To Top
13:21 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Μετρούν πληγές στον Ακάμα - Ψάχνουν δράστες και αιτίες
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Μετρούν πληγές στον Ακάμα - Ψάχνουν δράστες και αιτίες
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2019, 8:37 πμ
Με το έργο της πλήρους κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Ακάμα να έχει ολοκληρωθεί από το πρωί χθες, η επόμενη μέρα περιστρέφεται πλέον γύρω από τα αίτια των δραστών, την ταυτότητά τους και την ανάγκη διασφάλισης των διαδικασιών προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου τοποθετείται στο ζήτημα που προέκυψε, επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης των διαδικασιών εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου που θα αποτρέψει την όποια μελλοντική καταστροφή, ενώ οι τοπικές κοινότητες απορρίπτουν τις κατηγορίες που διά επίσημων χειλέων ακούγονται πλέον για εμπλοκή τους στα όσα συνέβησαν, καλώντας τους αρμόδιους να ψάξουν αλλού για δράστες και αίτια.
 
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, τόνισε ότι καμία κακόβουλη ενέργεια δεν θα αλλάξει το καθεστώς προστασίας του Ακάμα.
 
«Αντίθετα, μας υποχρεώνει σε αυστηρότερους μηχανισμούς προστασίας αλλά και αποκατάστασης. Η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συνεργεί με την περιβαλλοντική αξία της χερσονήσου» τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετέβη στην περιοχή του Ακάμα χθες και είδε την καταστροφή που έχει συντελεστεί. Σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι ο Ακάμας είναι πλούτος, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για όλη την Κύπρο, και τόνισε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα και με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης θα πρέπει να θεσπίσουν αυστηρότατους κανόνες για την παραδειγματική τιμωρία των ασυνείδητων.
 
«Δυστυχώς, θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να ξαναζήσουν οι επόμενες γενιές αυτή την ομορφιά σ’ αυτή την περιοχή» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε ότι τα διαχειριστικά σχέδια του Ακάμα που είχαν ετοιμαστεί το 2009 προνοούσαν αυστηρότατα μέτρα προστασίας της περιοχής και έθεταν και τις προδιαγραφές στη βάση των οποίων θα στηρίζονταν οι τοπικές κοινότητες.
 
«Από τότε τα ζητήματα της περιοχής του Ακάμα παραμένουν σε εκκρεμότητα όμως» ανέφερε. «Το μόνο που βλέπουμε, χρόνο με τον χρόνο, να προχωρά είναι το σχέδιο μείωσης της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών και μια συνεχή προσπάθεια παραχώρησης δικαιωμάτων μεγάλων αναπτύξεων εντός της περιοχής. Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το σχέδιο από θέση αρχής. Διαφωνούμε με το σχέδιο γιατί καταπατά βασικές αρχές και νομοθεσίες και μας παίρνει χρόνια πίσω ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του Ακάμα.
 
»Για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση για συζήτηση του σχεδίου είναι η άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των περιοχών προστασίας.
»Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι για το σχέδιο δεν έγινε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δέουσα μελέτη επιπτώσεων με βάση τη νομοθεσία.
 
»Ζητούμε από την Κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και την υπουργική επιτροπή να πουν καθαρά τι προτίθενται να κάνουν στην περιοχή του Ακάμα».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, με μήνυμα στο Twitter, χαρακτηρίζει καταδικαστέα και εγκληματική την πυρκαγιά στον Ακάμα. «Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες και δασοφύλακες που για ακόμα μια φορά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες» έγραψε.
 
Τη χερσόνησο ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Σε ανακοίνωση του κινήματος επισημαίνεται στο μεταξύ ότι εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις των αρμοδίων που αναφέρονται στη συγκυρία των πυρκαγιών που ταιριάζει με προγραμματισμένες συναντήσεις ή συνεδριάσεις για τα θέμα του διαχειριστικού ή του τοπικού σχεδίου της χερσονήσου.
 
