Το είπε και σχεδόν αμέσως το έκανε η Ρωσική Ομοσπονδία αποστέλλοντας επίσημα αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αλλάξει η υφιστάμενη συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που φεύγουν από τη χώρα με προορισμό την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες απεστάλη στα αρμόδια υπουργεία το επίσημο αίτημα από τον αναπληρωτή υπουργό χρηματοοικονομικών της Ρωσίας Alexey Sazanov με το οποίο καλείται η Κύπρος να επανεξετάσει προτεινόμενες αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία. Μάλιστα, φαίνεται πως το έγγραφο περιλαμβάνει και τις αλλαγές που προτείνει η Ρωσία να γίνουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα Πούτιν για φόρο σε μερίσματα

Στην κρίση του κορωνοϊού που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα καυτό ζήτημα που χρήζει διαχείρισης και το οποίο μάλιστα δεν είναι προσωρινής διάρκειας αλλά μόνιμο. Στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του ζητήματος και προετοιμάζουν επαφές σε ανώτατο πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά θεωρούν πως πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα και αναπόφευκτα ο τομέας των υπηρεσιών θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, κατά πάσα πιθανότητα το ισχυρότερο που δέχθηκε ποτέ. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν αστειεύονται διαφαίνεται και από την ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις επί του θέματος. Πριν από περίπου δέκα μέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη συγκεκριμένη πρόθεση, πριν από μερικές μέρες το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία κατονόμαζε μόνο την Κύπρο και χθες έφτασε και το επίσημο φιρμάνι. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε χθες ενώπιον του Βλ. Πούτιν πως το επίσημο αίτημα προς την Κύπρο έχει αποσταλεί, όπως είχαν συζητήσει. Ανέφερε επίσης πως σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο επίσημα αίτημα αναφέρεται πως μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει απάντηση σε πολιτικό επίπεδο ενώ σημειώνεται εκ νέου, πως σε αντίθετη περίπτωση η Ρωσική Ομοσπονδία θα επικαλεστεί τη Συνθήκη της Βιέννης και θα τερματίσει μονομερώς τη συμφωνία. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Ρωσία «πυροβολεί» την Κύπρο για φορολογικές αλλαγές

Ενδεικτικό της θέλησης που επιδεικνύει η ρωσική κυβέρνηση για να τερματίσει την ευνοϊκή, για την Κύπρο, συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας είναι το γεγονός πως μαζί με την επιστολή, ήρθαν συνημμένες και οι αλλαγές που προτείνεται να γίνουν στην υφιστάμενη συμφωνία. Με τις αλλαγές που προτείνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, προστίθεται πρόνοια με βάση την οποία η ρωσική ομοσπονδία θα μπορεί να φορολογήσει με συντελεστή μέχρι και 15% ποσά που αφορούν μερίσματα και έσοδα από τόκους, αν ο τελικός δικαιούχος είναι κάτοικος Ρωσίας.