Μειωμένες κατά περίπου 17% είναι οι εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι Λεμεσού, σύμφωνα με τον Γιώργο Πούρο, Διευθυντή Επιχειρήσεων της Eurogate στην Κύπρο. Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Πούρος σχολίασε πως η τάση είναι ανοδική και μέχρι το τέλος του μήνα η μείωση αναμένεται να φτάσει στο 22-25%.
 
Από την άλλη, ως θετικό θεωρείται το γεγονός πως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 0,1% των εμπορευόμενων αποφάσισε να παραλάβει αργότερα τα προϊόντα που παρήγγειλε. 
 
Πάντως, ο κ. Πούρος αναφέρει πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενώ εκτιμά πως η δραστηριότητα θα ανακάμψει πλήρως παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Η Eurogate  χειρίζεται περίπου το 90% των εξαγωγών-εισαγωγών από το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου, αυτό της Λεμεσού. Σε πιο ποσοστό περίπου έχουν επηρεαστεί οι εισαγωγές και οι εξαγωγές στην Κυπριακή Δημοκρατία;
Αναπόφευκτα λόγω του προσωρινού τερματισμού των εργασιών πολλών επιχειρήσεων μετά τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, οι εισαγωγές και εξαγωγές έχουν μειωθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουμε παρατηρήσει μείωση της τάξης του 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση παρουσιάζει ανοδική τάση και αναμένουμε μέχρι τέλος του μήνα να φθάσει το 22%-25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες βδομάδες που πέρασαν μετά τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, η κίνηση εμπορευμάτων στο τερματικό ήταν ικανοποιητική λόγω παραγγελιών οι οποίες είχαν τεθεί πριν την κρίση.
 
Η ροή των εμπορευμάτων υφίσταται κάποιους περιορισμούς στην περίοδο της πανδημίας;
Η ροή των εμπορευμάτων δεν υφίσταται περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Από την πλευρά μας, ως διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. 
 
Τι μέτρα έχει λάβει η εταιρεία για την προστασία του προσωπικού και των συνεργατών της;
Η εταιρεία αξιοποιώντας τη γνώση και εμπειρία που προσφέρουν τα υπόλοιπα τερματικά εμπορευματοκιβωτίων του Ομίλου Eurogate, έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις συμβουλές εξειδικευμένων ιατρών, όσο και τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες Αρχές του Κράτους και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (International Maritime Organization – ΙΜΟ) στα θέματα προστασίας από τον κορωνοϊό (COVID-19). Τα μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει η Eurogate περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του προσωπικού για τους κανόνες προστασίας από ιογενείς παθήσεις και ευαισθητοποίησης σε θέματα προσωπικής υγιεινής, την προμήθεια και τοποθέτηση ειδών προσωπικής υγιεινής, όπως αντισηπτικά, σε αυξημένο αριθμό σημείων εντός του τερματικού, καθώς και απολυμαντικών ειδών για τους κοινόχρηστους χώρους και τον εξοπλισμό του τερματικού, τον διαχωρισμό του προσωπικού σε μικρές ανεξάρτητες ομάδες, με σκοπό τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του ιού σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος, τη μηδενική επαφή με τα πληρώματα των πλοίων κατά τη φορτοεκφόρτωση των πλοίων, την εργασία από το σπίτι στις θέσεις όπου αυτό είναι εφικτό, την αύξηση των μέτρων καθαριότητας και την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και οδηγιών προς το Τμήμα Καθαριότητας, την τακτική απολύμανση όλων των χώρων του τερματικού και των μηχανημάτων, καθώς και τους προληπτικούς δειγματοληπτικούς έλεγχους του προσωπικού για COVID-19. Η πολιτική της εταιρείας καθώς και τα μέτρα που επιβλήθηκαν έχουν ως στόχο την προστασία των εργαζομένων και τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων καθώς και της εξυπηρέτησης της κυπριακής αγοράς. 
 
Έχουν μείνει εμπορευματοκιβώτια στα «αζήτητα» λόγω της πανδημίας;
Μέχρι στιγμής, όλοι οι εμπορευόμενοι παραλαμβάνουν τα φορτία τους κανονικά και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 0,1% αποφάσισε να τα παραλάβει αργότερα.
 
Πότε μπορεί να προσδιοριστεί η επαναφορά του εμπορίου μέσω του τερματικού του λιμανιού της Λεμεσού σε προ κρίσης επίπεδα;
Εκτιμούμε πως το εμπόριο θα επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα όταν και η οικονομία του τόπου ευρύτερα θα επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα. Δυστυχώς, φαίνεται πως η ανάκαμψη δεν θα είναι εφικτή το 2020 λόγω της απώλειας του τουρισμού.