To Top
17:30 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
ΓεΣΥ: 439.389 επισκέψεις σε γιατρούς τον Οκτώβριο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΓεΣΥ: 439.389 επισκέψεις σε γιατρούς τον Οκτώβριο
  12 Νοεμβρίου 2019, 4:14 μμ  
Σταθερή σε σχετικά ψηλά επίπεδα παρέμεινε σε γενικές γραμμές η χρήση των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας τον μήνα Οκτώβριο με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς.
 
Σε ό,τι αφορά τις παραπομπές προς ειδικούς γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα αν και σε απόλυτους αριθμούς παρουσιάζεται αύξηση, στην ανάλυση των δεδομένων προκύπτει σταθεροποιητική τάση η οποία καταγράφεται και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες για τις οποίες μπήκαν σε εφαρμογή οι «οδηγοί ενδείξεων». Το γεγονός προκαλεί συγκρατημένη, προς το παρόν, αισιοδοξία στον ΟΑΥ ότι με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων και των «οδηγιών ενδείξεων» τις επόμενες ημέρες, η εικόνα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση.
 
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο ΟΑΥ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή διαβούλευση με τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες των γιατρών οι οποίες συμμετέχουν στη διαδικασία καθορισμού των μέτρων που θα εφαρμοστούν και θα έχουν ως σκοπό την πιο ορθολογική χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ και την προστασία του Συστήματος από τις καταχρήσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», στο λογισμικό του ΓεΣΥ καταγράφηκαν 439.389 επισκέψεις σε γιατρούς και εκδόθηκαν 188.693 παραπεμπτικά προς ειδικούς γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Σεπτέμβριο η μεγαλύτερη κατάχρηση στο ΓεΣΥ
 
Οι επισκέψεις γιατρών κατά τον προηγούμενο μήνα, το Σεπτέμβριο, ήταν 386.014 και τα παραπεμπτικά προς ειδικούς γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα 169.415.
 
Αναφορικά με τον τομέα των φαρμάκων, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις στο λογισμικό, εκδόθηκαν τον Οκτώβριο 174,107 συνταγές και ταυτόχρονα από τους γιατρούς του ΓεΣΥ έχουν εκδοθεί 260.294 παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις (αναλύσεις).
 
Το Σεπτέμβριο, είχαν εκδοθεί 155.905 συνταγές και 252.705 παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις.  
 
Παράλληλα, τον μήνα Οκτώβριο υποβλήθηκαν για αποζημίωση, 174.832 απαιτήσεις από ειδικούς γιατρούς, 39.464 απαιτήσεις από διαγνωστικά κέντρα, 393.444 απαιτήσεις από φαρμακοποιούς και 235.364 απαιτήσεις από κλινικά εργαστήρια.
 
Οι απαιτήσεις για τον Σεπτέμβριο ήταν 173.366 από ειδικούς γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, 309.194 από φαρμακοποιούς και 206.819 από κλινικά εργαστήρια.
 
Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο διευθυντής του τμήματος διαχείρισης απαιτήσεων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Κωνσταντίνος Παναγίδης, «η διαδικασία καθορισμού και εφαρμογής των μέτρων είναι συνεχής και γίνεται σε συνεργασία με τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες των γιατρών».
 
Καθημερινά, είπε ο κ. Παναγίδης, «έχουμε συναντήσεις με εκπροσώπους επιστημονικών εταιρειών, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία με κάποιες ειδικότητες και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες».
 
Ήδη, εξήγησε, ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τους γυναικολόγους, «συνεχίζουμε με τους οφθαλμίατρους, τους καρδιολόγους και αναμένουμε να οριστούν συναντήσεις και με τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓεΣΥ: Μαζική ένταξη γιατρών ανατρέπει την αρνητική εικόνα
 
Σημαντικό, πρόσθεσε ο κ. Παναγίδης «το γεγονός ότι για όποια ιατρική ειδικότητα ολοκληρώνεται ο διάλογος τα μέτρα προωθούνται προς εφαρμογή και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και το επόμενο διάστημα». Οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς και η εφαρμογή «οδηγών ενδείξεων» γίνονται «σε συνάρτηση με την αναθεώρηση των καταλόγων δραστηριοτήτων της κάθε ειδικότητας και αυτό λειτουργεί και ως βοήθεια για τους γιατρούς μας διότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να καταγράφονται καταχρήσεις απλά και μόνο επειδή οι γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα ή επειδή υπήρχαν ή υπάρχουν κάποιες ασάφειες».
 
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
 
Σε ό,τι αφορά την απόδοση των μέτρων που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι «από την ανάλυση των δεδομένων που καταγράφονται στο λογισμικό, βλέπουμε ότι στις περιπτώσεις που έχουμε εφαρμόσει κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα για τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης». Τα μέτρα που θα οριστικοποιούνται και θα εφαρμόζονται, είπε καταλήγοντας ο διευθυντής του ΟΑΥ, «θα ανακοινώνονται χωρίς καθυστέρηση στους επηρεαζόμενους παρόχους υπηρεσιών του ΓεΣΥ».
 
Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι προσφορές για εφημερίες

 
Σε νέα προκήρυξη για την εφαρμογή προγράμματος εφημεριών από προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και παιδίατρους προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Σε αντίθεση με την πρώτη προκήρυξη, η οποία έγινε τον περασμένο Αύγουστο και ακυρώθηκε εξαιτίας του πολύ μειωμένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε παγκυπρίως, ο ΟΑΥ αυτή τη φορά ζητά την υποβολή προσφορών από τους γιατρούς, καθορίζοντας μόνο την εκτιμώμενη αξία ανά επαρχία. 
 
Τα σχετικά έγγραφα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και η προθεσμία υποβολής προσφορών είναι μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2019. Όπως αναφέρεται στην σχετική προκήρυξη, «το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στο πλαίσιο των εξουσιών που του παρέχεται σε αυτό από τους περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμους για την εφαρμογή και λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος από προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας μεταξύ των ωρών 7.30 μ.μ. μέχρι 10.00 μ.μ. τις καθημερινές, 9.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ. τα Σάββατα και 9.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ. τις Κυριακές».
 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...