχόμενα προς Γερμανία. Το Βερολίνο διαβεβαίωσε ότι δεν θα προβεί στην όποια ενέργεια που θα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ.
 
Στη Λευκωσία η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία με ανάρτησή της σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνει Βρετανούς που διαμένουν στα κατεχόμενα, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμπεριληφθούν στη γερμανική πτήση.