«Σε μια τέτοια περίπτωση γεννιέται βέβαια το ερώτημα εάν όντως κάθε φορά που προγραμματίζεται συνεδρίαση, σημειώνονται εμπρησμοί, γιατί δεν λαμβάνονται έγκαιρα αποτελεσματικά μετρά προστασίας» αναφέρουν οι Οικολόγοι. «Κι αν συνδυάζονται συνεδριάσεις και εμπρησμοί, τότε προφανώς ο κύκλος των υπόπτων είναι συγκεκριμένος, αφού οι συνεδριάσεις δεν ανακοινώνονται δημόσια.
 
»Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών καταγγέλλει την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην επανέκδοση του διαχειριστικού σχεδίου για τον Ακάμα, γεγονός που ανοίγει την όρεξη σε διάφορους κύκλους και πρόσωπα. Η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει αποκλειστικά την Κυβέρνηση».
 
Aιχμές από Καδή

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε ευθέως χθες λόγο για οικονομικά συμφέροντα και εμπλοκή ανθρώπων των κοινοτήτων της περιοχής στα όσα θλιβερά συνέβησαν.
 
Ο Κώστας Καδής ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός για την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου Ακάμα προχωρεί κανονικά, μίλησε για «ανεγκέφαλους που βάζουν το δικό τους οικονομικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου», απηύθυνε έκκληση στους κυνηγούς, αλλά και στους πολίτες γενικότερα να αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και στην Αστυνομία καταγγέλλοντας κάθε ύποπτη ή περίεργη κίνηση που ενδεχομένως υποπίπτει στην αντίληψή τους.
 
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε φορά που συζητείται το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα εκδηλώνονται πυρκαγιές στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη ότι τάχιστα θα πρέπει να διορθώσουμε και να εξορθολογήσουμε τον τρόπο διαχείρισης του Ακάμα» τόνισε. «Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα λειτουργήσει το πάρκο, το οποίο θα έχει συγκεκριμένες και ελεγχόμενες εισόδους, βελτιωμένο και καθορισμένο οδικό δίκτυο και παρκοφύλακες σε μόνιμη βάση που θα επιτηρούν την εφαρμογή των κανονισμών».
 
Οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος προκάλεσαν και χθες τις αντιδράσεις των τοπικών Αρχών, που απορρίπτουν ότι οι κοινότητες ή οι άνθρωποι του Ακάμα βρίσκονται πίσω από το περιβαλλοντικό έγκλημα.
 
Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού Ανδρέας Χριστοδούλου, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, χαρακτήρισε τους εμπρησμούς ντροπή και τόνισε ότι δεν συνιστούν τρόπο επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος. «Όσοι αντιτίθενται με την πρωτοβουλία της Πολιτείας οφείλουν να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο και όχι κατακαίοντας έναν σημαντικό πνεύμονα της Κύπρου» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι τοπικές Αρχές αναμένουν από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μίας από τις ομορφότερες περιοχής της Κύπρου και να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα που τη θέτει σε κίνδυνο, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι των χωριών που ζουν στις παρυφές του Ακάμα έχουν αγανακτήσει με τις εγκρίσεις και ακυρώσεις αποφάσεων για επίλυση του προβλήματος των ιδιωτικών περιουσιών που είναι εγκλωβισμένες στον Ακάμα εδώ και 30 χρόνια και με τις όποιες καθυστερήσεις στην εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου που να ευνοεί τον άνθρωπο και τη φύση ταυτόχρονα».
 
Ο κοινοτάρχης Ίνιας Γιάγκος Τσίβικος επανέλαβε ότι οι καθυστερήσεις στην εκπόνηση του τοπικού σχεδίου Ακάμα και του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα θέτουν σε κίνδυνο τον Ακάμα, επιτρέποντας στον κάθε επιτήδειο να κινείται ανεξέλεγκτα στην περιοχή. 
«Η ανάγκη για επίλυση του προβλήματος είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να αναλάβουν υπεύθυνα την προστασία της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των τοπικών Αρχών. Είναι άδικες οι αιχμές κατά των κατοίκων της περιοχής και ιδιοκτητών γης κάθε φορά που ξεσπούν κακόβουλες πυρκαγιές, καθώς τα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος είναι ανεκτίμητα για τις κοινότητες».
 
