Ισχυροποιούνται οι ενδείξεις ότι στη Νέα Υόρκη η πανδημία του κορωνοϊού σταθεροποιείται και από την επόμενη εβδομάδα ίσως αρχίσουν τα πράγματα να γίνονται καλύτερα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην πολιτεία ξεπέρασε τους 10.000 (από τις 22.850 σε όλη την Αμερική, όπου τα κρούσματα έφτασαν τις 564 χιλιάδες), όμως για τρίτη συνεχή μέρα ο αριθμός των νέων θανάτων κινείται πτωτικά.
 

Την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών 671 άτομα έχασαν τη ζωή τους, αλλά, όπως είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, τα χειρότερα πέρασαν, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε έξυπνα και απ’ ό,τι φαίνεται η πολιτεία ελέγχει τη διάδοση.

«Αν μείνετε σπίτι και λάβετε τα μέτρα σας η οικογένειά σας δεν θα προσβληθεί. Μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία», είπε.
 
Αλλά και η καμπύλη της αύξησης των νοσηλευομένων από κορωνοϊό έχει αρχίσει να κινείται πτωτικά, παρότι περίπου 2.000 άτομα μπαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία.

«Η καμπύλη αρχίζει να γίνεται επίπεδη και φαίνεται ότι πάμε σε πλατό», είπε ο κ. Κουόμο, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει προβλέψεις για τη συνέχεια, αφού κανείς δεν ήταν ποτέ σ’ αυτή τη θέση.
 
Παρά τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για προσπάθειες ανοίγματος της χώρας την 1η Μαϊου, είναι προφανές ότι συνταγματικά μόνο οι κυβερνήτες μπορούν να λάβουν αυτή την απόφαση για την πολιτεία τους. Ο κυβερνήτης Κουόμο αποκάλυψε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει σύσκεψη του ιδίου με τους κυβερνήτες της Νέας Ιερσέης, Πενσυλβάνιας, Ντέλαγουερ, Κονέκτικατ και Ρόουντ Άιλαντ, οι οποίες καλύπτουν μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή στα βορειονατολικά των ΗΠΑ, για συντονισμό των αποφάσεών τους.
 
Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις του Προέδρου Τραμπ με τον διευθυντή του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, Αντονι Φάουτσι, παραμένουν τεταμένες. Όταν ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας και σύμβουλος πέντε προέδρων δήλωσε ότι θα μπορούσαν να έχουν επιβληθεί πιο νωρίς τα μέτρα περιορισμού, εκνευρισμένος ο Τραμπ αναπαρήγαγε στο Twitter μήνυμα ατόμου που ζητούσε την αποπομπή του Φάουτσι.  
 
Τέλος ακόμη ένας Κύπριος της Αμερικής έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για τον 68χρονο Πέτρο Αντωνίου, εστιάτορα από τη Νέας Ιερσέη, που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή 10 Απριλίου. Ο Πέτρος Αντωνίου γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1952 στην Αυγόρου και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1967. Καταλείπει σύζυγο, τρία παιδιά και εγγόνια.

Πηγή: philenews/KYΠΕ