To Top
09:54 Δευτέρα
16 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ελέγχεται για ασυμβίβαστο - Έκτισε σε αρχαίο μνημείο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ελέγχεται για ασυμβίβαστο - Έκτισε σε αρχαίο μνημείο
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου 2019, 12:37 μμ
Στην Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου αποτάθηκε το Προεδρικό ζητώντας να εξετάσει κατά πόσο προκύπτει ασυμβίβαστο για τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην κοινότητα Καλοπαναγιώτη. Παράλληλα, η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου ενημερώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για την ποινική υπόθεση που εκκρεμεί εναντίον εταιρείας του κ. Παπαδούρη για παράνομες εργασίες σε οικοδομή-αρχαίο μνημείο όπως και σε διατηρητέα οικοδομή στην κοινότητα Καλαπαναγιώτη. 

Η επιστολή προς την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου στάλθηκε στις 7/11/2019 από τον Προϊστάμενο Διοίκησης της Προεδρίας, Θεοδόση Τσιόλα, μετά από καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη Βουλή, ότι προκύπτει σοβαρότατατο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων ως απότοκο του διορισμού του επιχειρηματία Γιαννάκη Παπαδούρη, τον Νοέμβριο του 2018, στη θέση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδούρης είναι ο ιδιοκτήτης του γνωστού ξενοδοχείου στον Καλοπαναγιώτη.
 
«Είναι σαν να διορίζεται Επίτροπος Ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας ένας επιχειρηματίας που διαθέτει  ξενοδοχείο στις Φοινικούδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης. Αποκαλύπτοντας, παράλληλα, πως τόσο ο κ. Παπαδούρης όσο και στενά συγγενικά του πρόσωπα βρίσκονται πίσω από αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται και σε αναπτύξεις στον Καλοπαναγιώτη. «Συνεπώς στα πλαίσια της στρατηγικής για ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, ο Γ. Παπαδούρης θα έχει προσωπικό όφελος», υπέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Σημειώνεται, ότι ο κ. Παπαδούρης ήταν ο κοινοτάρχης του Καλοπαναγιώτη μέχρι τις 22/10/2018 και παραιτήθηκε λόγω ασυμβίβαστου για να διοριστεί Επίτροπος.
 

Οι ματσαράγκες

Ενώπιον του Προεδρικού τέθηκαν επιστολές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, με τις οποίες επιβεβαιώνεται η εμπλοκή του κ. Παπαδούρη σε υποθέσεις που αφορούν στην αυθαίρετη ανέγερση οικοδομών σε δύο τεμάχια (με αριθ. 701 και 1527) στον Καλοπαναγιώτη. Η οικοδομή στο τεμάχιο 701 χαρακτηρίστηκε ως αρχαίο μνημείο, ενώ η οικοδομή στο τεμάχιο 1527 ως διατηρητέα. 

Συγκεκριμένα, με επιστολή της ημερομηνίας 5/11/2019, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου, ενημέρωσε το Προεδρικό με τα ακόλουθα: 

* Η οικοδομή παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στο τεμάχιο 701 στον Καλοπαναγιώτη είναι κηρυγμένη σε αρχαίο μνημείο. Το 2006 -2007 διεξήχθησαν ολοκληρωμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου βάσει εγκεκριμένων σχεδίων. Η άδεια είχε εκδοθεί εν ονόματι του Ιδρύματος Γιαννάκη Παπαδούρη, το οποίο είχε υποβάλει αίτηση για άδεια διεξαγωγής εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης στο μνημείο υπογεγραμμένη από τον κ. Γιαννάκη Παπαδούρη. Για τις εν λόγω εργασίες υπήρξε συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μελετητών και ιδιοκτήτη και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό. Η οικοδομή εγγράφηκε αργότερα στην εταιρεία Calibre Properties Ltd, ένας από τους διευθυντές της οποίας ήταν ο κ. Γιαννάκης Παπαδούρης. 
 

* Τον Μάρτιο του 2015 διαπιστώθηκε ότι στην οικοδομή εντός του τεμαχίου 701 διεξάγονταν οικοδομικές εργασίες χωρίς την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο προέβη σε προφορικά και γραπτά διαβήματα προς τον κ. Παπαδούρη, απαιτώντας την άμεση διακοπή τους. Επειδή οι παράνομες εργασίες συνεχίστηκαν, το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποτάθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας ζητώντας την παρέμβασή της. Παρόλο που η Επαρχιακή Διοίκηση εξασφάλισε διάταγμα διακοπής των εργασιών, εντούτοις, οι εργασίες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν. Λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων που προέβησαν σε επιτόπια επιθεώρηση στις 31/3/2015, διαπίστωσαν ότι οι παράνομες εργασίες συνεχίζονταν τόσο στην οικοδομή στο τεμάχιο 701 που είναι αρχαίο μνημείο όσο και στις διατηρητέες οικοδομές που βρίσκονται στα γειτονικά τεμάχια 1527 και 1528. Στις 21/4/2015 το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας τη λήψη μέτρων.
 
