To Top
20:46 Πέμπτη
12 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
€30 εκατ. για υπερωρίες στην Αστυνομία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • €30 εκατ. για υπερωρίες στην Αστυνομία
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2019, 10:18 πμ

Η αδράνεια στην αξιοποίηση των πρώην γραφείων του ΓΕΕΦ στο Αρχηγείο Αστυνομίας συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία για την Αστυνομία. Θεωρεί, επίσης, ως απαράδεκτη τη θέση της ότι για δύο χρόνια αναζητούνται τα σχέδια του κτηρίου για να διαπιστωθεί η στατικότητά του. 

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, τονίζεται ότι το 2018 δαπανήθηκαν 30 εκατ. ευρώ για υπερωρίες στην Αστυνομία, επισημαίνεται η συσσώρευση υπερβολικού χρόνου ανάπαυσης, ενώ στηλιτεύεται το γεγονός ότι για τέσσερις προσφορές για σημαντικά έργα δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες.  

Για το στεγαστικό της Αστυνομίας στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται ότι ενοικιάζονται συνολικά 26 υποστατικά και δύο οικόπεδα, με δαπάνη για το 2017 ύψους €921.624. Για 13 υποστατικά που ενοικιάζει και χρησιμοποιεί η Αστυνομία δεν υπάρχει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται τον τερματισμό οποιωνδήποτε ενεργειών εκ μέρους της Αστυνομίας που αφορούν σε παράνομες τροποποιήσεις των ενοικιαζόμενων υποστατικών και άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων ώστε να καταστούν νόμιμες τυχόν αυθαίρετες τροποποιήσεις, με σκοπό να καταστεί δυνατή η έκδοση τελικής έγκρισης. Ακόμα, ζητείται να δρομολογηθούν διαδικασίες εγκατάλειψης των κτηρίων για τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν θα εξασφαλίσουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης εντός τακτής, πολύ σύντομης προθεσμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκθεση Ελεγκτικής για Υπ. Δικαιοσύνης, Αστυνομία, φυλακές

Για το κτήριο που εκκένωσε το ΓΕΕΦ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στην έκθεση τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνει χωρίς άλλη χρονοτριβή η αξιολόγηση της στατικής επάρκειας του κτηρίου. Το ΓΕΕΦ είχε δρομολογήσει κατά οριστικό τρόπο τη μεταστέγασή του εδώ και δύο περίπου χρόνια, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Συνεπώς, θεωρεί απαράδεκτη τη θέση ότι ακόμη αναζητούνται τα σχέδια του κτηρίου. Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία θα πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να καταλήξει στον τρόπο μόνιμης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών της, είτε με αξιοποίηση των πρώην γραφείων ΓΕΕΦ είτε με κατασκευή νέων γραφείων είτε με συνδυασμό των δύο.

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται ότι το 2018 καταβλήθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας επιδόματα και υπερωρίες συνολικού ύψους €30 εκατ. τα οποία αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου της ετήσιας μισθοδοσίας (€183,7 εκατ.). Η αποζημίωση των υπερωριακών καθηκόντων, με μερική παραχώρηση χρόνου ανάπαυσης, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υπερβολικού χρόνου ανάπαυσης, που αν χορηγηθεί ως χρηματική αποζημίωση μελλοντικά, όταν το μέλος θα βρίσκεται σε υψηλότερη κλίμακα από τη σημερινή, θα συνεπάγεται σημαντική αύξηση της δαπάνης. Συνεπώς, θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση της συσσωρευμένης άδειας, ώστε αυτή να εξαλειφθεί. Για την αστυνόμευση αθλητικών γεγονότων, μέλη της Αστυνομίας αποζημιώθηκαν υπερωριακά με την καταβολή ποσού ύψους €1,6 εκατ. Η Υπηρεσία εισηγείται όπως επανεξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης του κόστους αυτού από τις ομοσπονδίες, τακτική που εφαρμόζεται και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού. 

