Οι λαϊκές αγορές πρέπει να είναι ένας από τους τελευταίους κλάδους που θα λειτουργήσουν εφόσον αποφασιστεί σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Σωματείου Ιδιοκτητών Φρουταριών, Πόλυς Καττάσης, κάνοντας λόγο για κινδύνους σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία.
 
Όπως ανέφερε ο κ.Καττάσης, στις λαϊκές αγορές, πωλητές και αγοραστές είναι συνήθως υπερήλικες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κι εάν ανοίξουν οι λαϊκές αγορές πρώτες τότε “τα κρούσματα που θα βρίσκουν οι υγειονομικές υπηρεσίες στους χώρους αυτούς κάθε ημέρα θα είναι κατά εκατοντάδες”.
 
Την ίδια ώρα και απευθυνόμενος σε όλους όσοι επιμένουν πως θα πρέπει ν` ανοίξουν άμεσα οι λαϊκές αγορές, υπενθύμισε τη διαχρονική θέση του Σωματείου Φρουταριών όπως βρεθούν στεγασμένοι χώροι που να φιλοξενούν μόνο κύπριους αγρότες και όχι απλά εμπορευόμενους με αμφιλεγόμενα προϊόντα.
 
Οι συνθήκες, πρόσθεσε, δίνουν την ευκαιρία  να “καθαρίσουμε τις λαϊκές αγορές από διάφορους χονδρέμπορους και πλανόδιους που εισάγουν προϊόντα ή τα φέρνουν από τα κατεχόμενα, χωρίς φυσικά να υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος”.
 
Αυτά τα φαινόμενα πρέπει επιτέλους να εκλείψουν, πρόσθεσε ο Πόλυς Καττάσης, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό για τους νόμιμους καταστηματάρχες που τηρούν κανόνες και νομοθεσίες, καταβάλλοντας τη φορολογία που διέπει το λιανικό εμπόριο.
 
Εξέφρασε τη θέση ότι μέχρι τη διευθέτηση του ζητήματος, οι Kύπριοι αγρότες θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα της διάθεσης της παραγωγής τους, διοχετεύοντας στις φρουταρίες τα προϊόντα τους ή ν` αποταθούν στους συνδέσμους και στις συντεχνίες τους.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