Κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής αναμένεται να ανοίξουν στα μέσα Μαΐου. Είναι στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του γυναικείου και όχι μόνο πληθυσμού. Μόλις δοθεί το σήμα για άνοιγμα, χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την περιποίηση των μαλλιών και την αισθητική θα αρχίσουν όπως φαίνεται να δουλεύουν εντατικά και πάλι τα «ψαλίδια». Οι λίστες αναμονής για τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας αυτών των καταστημάτων, έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν.

Με το που ακούστηκε ότι θα υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο γυναικείος ως επί το πλείστον πληθυσμός έσπευσε να πιάσει θέση στις καρέκλες των κομμωτηρίων, αλλά και στα ινστιτούτα αισθητικής. Άρχισαν να παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα και ραντεβού να κλείνονται μέσω facebook. Κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς έχουν βάλει λουκέτο από τις 15 Μαρτίου λόγω του κορωνοϊού, και απ’ ό,τι φαίνεται, όταν θα ανοίξουν η κινητικότητα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Το κομμωτήριο είναι η πρώτη επιλογή του κόσμου, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στα μέσα Μαΐου. Οι άνδρες ενδιαφέρονται για κούρεμα και οι γυναίκες κυρίως για βαφή μαλλιών και δύσκολες «διπλές» εργασίες, όπως βαφή με ανταύγειες αλλά και για ένα κούρεμα ανανέωσης. H περιποίηση και η φροντίδα των άκρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εμφάνιση κάθε γυναίκας. Ήδη, απ’ ό,τι μας λένε στα κέντρα αισθητικής, έχουν κλείσει τα ραντεβού μιας ολόκληρης εβδομάδας, από την ημέρα που θα ανοίξουν. Ωστόσο, τα μέτρα προφύλαξης αναμένεται να συνεχιστούν μετά την καραντίνα, όταν θα ανοίξουν τα καταστήματα.

O πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κομμωτών – Κουρέων Νάκης Παντελίδης ανέφερε στον «Φ» ότι με την έναρξη της λειτουργίας των κομμωτηρίων θα πρέπει να λειτουργήσουμε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις υγιεινής. Ένας τρόπος είναι ο πελάτης που θα μπαίνει σ’ ένα κομμωτήριο να φοράει γάντια και μάσκες, οι πετσέτες να είναι μιας χρήσεως και κατά προτίμηση να είναι λουσμένος. Ανέφερε μάλιστα ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ληφθούν σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα πόσα άτομα μπορούν να περιμένουν για να εξυπηρετηθούν με τη σειρά τους. H περιποίηση και η φροντίδα των άκρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εμφάνιση κάθε γυναίκας. 

Θα υπάρξει αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής στα ινστιτούτα αισθητικής ανέφερε στο «Φ» η πρόεδρος του Συλλόγου Αισθητικών Κύπρου Βάκια Ιωαννίδου, για να αισθάνονται άνετα οι πελάτες αλλά και το προσωπικό. Θα υπάρχει καθοδήγηση πρόσθεσε από την ώρα που θα κλείνει το ραντεβού ο πελάτης μέχρι που θα φύγει από το ινστιτούτο και αφού προηγηθούν απαντήσεις σ’ ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Είναι δεδομένο πως θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες, η ύπαρξη αντισηπτικών στο χώρο και κυρίως η συνύπαρξη συγκεκριμένου αριθμού πελατών εντός του χώρου.

Πέρα από την αισθητική με ενδιαφέρον αναμένεται και το άνοιγμα επιχειρήσεων που έχουν σχέση με αθλητικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία υπάρχουν 1.027  υποστατικά που υπάγονται στην κατηγορία αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, 83 που ασχολούνται με την εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων, 137 αθλητικοί όμιλοι και σωματεία, 347 εγκαταστάσεις γυμναστικής, 347 ινστιτούτα γυμναστικής αδυνατίσματος και σωματικής διάπλασης, 135 υποστατικά που προσφέρουν δραστηριότητες  σχετικές με τη φυσική ευεξία.

 

Στην τέταρτη φάση αναμένεται ότι θα ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια και αναμένεται να λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με το που ανάψει πράσινο αναμένεται να ξεκλειδώσουν παγκύπρια 535 καφενεία, 335 μπαρ και μπυραρίες, 87 κέντρα διασκέδασης και 736 καφετέριες, 1.702 εστιατόρια και ταβέρνες, 980 εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης και έτοιμων φαγητών σε πακέτο,91 καταστήματα που πωλούν παγωτά. Υπάρχουν επίσης 5.495 δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, 3.085 δραστηριότητες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, 141 κινητά μέσα που πωλούν φαγητά άμεσης κατανάλωσης. Επίσης υπάρχουν 199 υποστατικά που ασχολούνται με δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, 85 που ασχολούνται με δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων.

Οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να επανέλθουν στην αγορά και να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων που βρίσκονται στο στάδιο της κατάθεσης λειτουργικών προτάσεων για επανεκκίνηση βασικών τομέων της οικονομίας. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής τα μέλη τους έχουν αποφύγει τον κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων και χαρακτηρίζουν εξαιρετικά τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης του υπουργείου εργασίας. Στις 29 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας στην οποία περιλαμβάνονται και οι εισηγήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και άλλων οργανωμένων συνόλων. Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων, των ξενοδοχείων και των αεροδρομίων περιλαμβάνονται, στο παρόν στάδιο, στην 3η φάση και τελική της άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

Η Ευρώπη στην εποχή προ κορωνοϊού

Σημειώνεται ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν  την νέα εβδομάδα χαλαρώνοντας μέτρα περιορισμού και απαγορεύσεις των lockdown που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. Για παράδειγμα η Γερμανία επέτρεψε να ανοίξουν και πάλι τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων. Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι Αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, χωρίς να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Κομισιόν συνιστά μια «σταδιακή» άρση των μέτρων περιορισμού και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να προστατευτούν για μεγαλύτερο διάστημα .Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκαν από τις διάφορες χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένες παρεμβάσεις», για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της δημοκρατίας.