Επίσης στην έκθεση τονίζονται και τα εξής:

- Κατά το 2017, 64 αστυνομικά οχήματα ενεπλάκησαν σε τροχαία δυστυχήματα, από τα οποία στα 30 έφεραν ευθύνη τα μέλη της Αστυνομίας. Σε καμιά περίπτωση δεν αποδόθηκε ευθύνη σε μέλος της Αστυνομίας και γίνεται εισήγηση όπου διαπιστώνεται αλόγιστη ή επικίνδυνη πράξη, από πλευράς μελών της Αστυνομίας, να αποδίδονται ευθύνες.

- Κατά το 2018, οι έλεγχοι για το κάπνισμα παγκύπρια είχαν μειωθεί, συγκριτικά με το 2016, σχεδόν στο μισό. 

- Σημαντικός αριθμός μελών της Αστυνομίας εξακολουθεί να ασχολείται σε γραφειακά και λογιστικά καθήκοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν καταφέρνει να διεκπεραιώσει διαγωνισμό η Αστυνομία

Όσον αφορά στις προσφορές, η Ελεγκτική Υπηρεσία αφιερώνει αρκετό χρόνο, τονίζοντας ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στην ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμών, κυρίως σε μεγάλα και εξειδικευμένα έργα, όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος λόγω της φύσεως και της πολυπλοκότητάς τους. Σημεία αδυναμίας είναι κυρίως οι επιτροπές ετοιμασίας προδιαγραφών και οι επιτροπές αξιολόγησης. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της Αστυνομίας, ακόμα και σε θέματα τα οποία της είχαν έγκαιρα υποδειχθεί είτε από την Ελεγκτική Υπηρεσία είτε από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οδήγησαν σε κάποιες περιπτώσεις στην ακύρωση διαγωνισμών, με αποτέλεσμα την πρόκληση καθυστερήσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 184% αύξηση υπερωριών σε Αστυνομία

124% αύξηση στην υπερωριακή αμοιβή

Για το Τμήμα Φυλακών αναφέρεται ότι το 2017 σημειώθηκε, σε σχέση με το 2016, σημαντική αύξηση (124%) στις δαπάνες για υπερωριακή αμοιβή, οι οποίες ανήλθαν στο €1,3 εκατ. Οι συσσωρευμένες ώρες που βρίσκονταν πιστωμένες στις μερίδες του προσωπικού του Τμήματος στις 31.12.2017, έναντι υπερωριακής απασχόλησης, ανήλθαν στις 16.191 και θα πρέπει σταδιακά να αποπληρωθούν ή/και να παραχωρηθούν. Από το σύνολο των 428 εργαζομένων, το 20% έλαβε εντός του 2017 άδεια ασθενείας πέραν των 42 ημερών, ενώ ποσοστό περίπου 6% έλαβε άδεια ασθενείας από 35-42 ημέρες. Δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης/καταγραφής των φαρμάκων, δεν έχει οριστεί υπεύθυνος για την τήρηση του αποθέματος των φαρμάκων και δεν διενεργείται επαλήθευση του αποθέματός τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 χρόνια και ακόμη να παραλάβουν θαλάσσια σκάφη

Πυροσβεστική: Δεν παραλαμβάνουν τα δύο σκάφη

Για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρεται στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην παραλαβή των δύο θαλάσσιων σκαφών, τα οποία αποκτήθηκαν για σκοπούς πυρόσβεσης και διάσωσης σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Πάφου. Τα σκάφη αυτά παραλήφθηκαν από τον διαχειριστή του αεροδρομίου από το 2015, εντούτοις καθυστέρησε υπερβολικά η παραλαβή τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρήθηκε και στην παραλαβή σκαφών τύπου hovercrafts για το αεροδρόμιο Λάρνακας, τα οποία είναι απαραίτητα για ανταπόκριση σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος στην περιοχή των αλυκών γύρω από αυτό. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις ώρες υπερωριακής απασχόλησης που είναι πιστωμένες στις κάρτες υπερωριών του προσωπικού. Στην έκθεση καυτηριάζονται και οι διαδικασίες που τηρήθηκαν για την προμήθεια κινητού Κέντρου Ελέγχου, όπου διαπιστώθηκε ότι όντως οι απαιτήσεις/ τεχνικές προδιαγραφές ήταν υπερβολικές, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Η αναπόφευκτη ακύρωση του διαγωνισμού προκάλεσε καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου.

  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...