Εναέριες περιπολίες σε μόνιμη βάση
 
Η πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον επιβεβαίωση ότι η πυρκαγιά ήταν έργο εμπρηστών και μάλιστα εξελισσόμενο βάσει σχεδίου έχει κινητοποιήσει για τα καλά ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ήταν από το πρωί χθες συσκέψεις και επαφές για δρομολόγηση αλλαγών σε ζητήματα περιπολιών, παρατηρητηρίων και γενικότερης αστυνόμευσης σε κοινότητες και εισόδους της χερσονήσου, προκειμένου σε πρώτο στάδιο η παρουσία των Αρχών να είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, σε συνεχή βάση.
 
Παράλληλα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μας, ο Ακάμας πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα εναέριων περιπολιών του Τμήματος Δασών σε μόνιμη βάση, με τον ίδιο τρόπο που κατά το καλοκαίρι εποπτευόταν από αέρος η οροσειρά του Τροόδους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε μια σοβαρή καταστροφή σε όλο το μήκος του. Αυτό που προκαλεί τον σημαντικότερο πονοκέφαλο στις Αρχές είναι η κυνηγετική περίοδος, αφού οι αρμόδιοι του Τμήματος Δασών θεωρούν τη δραστηριότητα αυτή ως ένα σημαντικό «καμουφλάζ» για εμπρηστές που εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο αριθμό κυνηγών μπορούν να ενεργούν υπό ασφαλή ανωνυμία για την προώθηση των εγκληματικών δράσεών τους.
 
Από το βράδυ της Δευτέρας η Αστυνομία είχε συλλάβει έναν ύποπτο για πρόκληση πυρκαγιάς, ο οποίος ωστόσο όπως διεφάνη στη συνέχεια δεν εμπλέκεται στη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος του Ακάμα, αλλά σε μια από τις πολλές φωτιές που ξέσπασαν σε διάστημα μερικών ωρών στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για 58χρονο κτηνοτρόφο, από κοινότητα της χερσονήσου, ο οποίος συνελήφθη βάσει μαρτυριών ως ύποπτος για τη φωτιά που ξέσπασε σε περιοχή της κοινότητας Κρήτου Μαρόττου το μεσημέρι της Δευτέρας, η οποία κατέκαυσε έκταση με βλάστηση, καλλιέργειες και ξηρά χόρτα.
 
Ο 58χρονος προσήχθη χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών. Όπως ανέφερε ο αστυνομικός εκπρόσωπος κατά τη διαδικασία της έκδοσης του διατάγματος κράτησης, ο ύποπτος αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση και προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΩΝ «Μελετημένες οι πυρκαγιές»
 
Αντίστοιχες εκτιμήσεις εξέφρασε και ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, που επισκέφτηκε εκ νέου χθες την πληγείσα περιοχή. Τέθηκε απευθείας φωτιά σε πέντε διαφορετικά σημεία, με διαφορά κάποιου χρόνου και σε μελετημένη απόσταση, ούτως ώστε, με την εκδήλωση των πέντε εστιών ταυτόχρονα, να δυσκολέψουν το έργο πυρόσβεσης, επεσήμανε. Ανέφερε ότι έδωσε κάποια στοιχεία στις αστυνομικές Αρχές και εκτίμησε ότι μιλούμε για ένα με δύο άτομα που προκαλούν τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές.
 
Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για τις 29 Νοεμβρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι τοπικές Αρχές, αλλά και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι για το θέμα του διαχειριστικού σχεδίου του Ακάμα.
 
  Ντόρα Χριστοδούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...