Οι παρεμβάσεις στο αρχαίο μνημείο 

Σύμφωνα με τη διεθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι παράνομες εργασίες που έγιναν στο αρχαίο μνημείο είναι, συνοπτικά, οι ακόλουθες: Κατεδαφίστηκε σημαντικό τμήμα του πετρόκτιστου αυλότοιχου στη βορειοανατολική πλευρά του τεμαχίου και ολόκληρος ο αυλότοιχος που χώριζε την αυλή του μνημείου από την αυλή της γειτονικής οικοδομής. Κατεδαφίστηκε η πετρόκτιστη σκάλα στη βορειοανατολική πλευρά της αυλής. Κατεδαφίστηκαν τμήματα τοίχων που ήταν κατάλοιπα παλαιότερης οικοδομής μέσα στην αυλή και είχαν διατηρηθεί μέχρι τότε ως στοιχεία της παλαιότερης φάσης του μνημείου.

Αφαιρέθηκαν, επίσης, κουφώματα από το ανώγειο δωμάτιο της παλιάς οικοδομής (αρχαίο μνημείο) καθώς και το παράθυρο της ισόγειας οικοδομής. Παράλληλα, έγιναν επεμβάσεις στο αρχαίο μνημείο ως εξής: Στο σημείο της πετρόκτιστης εξωτερικής σκάλας που κατεδαφίστηκε έγινε εκσκαφή και τοποθετήθηκε οπλισμός στη βορειοδυτική γωνία της οικοδομής. Η σκάλα ξανακτίστηκε σε διαφορετική θέση και με διαφορετικά υλικά (ξύλινη αντί πετρόκτιστη). Το τμήμα του αυλότοιχου που κατεδαφίστηκε ξανακτίστηκε σε διαφορετική θέση από τον αρχικό. Μέσα στην αυλή έγινε εκσκαφή και ανέγερση ημιυπόγειου κτίσματος (προσθήκη) από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο εφάπτεται με τον νότιο τοίχο του αρχαίου μνημείου και έχει καταλάβει μεγάλο τμήμα της αυλής. Επίσης, τοποθετήθηκαν φουγάρα στη στέγη τα οποία είναι τελείως ξένα προς τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.

Πολεοδομική άδεια όταν έγινε Επίτροπος 

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από την επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η εταιρεία του Επιτρόπου μετά την ολοκλήρωση των παράνομων οικοδομικών εργασιών επιχείρησε να τις νομιμοποιήσει, εξασφαλίζοντας εκ των υστέρων τις απαιτούμενες άδειες. Μετά από αρκετά «όχι» που εισέπραξε η Calibre Properties Ltd μεταξύ των ετών 2015 - 2017, εντέλει, το Τμήμα Πολεοδομίας εξέδωσε την πολεοδομική άδεια στην εταιρεία του Επιτρόπου στις 30/5/2019, υπό τον όρο ότι θα εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο στάδιο της άδειας οικοδομής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίτροπος υπό αμφισβήτηση - Τι κατήγγειλε ο Γ. Ελεγκτής

Ακολούθως, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για άδεια οικοδομής με νέα σχέδια τροποποιημένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η αίτηση στάλθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στις 16/9/2019, το οποίο ζήτησε την κατάργηση των παράνομων επεμβάσεων του 2015 και αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του μνημείου στην πρότερη μορφή τους εντός έξι μηνών από την έκδοση της άδειας οικοδομής. «Εφόσον υλοποιηθούν οι πιο πάνω όροι μέσα στο χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί, το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν θα προχωρήσει στη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της (εταιρείας)» καταλήγει στην επιστολή της η κ. Ιερωνυμίδου.

Τον Ιανουάριο η εκδίκαση των υποθέσεων 

Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση που έτυχε το Προεδρικό στις 7/11/2019 από τον αν. Έπαρχο Λευκωσίας Ανδρέα Χατζηπάκκο, πέραν των διαταγμάτων αναστολής εργασιών τα οποία κατέστησαν απόλυτα στις 8/5/2015, καταχωρήθηκαν στις 7/4/2015 και οι κυρίως υποθέσεις που αφορούσαν στην αυθαίρετη ανέγερση οικοδομών στο τεμάχιο 701 που αποτελεί αρχαίο μνημείο και στο τεμάχιο 1527 που είναι διατηρητέα οικοδομή. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπάκκο, οι υποθέσεις είναι ορισμένες για ακρόαση στις 31/1/2020. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Calibre Properties Ltd όπως και ένας εκ των διευθυντών των εταιρειών του κ. Παπαδούρη, τον οποίον μάλιστα ο κ. Παπαδούρης μόλις διορίστηκε Επίτροπος, τον προσέλαβε ως σύμβουλό του και σήμερα τον πληρώνει η Δημοκρατία. 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...