To Top
04:22 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2019, 9:17 πμ

Για πάρα πολλά χρόνια η βία κατά των γυναικών ήταν θέμα ταμπού. Κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτήν, κανείς δεν παραδεχόταν την ύπαρξή της και πολύ περισσότερο κανείς δεν έκανε κάτι για να την αποτρέψει. Απειλή, ταπείνωση, ξυλοδαρμός, βιασμός, εσχάτως και δολοφονίες. «Ανθρώπινες» ιστορίες εγκλωβισμένες στους τέσσερις τοίχους της οικογενειακής… θαλπωρής. Το κοινωνικό στίγμα εχθρός της καταγγελίας, ο φόβος εχθρός της δημοσιοποίησης. Αυτό ακριβώς το απόστημα επιχειρεί να σπάσει το νεοσυσταθέν Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, μια καινοτόμα πρωτοβουλία, που απαρτίζεται από γυναίκες και αγωνίζεται για γυναίκες. 

«Βαρεθήκαμε να μας δέρνετε, να μας βιάζετε, να μας κακοποιείτε και να μας σκοτώνετε». Με αυτά τα λόγια αυτοσυστήνεται το Δίκτυο στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την απουσία του κράτους, της κοινωνίας και των θεσμών σε θέματα που αφορούν την παραγωγή και αναπαραγωγή της βίας, των κακοποιήσεων, των γυναικοκτονιών, των βιασμών, της σιωπής, της συγκάλυψης, αλλά και της άρνησης προστασίας. Όπως εξηγεί το Δίκτυο, όλοι είναι συνένοχοι στα θέματα της βίας κατά των γυναικών, της βίας που καραδοκεί παντού και πάντα και που εκπηγάζει από το πατριαρχικό μοντέλο εξουσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γένους θηλυκού η βία στην οικογένεια - Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία

Το Δίκτυο καλύπτει όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας και απαρτίζεται από γυναίκες κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατηγορίας και τάξης που καταδικάζουν, καταγγέλλουν και απαιτούν προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα, στο Δίκτυο συμμετέχουν βουλευτίνες, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, νομικοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εργάτριες, θύματα, άνεργες, συγγενείς θυμάτων, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μέλη γυναικείων οργανώσεων, μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τουρκοκύπριες και αλλοδαπές εργάτριες. 

Οι δέκα στόχοι του Δικτύου
• Τέρμα σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών με άμεση και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θύματα βίας.
• Πλήρη απαγόρευση και ποινικοποίηση κάθε μορφής λεκτικής, σωματικής, ψυχικής και οικονομικής βίας κατά των γυναικών και άμεση παραχώρηση νομικής αρωγής στο θύμα για την εξασφάλιση δικαστικής προστασίας, αποζημιώσεων και άλλης στήριξης.
• Δημιουργία ειδικής και ξεχωριστής Μονάδας στο Γραφείο Ευημερίας σε κάθε πόλη με την άμεση πρόσληψη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και νομικών για στήριξη των θυμάτων βίας, με παράλληλη συνδρομή / παρακολούθηση αλληλοελέγχου με την Αστυνομία.
• Δημιουργία προγραμμάτων απεγκλωβισμού θυμάτων βίας από τον θύτη και απαλλαγής τους από κάθε μορφής βίας με την άμεση παροχή από το κράτος κοινωνικής, ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης του θύματος για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους από την ένταξη του θύματος σε πρόγραμμα προστασίας από το κράτος.
• Δημιουργία Ειδικής Μονάδας σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση για τον χειρισμό των υποθέσεων βίας κατά των γυναικών με στελέχωση από ειδικούς εμπειρογνώμονες και στήριξη του θύματος μάρτυρα για την παρουσία του στα δικαστήρια.
• Θεσμοθέτηση μόνιμης και περιοδικής εκπαίδευσης των αστυνομικών σε θέματα έμφυλης ισότητας και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών από ειδικούς πανεπιστημιακών προγραμμάτων έμφυλης ισότητας.
• Εισαγωγή της αρχής της έμφυλης ισότητας στα σχολεία και δημιουργία παιδείας ενάντια στη βία και το σεξισμό. 
• Δημιουργία προγραμμάτων υποχρεωτικής παραπομπής θυτών για αποθεραπεία με διατάγματα δικαστηρίου.
• Δημιουργία κοινωνικής δικτύωσης με την εκπαίδευση και αξιοποίηση γυναικείων ΜΚΟ για τον εντοπισμό και ενθάρρυνση θυμάτων να μιλήσουν και να ζητήσουν προστασία.
• Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Ελέγχου και Αξιολόγησης πολιτικών και προγραμμάτων με δικαίωμα παρεμβάσεων / εισηγήσεων / δράσεων με την υιοθέτηση συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου κοστολογημένου και με κονδύλια για δράσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό και στην κοινωνία.

Οι πρώτες δράσεις του Δικτύου

Το Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών έχει εξαγγείλει ήδη τις πρώτες τρεις δράσεις του και καλεί όλους τους πολίτες να συμπορευθούν μαζί του, προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της βίας κατά των γυναικών.
1) Στις 20 Νοεμβρίου, ώρα 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, θα διεξαχθεί συζήτηση/δημόσιος διάλογος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και Εκπρόσωπο του Γραφείου Καταπολέμησης της Βίας της Αστυνομίας, με το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας και την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων. Θα λάβουν επίσης μέρος ακαδημαϊκοί, νομικοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, γυναικείες οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτίνες από όλα τα πολιτικά φάσματα.
2) Στις 24 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 π.μ. στο Αρχηγείο Αστυνομίας στη Λευκωσία, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας με συμβολικό και ανατρεπτικό περιεχόμενο.
3) Στις 25 Νοεμβρίου, ώρα 10.00 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία, θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη και εξαγγελία του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, όπου θα εξηγηθούν οι λόγοι σύστασης του Δικτύου, ο ρόλος, το πλάνο, οι δράσεις και η έννοια του #anoixeto #akouseto.

Αποκαρδιωτικοί οι αριθμοί

Η επιλογή της 25ης Νοεμβρίου ως της ημέρας εξαγγελίας του Δικτύου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Παγκοσμίως μία στις τρεις γυναίκες έχει ξυλοκοπηθεί, έχει βιαστεί ή έχει κακοποιηθεί, ενώ στην Ευρώπη μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της θύμα του «υπερπροστατευτικού» της συντρόφου. Στη χώρα μας τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για αριθμητικές συγκρίσεις και οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος δεν μπορούν να δοθούν με ακρίβεια, αφού ως γνωστόν μεγάλο ποσοστό κακοποιημένων γυναικών εξακολουθεί να επιλέγει τον… άγραφο νόμο της σιωπής. Γνωρίζουμε όμως ότι για να σπάσει μια γυναίκα τη σιωπή της και να απευθυνθεί σε ειδικούς για βοήθεια έχει υποστεί επεισόδια βίας για τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια. Ακόμη και οι γυναίκες που επισκέπτονται τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας συχνά δυσκολεύονται να ομολογήσουν τα… εν οίκω ανομήματα σε βάρος τους. Ίσως από φόβο πολλά από τα τηλεφωνήματα που δέχεται καθημερινά και η γραμμή 1440 να παραμένουν ανώνυμα. 

Συνολικά για το έτος 2018 η γραμμή 1440 χειρίστηκε 1.768 υποθέσεις με 2.502 θύματα. Το 75,5% των θυμάτων ήταν γυναίκες και το 89% των θυμάτων ανέφερε επαναλαμβανόμενη βία. Όσον αφορά τη μορφή της βίας, το 97% των θυμάτων κατήγγειλε ψυχολογική βία, το 64% σωματική βία και το 5% σεξουαλική βία, ενώ η ψυχολογική και σωματική βία συνυπάρχουν στο 64% των περιπτώσεων. Το 50% των θυμάτων δήλωσε ότι βιώνει βία εντός του γάμου και το 15% ανέφερε ότι βιώνει βία ενώ έχει χωρίσει. Όσον αφορά στη χώρα καταγωγής των θυμάτων, το 65,5% ήταν από την Κύπρο, το 25,5% από χώρες εκτός της ΕΕ και το 9% από άλλες χώρες της ΕΕ. Κυπριακή είναι η εθνικότητα των θυτών σε ποσοστό 58%, ενώ το 7,9% προέρχεται από χώρες εκτός της ΕΕ και το 5% από άλλες χώρες της ΕΕ.

  Παναγιώτα Χαραλάμπους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...